Sevr Barış Antlaşması Maddeleri ve Önemi

Birinci Dünya Savaşının sonunda Osmanlı Devleti ile imzalanan Sevr Barış Antlaşmasının maddeleri ve bu antlaşmanın önemi ve gelen tepkiler. ...

Birinci Dünya Savaşının sonunda Osmanlı Devleti ile imzalanan Sevr Barış Antlaşmasının maddeleri ve bu antlaşmanın önemi ve gelen tepkiler.



SEVR BARIŞ ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)



I. Dünya Savaşı bitince yenen devletler, yendikleri devletlere diledikleri koşulları kabul ettirerek barış antlaşmaları imzaladılar.



Osmanlı Devleti ile yapılacak barış antlaşması en sona bırakıldı.



Bunun birinci nedeni, Anlaşma Devletleri’nin, Osmanlı Devleti’ni nasıl paylaşacakları konusunda henüz tam anlaşamamış olmaları;



Diğer nedeni ise, Mondros Ateşkesinin bir barış antlaşması gibi kesin sonuçlar doğurmasıydı.



Anadolu Hareketinin giderek güçlenmesi üzerine de bir an önce İstanbul Hükümeti ile barış antlaşması, yapma yoluna gittiler. Böylece, İstanbul Hükümeti’nin otoritesinin güçleneceğine ve Anadolu direnişinin sona ereceğine inanıyorlardı.



İtalya’nın San Remo kentinde düzenlenen toplantıda Osmanlı Devleti ile yapılacak barış antlaşmasının esasları belirlendi.



Barış şartlarını kabul ettirmek amacıyla ingilizlerce desteklenen Yunan birlikleri, saldırıya geçirildi. Yunanlılar başta Bursa olmak üzere pek çok yeri ele geçirdiler. Öte yandan Trakya’da da saldırıya geçerek burayı işgal ettiler.



Bu gelişmeler üzerine İstanbul Hükümeti olağanüstü bir kurul toplayarak San Remo taslağının kabul edilmesinden başka çare olmadığına karar verdi.



Bunun üzerine Paris’e giden Damat Ferit, Sevr Banş Antlaşması’nı imzaladı (10 Ağustos 1920).



Osmanlı Devleti’nin yok olması anlamına gelen bu antlaşma yürürlüğe girmemiştir; ama onun içeriğinin bilinmesinde yarar vardır.


Sevr Antlaşması’nın içeriği



1. Osmanlı Devleti’nin ülkesi, İstanbul dolayları ve Anadolu’nun küçük bir bölümü ile sınırlandırılıyordu. .



2. Boğazlar, her zaman bütün devletlerin gemilerine açık tutulacaktı. Türklerin hiç etkisi bulunmayan uluslararası bir komisyon, Boğazları yönetecekti.



3. Ege Bölgesi’nin büyük bir bölümü İzmir kentiyle birlikte Yunanlılara veriliyordu. Ayrıca Trakya’nın büyük bir bölümü de Yunanlıların olacaktı.



4. Doğu Anadolu’da iki yeni devlet kurulacaktı.



5. Antalya ve Konya ile İçbatı Anadolu’nun derinliklerine kadar, İtalyanların nüfuzu altına girecekti.



6. Adana, Malatya ve Sivas dolaylarını birleştiren bölgeler Fransız nüfuzu altına konuluyordu.



7. Osmanlı Devleti sınırları içinde bulunan Arap ülkeleri, İngiliz ve Fransızlar arasında paylaştırılıp manda altına alınıyordu.



8. İç güvenlik için en çok 5.000 kişilik bir ordu kurulabilecekti. Bu ordudâ ağır silahlar bulunmayacaktı.



9. Ekonomik, mali, adli kapitülasyonlar en aşın biçimde yeniden kurulacaktı.



10. Azınlıklara çok geniş haklar verilecekti.



11. Anlaşma hükümlerine Osmanlı Devleti uymazsa, İstanbul da alınacaktı.



Sevr Antlaşması’na Karşı Tepkiler

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sevr Barış Antlaşması Maddeleri ve Önemi
Sevr Barış Antlaşması Maddeleri ve Önemi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sevr-bars-antlasmas-maddeleri-ve-onemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sevr-bars-antlasmas-maddeleri-ve-onemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content