Psikoloji’de Dağılım Ölçüleri

Psikoloji’de ölçmenin önemi büyüktür. Psikologların ölçme tekniklerinden birisi olan dağılım ölçme teknikleri ile ilgili bilgilerin yer aldı...

Psikoloji’de ölçmenin önemi büyüktür. Psikologların ölçme tekniklerinden birisi olan dağılım ölçme teknikleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.



Merkeze yönelme ölçüleri, grubun dağılımı hakkında tam bir bilgi vermez. Örneğin ortalamaları eşit olan iki puan dizisinin dağılımı oldukça farklı olabilir. Bu nedenle grup, merkeze yığılmış puanlar etrafındaki dağılışı görmek için, dağılım ölçüleri kullanılır.



Puanların dağılımı incelenirken şu özellikler göze çarpar:



İncelenen grup, birbirine benzer (homojen) ise ya da küçük ise dağılım ölçüsü küçük, dağılım grafiği dardır. Tersi durumda yayılma ölçüleri çok geniştir ve grafikler yaygındır.



Dağılım ölçülerinin başlıcaları; dağılım genişliği ve standart sapmadır.



Dağılım Genişliği:



Dağılım genişliğinin bir diğer adı da ranj-dır. Daha önce gördüğümüz gibi ranj, en yüksek ile en düşük puan arasındaki farktır. Ranj, kolay bulunur ancak fazla güvenilir bir ölçü değildir.



Standart Sapma:



Standart sapma, en güvenilir ve en çok kullanüan bir dağılım ölçüsüdür.



Standart sapma şöyle bulunur:



• Puanlar büyükten küçüğe doğru sıralanır.



• Puanların aritmetik ortalaması alınır.



• Her puanın aritmetik ortalama ile olan farkı bulunur ve bu farkın karesi alınır.



• Kareler toplamı öğrenci sayısına bölünür.



Elde edilen sayının karekökü, grubun standart sapmasıdır.



Ortalama puanı yüksek, standart sapması küçük gruplar başarılı; standart sapması yüksek olan gruplar, başarısızdır.



Standart sapma yoluyla grupları güvenilir bir biçimde birbirleriyle karşılaştırabiliriz.



GRAFİKLERLE GÖSTERME



istatistik verilerin daha somut ve anlaşılır olması için grafiklerden yararlanılır. Psikolojide en çok kullanılan grafikler Histogram ve Frekans Poligonu’dur.



Histogram



Histogram, bir nevi sütun grafiğidir. Bu grafikle frekans dağılımı gösterilir. Grafiğin tabanı puan basamaklarını, yüksekliği ise frekansı (puan sayısını) gösterir.
histogram
Frekans Poligonu



Histogramdaki her basamağın orta noktası işaretlenip, bu noktalar bir çizgi ile birleş-tirilirse frekans poligonu elde edilir. Ancak frekans poligonu doğrudan doğruya da çizilebilir.
frekans poligonu
Normal Dağılım Eğrisi



Standart sapmanın az ya da çok olup olmadığı normal dağılım eğrisine göre değerlendirilir. Teorik olan bu grafik, gerçek verilere dayanılarak elde edilen grafiklerin normale göre durumunun değerlendirilmesine olanak verir.
Dağılım
KORELASYON (Bağıntı)



Korelasyon kavramı ile herhangi iki değişken arasındaki ilişki anlatılmak istenir. Örneğin, vücut yorgunluğu ile anlama gücü arasındaki bağıntı, ya da kaygı ile başarı arasındaki bağıntı gibi.



ilişki aranılan iki unsur arasındaki bağıntı yüksek, orta, çok az olabileceği gibi hiç olmayabilir de. Değişkenler arasındaki bağıntı derecesi korelasyon katsayısı ile ifade edilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Psikoloji’de Dağılım Ölçüleri
Psikoloji’de Dağılım Ölçüleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/histogram-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikolojide-daglm-olculeri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikolojide-daglm-olculeri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content