Ressam Goya Kimdir

GOYA olarak malum meşhur İspanyol ressam Francisco Goya’nın yaşamı ve sanatı ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Francisc...

GOYA olarak malum meşhur İspanyol ressam Francisco Goya’nın yaşamı ve sanatı ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



francesco goyaFrancisco GOYA (30 Mart 1746 – 16 Nisan 1828) meşhur bir İspanyol ressamıdır. XVIII. yüzyıl sonu ile XIX. yüzyıl başının en ilgi çekici sanatçısıdır. Tüm yaşamı hareketli ve maceralı geçmiştir.



Goya İspanya’nın dağlık kasabalarından birinde hayata merhaba dedi. Ufak yaşta emek vererek yaşamını kazanmak zorunda Goya kaldı. Eline geçirdiği kömürlerle duvarlara, fotoğraf yapıyordu. Bir papaz, çocuğun yapmış olduğu resimleri beğendi, onu bir ressamın yanına çırak verdi. On dokuz yaşlarında Madrid’e gelen Goya, tam bir serseri yaşamı sürdü. Gündüz çalışıyor, fotoğraf yapıyor, tüm gecelerini ise meyhanelerde kavga, dövüş etmekle geçiriyordu. Bir kere, onu karanlık bir sokakta sırtına saplanmış bir bıçakla yatar buldular, zor kurtardılar.



Goya boğa güreşçiliğinden başlayarak her işe girdi. Sanatta ilerledikçe, resimlerinden para kazanmaya başladı. Portre ressamı olarak eşi olmayan bir ustalık gösteriyordu. Son aşama çapkındı. Yalnız, Alba Düşesi’ni ömrünün sonuna kadar sevmiş oldu, birçok tablosunda onu model olarak kullandı. Meşhur «Maja’lar» serisine de aynı bayanı model almış olduğu söylenir. Devrinin ressamlarından birinin kız kardeşi olan Josefa ile evliliğe ilk adımını atmıştı. Yirmi çocuğundan yalnız birisi yaşadı.



Goya IV. Carlos zamanında Saray ressamlığına girdi. Asillerden dilencilere, cücelerden kişizade çocuklarına kadar yüzlerce portre yapmış oldu. Bugün bu eserler, bir çok Madrid’teki Prado Müzesi’nde olmak suretiyle dünyanın çeşitli yerlerine dağılmıştır. Goya, duygusal resmin ve «ekspresyonizm» in en büyük ustalarındandır. İnsanları çirkinleştirmek, gülünçleştirmek yolu ile serseri yaşamının acısını çıkarmak, toplumdan öç almak istemiştir. «Maja Desnuda» (Çıplak Maja), «Maja Vestida» (Giyinik Maja), «Alba Düşesinin Portresi», «Kral Dördüncü Carlos ve Ailesi», «Josefa’nın Portresi» benzer biçimde bir çok tanınmış eseri vardır.



Goya, içinde yaşamış olduğu çeşitli şartlar dolayısı ile, yaşamın türlü şekilde değişik insanlarını, çevrelerini tanımış, bu tarz şeyleri eserlerinde de çeşitli değişik şekillerde vermiştir. Bu bakımdan, eserlerinde mevzu zenginliği göze çarptığı benzer biçimde, tiplerinin değişik oluşu ile de çağının birçok ressamlarından ayrılır.



Goya’nın eserlerinde çizgiler, renkler çok kuvvetlidir. Mevzularında uyandırmak istediği duyguları kompozisyonla beraber renk şiddetiyle vermeye çalışır. Tipleri bakımından Hogarth, Rembrandt ve Callot’yu hatırlatır.



Goya yağlı boya tablolardan başka karikatürler, gravürler de yapmıştır.



Goya için fotoğraf yapmak, düşüncesini, duygusunu boya vasıtası ile dışarı vurmak demekti. «Doğada çizgi yoktur. Ben, insanları insan olarak değil, renkli bazı çukurluklar, çıkıntılar, hacimler, yüzeyler olarak görürüm» derdi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ressam Goya Kimdir
Ressam Goya Kimdir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/francesco-goya.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ressam-goya-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ressam-goya-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content