Pipo Nedir? Pipo Hakkında Bilgiler

Pipo nedir? Pipo nasıl ortaya çıkmıştır ve ne gibi özellikleri vardır? Zararlı bir alışkanlık olan pipo ile ilgili genel bilgiler. Tütün i...

Pipo nedir? Pipo nasıl ortaya çıkmıştır ve ne gibi özellikleri vardır? Zararlı bir alışkanlık olan pipo ile ilgili genel bilgiler.



pipo



Tütün içmek için kullanılan kısa saplı çubuktur. Çubuğa sigara takılıp içilir; pipoya ise doğrudan doğruya tütün konularak ateşlenir.



Bizde, eskiden, borusu çok uzun, işlemeli çubuklar kullanılırdı. Büyükçe bir sofanın ortasına kadar uzanan bu çubukların ucunda tütün doldurulmaya mahsus «lüle» bulunurdu. Osmanlılarda misafire kahveyle beraber çubuk ikram etmek âdetti. Çubuk ikramı dostluk ve saygı alametiydi. Sadrazamların resmen kabul ettikleri elçilere çubuk ikram edilirdi. «Arz odası»nı çevreleyen minderlere oturulduktan sonra, çubuklar yakılırdı. Çubukların hepsinin lüleleri odanın ortasındaki tütün tablasında birleşir, içildikten sonra lüle ters çevrilir, tablanın ortasındaki kasenin içine boşaltılırdı. Bu kül çanağına «takatuka» denirdi. Saraylarda, konaklarda «çubuktar ağa» bu işleri düzenlemekle görevliydi. Çubuğun kısasına «ağızlık» denirdi ki bugün çubuk ancak bu şekliyle bulunuyor.



Pipo, Avrupa’ya Kuzey Amerika’dan gelmiştir. Kuzey Amerika yerlileri (Kızılderililer) pipo içerlerdi. Misafire çubuk ikramı, Kızılderililer arasında da dostluk alametiydi. 1506’ta, Fransa’ya tütünü getiren Nicot, pipoyu da getirdi. Pipo içmek, böylece Avrupa’da, XVI. yüzyıl sonlarından beri moda halini aldı. Avrupa’da piponun en makbul şekli, Türkiye’ den gönderilen Eskişehir’in lületaşı ile yapılmış çubuklardı.



Pişirilmiş topraktan pipolar, çok eski çağlardan beri bilinirdi. Keltler, kırmızı kilden çubuklar yapıp bunları pişirerek çeşitli otların dumanını içlerine çökerlerdi. Tarih içinde, piponun yapıldığı maddeler de çok çeşit değiştirmiştir. Lülesi topraktan, lületaşından, ağızlık kısmı kehlibar, abanoz gibi maddelerden yapılmış pipolar, temizleme kolaylığı do-layısiyle, çok rağbet görmüştür. Piponun çubuk şeklinde uzun yapılması, tütündeki nikotini süzmeye yaradığındandır. Gene nikotini süzmek için, su depolu pipolar yapılmıştır ki bunun bir başka çeşidi de nargiledir. Pipo çeşitleri arasında işlemeli, nakışlı, renkli, hattâ heykel yontulmuş olanları vardır. Bugün lülesi lületaşından yapılan pipolar başta gelir. Bunların dışında, büyük çoğunlukla, pipolar ağaçtan yapılır. Kiraz, yasemin, gül, mersin, abanoz gibi dayanıklı ağaçlar pipo yapmakta kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pipo Nedir? Pipo Hakkında Bilgiler
Pipo Nedir? Pipo Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/pipo.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pipo-nedir-pipo-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pipo-nedir-pipo-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content