Pırasa Nedir?

PIRASA a. Yetiştirilerek sebze olarak tüketilen nebat. Yapraklarının dip tarafta silindir oluşturan kın biçimindeki beyaz ve gevrek ...

Ad: pırasaaa.jpg
PIRASA a. Yetiştirilerek sebze olarak tüketilen nebat. Yapraklarının dip tarafta silindir oluşturan kın biçimindeki beyaz ve gevrek kısmı makbuldür. (Bil. a. Allium porrum; zambakgiller familyası.)


—Mutf. Pırasa paçası, pırasanın haşlanmış beyaz kısımlarını doğrayıp üstüne beyaz sos, zeytinyağı ve tahin karışımı dökerek meydana getirilen bir tür yiyecek.





—ANSİKL. Pırasa, gömlekli soğanı çok uzun olan ikiyıllık bir bitkidir. Direkt toprağa ekilebildiği benzer biçimde fideden de yetiştirilebilir'Yurdumuzda kışlık sebzeler içinde ön sıralarda yer alır, iklim koşullarına dayanıklılıkları, olgunlaşma süreleri ve ekim zamanlan göz önüne alınarak sınıflandırılan birçok çeşidi vardır: erkenci İnegöl pırasası, daha çok Bursa ve İnegöl yörelerinde yetişir; soğuğa dayanmaz. Sonbaharda olgunlaşır olgunlaşmaz toplanması gerekir, ince, uzun, beyaz ve lezzetlidir.

Kartal beyaz kamış pırasası, İstanbul, Bursa, Adana, Antalya yörelerinde yetiştirilir. ipegöl pırasasından daha dayanıklıdır. Beyaz kısmı 40-45 santimetre kadardır. Bunlardan başka yazlık ve kışlık bazı yerli ve yabancı çeşitler de vardır.


—Halk hek. Eskiden pırasa tohumlarından hazırlanan macunlar cinsel gücü çoğaltmak için kullanılırdı. Bitkinin balgam söktürücu. idrar artırıcı, sindirime destek tesirleri vardır. Beyaz kısmı pişirilmeden yenildikçe etkilidir.


—Mutf. Pırasa, başlıca kış sebzelerindendir. Havuç ve pirinçle zeytinyağlısı; kuşbaşı et ya da kıymayla sıcak yemeği yapılır; bazı sebze çorbalarına katılır. Beyaz kısımlarını haşlayıp ayırdıktan sonrasında içine kıyma, soğan, baharat ve tuzlanan malzemeyi koyup sararak dolması; haşlanmış beyaz kısımlarını tiftikleyip topak yaptıktan sonrasında un ve yumurta karışımına bulayarak mücveri ve paçası yapılır. Bazı yörelerde börek içi olarak da kullanılır.


♦ sıf. Pırasa bıyıklı, uzun, gür ve sarı bıyıklı kimse için kullanılır || Pırasa saçlı, saçları uzun ve düz olan.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Pırasa Yetiştiriciliği


  • Pırasa iyi mi yetiştirilir?


  • Pırasa Dolması Tarifi



Pırasa

Pırasa devletimizde kışlık sebze olarak kullanılan ve tüm bölgelerimizde üretilip tüketilen bir sebzedir. Bilhassa kara ikliminin yargı sürdüğü bölgelerimizde kışlık sebze tüketiminin çok mühim bir bölümünü oluşturur ve beslenmede mühim bir yeri vardır.




DEVAMI


pırasa

isim, botanik (pıra'sa) Yunanca prason
  • Zambakgillerden, sapından yararlanılan, çok senelik bir kış sebzesi (Allium porrum).

Birleşik Sözler

pırasa bıyıklı


pırasa ingilizcesi
  • leek





  • Pırasa Yetiştiriciliği


  • Pırasa iyi mi yetiştirilir?


  • Pırasa Dolması Tarifi


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pırasa Nedir?
Pırasa Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/46902d1460025611-pirasa-nedir-pirasaaa.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/prasa-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/prasa-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content