Spiral Nedir?

SPİRAL sıf. (fr. spiral). Sarmal biçimli. —Balıkç. Spiral ya da sarmal olta, denizde ve ırmakta fırlatmak oltalara ve çaparilere ...

SPİRAL sıf. (fr. spiral). Sarmal biçimli.


—Balıkç. Spiral ya da sarmal olta, denizde ve ırmakta fırlatmak oltalara ve çaparilere sarmal halde sarılmış suni yem. || Spiral sinek, alabalık ve tatlısu levreği avında kullanılan muhteşem hafifçe, ucuna sarmal halde suni sinek takılmış olta.





♦ a. Denizbil. Ekman spirali, bir eksen çevresinde dönen ve eksene yaklaşırken bir rüzgâr akımının düşey bir çizgi doğrultusunda, derinlemesine olarak, yavaşlamasını ve giderek sapmasını gösteren eğri. (İç sürtünme kuvvetleri hareketi iletir, fakat hızını keserek; şu sebeple bu kuvvetler giderek daha çok enerji soğururlar.)


—Elektroakust. Geçiş spirali, bir plak üstüne çizili, adımı düzgüsel adımdan büyük izler bütünü; bir kayıt alanından öbürüne geçişi sağlar.


—Foto Bir eksenden ve arasına bir fotoğraf filminin sanldığı iki yanaktan oluşan tüm.


—Geom. SARMAL'ın eşanlamlısı.


—Kad. hast. Dölyatağı boşluğuna doldurularak döllenmeyi önlemeye yarayan ve değişken halde plastik maddeden meydana getirilen gebeliği önleme aygıtı. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Spiraller saf plastikten yapılarak bakırla kaplanabilir ya da progesteron emdirilmiş olabilir. Dölyatağı mukozasında değişikliğe niçin olur ve yumurtanın yuvalanmasını olanaksız kılar. (Spiralin dölyatağına doktor tarafınca yerleştirilmesi doğru olur.)

Kaynak: Büyük Larousse







  • Mimari Eserler - Forest Spiral Binası


  • Spiral şekilde küp iyi mi çizilebilir?










Taşlamalar, kesim, taşlama ve parlatma için kullanılan elektrikli el aletlerindendir. Spiral ya da canavar olarak da piyasada adlandırılmaktadır. Düzgüsel boyutta iki elle kullanıma uygundur. Rahat ve kolay kullanım için daha küçükleri ve tek el ile kullanım amacıyla tasarlananları da mevcuttur. Bunlara da avuç içi taşlama denmektedir. Su kullanmadan metal, mozaik, mermer vb. araç-gereç yüzeylerini hafifçe taşlamak, çapaklarını almak ve kesmek için üretilmiştir. Minik boyutlarıyla dar alanlarda dahi emek verme kolaylığı sağlar. Haiz oldukları elektrik motorunun gücüne bakılırsa performans gösterirler. Temel olarak elektrik motoru mili, dişliler yardımıyla spiral makinesinin uç kısmında bulunan yuvayı devasa yükseklikte devirlerde döndürmesi şeklinde çalışır. Bu yuvaya kullanım amacına uygun bir taş takılarak kullanılır. Taşlama el aletleri elektrikle ya da hava ile çalışan tipleri mevcuttur. Taşlama için yüzeye baskı halletmeye gerek kalmamıştır. Devir hızı, 115 mm çapındaki bir diskte, 12.000 devir şeklindedir. Bu yüksek devirler taş metal ve granit şeklinde en sert malzemelerin işlenmesinde kolaylık sağlar. Kullanılacak taşın ve diskin çapı arttıkça makineyi zorlamamak adına taşlamanın gücüde yüksek seçilmelidir. Sanayide ve inşaat sektöründe çoğunlukla kullanılmaktadır. Günlük hobi amaçlı işlerde kullanılacak ise 115'lik taşlama taşı takılabilecek ebatlarına haiz avuç içi taşlamalar kafi olacaktır. Daha büyük ve kapsamlı taşlama işlerinde taşlama tezgahları kullanılmaktadır.






Genel disk büyüklükleri 102, 114, 127, 152, 178, 229 mm'dir.


