Dünyada oldukça yaygın dinlerden birisi olan Sihizm ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız. Sihizm dininin inanç ve ...
Dünyada oldukça yaygın dinlerden birisi olan Sihizm ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız. Sihizm dininin inanç ve ibadet esasları.
Sihizm, MS. XVI. Yüzyılda Guru Nanak tarafından Hindistan’da kurulmuştur. Hinduizmin yozlaşmasından memnun olmayan Nanak, sonraları islam Dini ile tanışmış ve tevhit gibi bazı prensipleri Hindu inançları ile harmanlayarak yeni bir din kurmuştur.
Sihizm, her yerde, her zaman var olan ve sonsuz özelliklere sahip tek bir Tanrı’ya inanmayı ilke edinir.
Kutsal kitabı Guru Granth Sahib, Tanrılarının adı ise Waheguru’dur.
Sihizm’in taraftarlarına “sih” denir.
Sihler Tanrı’ya herhangi bir cinsiyet atfetmezler ve Tanrı’nın insan formu alabileceğine de inanmazlar. Ayrıca tüm insanları da din, ırk veya cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eşit görülürler.
Sihler tüm yaratıkların, öldükten sonra farklı vü-» cutlara geçen bir ruha sahip olduğuna inanılır. Bu ruh göçü bağımsızlığa, özgürlüğe ulaşılana kadar devam eder.
Sih dini kurtuluşun tekyolu olarak görülmez; diğer dinlerden insanlar da kurtuluşa erebilirler. Her Sih’in üstesinden gelmekle yükümlü olduğu Beş Kötülük bulunmaktadır. Beş Şeytan da denilen bu kötülükler; ego (benlik), öfke, hırs, maddeye bağlılık ve şehvettir.
Sih’in itaat etmesi gereken ve yukarıdaki beş kötülükle savaşırken kullanacağı beş erdem vardır. Bunlar; memnuniyet, hayırseverlik, şefkat, olumlu tutum ve tevazudur.
Sihizmin bazı inançları şu şekildedir:
YORUMLAR