Şalgam Nedir?

ŞALGAM a. 1. Turpa benzeyen ve hafifçe acımsı-tatlımsı kökü sebze olarak kullanılan ziraat bitkisi ve bu bitkinin kökü. (Bil a. Bras...

ŞALGAM a.

1. Turpa benzeyen ve hafifçe acımsı-tatlımsı kökü sebze olarak kullanılan ziraat bitkisi ve bu bitkinin kökü. (Bil a. Brassica rapa var. rapa; turpgiller famil yası.) [Bk. ansikl. böl.)

2. Yağ şalgamı, tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilen, yembitkisi ve yeşil gübre olarak da kulanılabilen ziraat bitkisi. (Bil. a. Brassica rapa var. oleitera; turpgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.)





—ANSİKL. Şalgam ikiyıllık bir bitkidir. Şişkin kökü ve sarı çiçekleriyle belirgindir Çeşitleri kök biçimiyle (yassı, konik ya da si- lindirik) kök boynunun rengiyle (beyaz, mor ya da yeşil) kabuk rengiyle (beyaz, gri ya da siyah) etli kısmının rengiyle (be yaz ya da sarı) birbirinden ayrılır.

Şalgamlar kulanılışlarına nazaran de yem şalgamı (iri köklü) ve sebzelik şalgam di ye başlıca ikiye ayrılır. Ziraat bitkisi olarak en fazlaca Sivas, Erzincan, Erzurum şeklinde soğuk bölgelerde, çok azca oranda da diğeri illerde yetiştirilir. Fakat yaygın kullanışlı bir sebze değildir. En makbul çeşidi basık, yuvarlak köklü, beyaz etli, leziz, beyaz üstüne morumsu renkli olanıdır.

Patatesin yaygınlaşmasından ilkin Batı Avrupa'da insan beslenmesinde mühim yer tutan şalgam, şimdi bu ülkelerde yağlı etlerle (domuz, kaz, koyun) beraber yen mekte ve hazır et sularının yapısına girmektedir.


• Yağ şalgamı (Brassica rapa var. oleitera) kolza ile aynı türdendir, iğ biçimindeki kökü, dallı sapı, tüysüz ve mavi-yeşil yaprakları, kokulu çiçekleri, nerede ise silindir biçimindeki uzun hardalsı meyveleri ile kolzadan ayırt edilebilir. Kolzaya nazaran soğuğa daha azca, kuraklığa ve geç ekime daha dayanıklıdır. Ekim sistemi kolzanınkiyle aynıdır. Kış yağ şalgamı erken hasat edilebilir ve yembitkisi olarak kullanılabi lir. ilkbahar yağ şalgamının yetişme süresi daha kısadır (ortalama 100 gün). Nisandan temmuza kadar ekilebilir. Kanada, Şimal Avrupa'nın bazı vatanlarında kolza şeklinde yağbitkisi olarak ilkbahar ürünü çerçevesinde yetiştirilir. Türkiye'de Trakya ve Bursa yörelerinde tohumlarından yağ elde edebilmek için ekilmektedir. Tohumlar durağan(durgun) yağ (°/o 40) ihtiva eder Şalgam yağında gliserit halinde erüsik ve linoleik asitler bulunur.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Şalgam lekesi iyi mi çıkar?


  • Şalgam Yetiştiriciliği


  • Şalgam suyunun yararları ve zararları nedir?



ŞALGAM (TDK)
1 . Turpgillerden, yumru köklü bir nebat (Brassica rapa).

2 . Bu bitkinin insan ve hayvanlar için gıda olarak kullanılan etli ve tatlı kökü: "Şalgam suyu."- .








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şalgam Nedir?
Şalgam Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/salgam-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/salgam-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content