Hava basıncıyla çalışan taşlama aletlerinin diskleri oldukça küçüktür. Bu yüzden bu aletler daha hafifçe işler için daha dikkat gerektiren işler için kullanılmaktadır. Hava basınçlı taşlamaların minik disklerle kuvvetli emek harcaması mümkünken, elektrikli taşlama aletlerinde bu pek mümkün değildir. Bu yüzden elektrikli olanlar daha büyük ve daha ağır işlerde kullanılır. Havalı olan tipleri elektrikli olanlara bakılırsa daha pahalıdır. Sadece metal parçaların zımparalanması için elektrikli olanlara bakılırsa daha iyi performans sağlar. Şu sebeple metal taşlarken kalkan talaşlar elektrikli olanlara kısa dönem yaptırıp bobinleri yakmaktadır. Havalılar için kompresör ya da hava tankı ihtiyacı bulunmaktadır.


Taşlamayı kullanmadan ilkin canavarın dönen kısmını ve takılan taşı çevreleyen başlık koruması takılı olmalıdır. Spiraller çok süratli dönme momenti elde eden cihazlar olduğundan takılı olan taşın ya da kesicinin insana değdiği anda büyük yaralanmalara niçin olacağını bilmeliyiz. Bu yüzden uygun taşlama tezgahı ve aksesuarlarının kullanılması şarttır. Kopan, fırlayan parçalardan ve gürültülü emek verme ortamından korunmak için güvenlik gözlükleri, kalınca deri eldivenler, sesi engellemiş olan kulaklıklar, yüz maskesi vb. güvenlik giysileri ne olursa olsun giyilmelidir. Çalıştığımız alanın tertipli ve kafi aydınlatılmış olması temiz olması gereklidir. Yanıcı, patlayıcı katı, sıvı ve gaz maddelerin olduğu ortamlarda çalışılmamalıdır. Çalışırken dikkatinizi dağıtabilecek kişiler ortamdan uzak tutulmalıdır.


Taşlama Makinesi Kullanımı;


Taşlama makinesi ile çalışmaya başlamadan ilkin yapılacak işe ve çalışılacak yüzeye uygun bir taş seçilmeli ve makineye sıkma anahtarı (ay anahtar) ile sıkılarak sabitlenmelidir. Spiral makinesi ile kesme işlemi yapılacaksa kesilecek yüzeyin cinsine bakılırsa metal, beton ya da mermer kesme taşı kullanılmalıdır. Paslanmaz çelik yüzeylerde çalışılacaksa kesme taşının inox olmasına dikkat edilmelidir. Ek olarak çeşitli yüzeylerde taşlama yapmak içinse çapak alma taşları ya da flap diskler kullanılabilir. Paslanmaz çelik yüzeylerde çapak alma taşlarının inox, flap disklerin ise seramik ya da zirkonyum olmasına itina gösterilmelidir.

Spiral makinesine takılacak taşın üstünde yazan devir kıymeti, spiral makinesinin devir değerinden büyük olmalıdır.

Spiral ile çalışılmadan ilkin güvenlik için spiral muhafazası ne olursa olsun takılmalıdır.

Spiral makinesinin çalıştırılması için topraklı priz kullanılmalıdır.

Çalışmaya başlamadan ilkin makinenin açma-kapama anahtarının sağlamlığı denetim edilmelidir.

Spiral makinesi çalıştırılmadan ilkin sıkma anahtarı ne olursa olsun makinenin üstünden alınmalıdır.

Spiral makinesi ile kesme işlemi yapılırken spiral dik tutulmalı, sadece kesmeyi kolaylaştırmak ya da hızlandırmak amacıyla makineye aşırı güç uygulanmamalıdır.

Taşlama işlemlerinde makine yüzeye ortalama 30 aşama açı yapılacak şekilde tutulmalı ve işlem taşın uç kısmıyla gerçekleştirilmelidir.

Taşlama ve kesme işlemlerinde üstünde çalışılacak araç-gereç ne olursa olsun sabitlenmelidir.

Spiral makinesi ile çalışılırken makinenin dirsek seviyesinden aşağıda tutulması ve baş yukarısına çıkartılmaması gerekir.

Spiral makinesiyle çalışılırken çıkan çapakların ve kıvılcımların çevredekilere gelmemesi için tedbir alınmalı ve ortamda kıvılcımlarla alev alabilecek yanıcı bir madde bulunmamalıdır.

Spiralin taşı tamamen durmadan makine yerine koyulmamalıdır.

Makine ile çalışılmadığı süre fişi prizden çıkartılmalıdır.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Spiral Nedir?
Spiral Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/spiral-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/spiral-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content