Bir kış sebzesi olan ve oldukça lezzetli bir tadı olan pırasa ile ilgili olarak genel bilgilerin ve pırasanın özelliklerinden bahseden yazım...
Bir kış sebzesi olan ve oldukça lezzetli bir tadı olan pırasa ile ilgili olarak genel bilgilerin ve pırasanın özelliklerinden bahseden yazımız.
Bir kış sebzesidir. Bir çeneklilerin zambakgiller familyasındandır, sapı, yaprakları sarmısağınkine benzer. Kökü, gövdesi toprak altında bulunur. Yeşil renkte, şerit biçiminde, uzun olan yaprakları toprağın üstünde gelişir.
Pırasa iki yıllık bir bitkidir. İlk yılda soğanını verir, ikinci yılda uzunluğu 1 metreyi bulan bir sap çıkarır, çiçek açar. Pırasa yetiştirmek için, önce tohumlarından fide yetiştirilir, sonra bunlar tarhlara dikilir. En iyi cinsi, «kamış pırasa» denilen, uzun, beyaz yapraklısıdır. Bu pırasa İstanbul’da «Kartal pırasası» diye bilinir. Bir de her yerde yetişebilen «kara pırasa» vardır. Kara pırasanın boyu daha kısa, yaprakları yeşildir.
Pırasa C vitamini, besin maddeleri bakımından çok zengin bîr sebzedir. Ancak pişirilerek yenebilir, çünkü çok sert yapraklıdır. Bazı yerlerde çiğ olarak da yendiği de olur.
YORUMLAR