Eski politika ve bilim insanlarımızdan olan Şemsettin Günaltay’ın yaşamı ve başarıları hakkında kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ş...
Eski politika ve bilim insanlarımızdan olan Şemsettin Günaltay’ın yaşamı ve başarıları hakkında kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Şemsettin Günaltay (1883-1961 ), tanınmış bilim ve politika adamlarımızdandır. Erzincan’ın Kemaliye kazasında hayata merhaba dedi. Öğrenimini İstanbul’da tamamladı ve Darül Muallimîn-î Aliye (Yüksek Öğretmen Okulu) fen şubesinden mezun oldu.
Medreselerde müderrislik, ondan sonra da İstanbul ve Ankara üniversitelerinde tarih profesörlüğü yapmış oldu, Ordinaryüs unvanını aldı.
Şemsettin Günaltay İslam dini üstünde en ciddi emek harcamaları meydana getiren seçkin ilim adamlarımızdan biridir. Siyaset hayatına İkinci Meşrutiyet’te adım atmıştır. O süre meclisin en genç milletvekiliydi. Ulusal Savaşım esnasında İstanbul Üniversitesi’ni teşkilâtlandırmış, ondan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün arzusu üstüne, C.H.P. İstanbul il başkanlığını alarak tekrardan politika hayatına girmiştir. Bundan sonrasında C.H.P. Meclis Grubu başkanlığı, T.B.M.M. başkan vekilliği meydana getiren Günaltay sonrasında başbakan olmuş, başbakanlığı esnasında 1950 seçimlerinin dürüst yapılmasını elde etmiştir.
Son olarak Kurucu Meclis’e katılan Şemsettin Günaltay Türk Tarih Kurumu başkanı da bulunuyordu. Ekim 1961 seçimlerinde İstanbul’dan senatör seçilmişti. Başlıca eserleri şunlardır: «Zulmetten Nura», «Hurafattan Hakikata», «Türk Zamanı», «Uzak Doğu Zamanı».
YORUMLAR