Taşlama Nedir?

TAŞLAMA a. Taşlamak eylemi. —Aşındc. Taşlama taşı, topaklaştınlmış aşındırıcılardan oluşan, aşındırmayla işlemede kullanılan ve d...

TAŞLAMA a. Taşlamak eylemi.


—Aşındc. Taşlama taşı, topaklaştınlmış aşındırıcılardan oluşan, aşındırmayla işlemede kullanılan ve değişik biçimlerde olabilen katı cisim. (Bk. ansikl. böl.) || Taşlama taşı poryası, taşlama taşlarının montajında kullanılan, faturalı dönel parça. || Kaba yüzey taşlama, taşlama taşıyla bir parça üstünde yassı, fakat görece kaba bir yüzey gerçekleştirme.





—Camc. Cam kapların ağız kenarlarında ve dış yüzeylerindeki pürüzleri döner çarkla temizleme. || Camın soğukta aşındırıcı bileğitaşları ve bilhassa elmaslı taşlarla işlenmesi. || Camların haddeleme ile eski yapım yönteminde, her iki yüzü düz ve paralel bir cam levhası elde etmek için bir ham düz camın yüzündeki bozuklukların aşındırılarak giderilmesi. (Bk. ansikl. böl.) || Taşlama makinesi, düz camların mekanik üretiminde kullanılan, dökme çerçevelerle donatılmış, metal düzenek; bunların dönmesiyle harekete geçen su kum karışımı camların yüzeyini parlatmaya yarar. || Kenar taşlama taşı, düz cam sanayisinde, birleşme yerlerinin kenarlarını tıraşlamakta kullanılan yatay eksenli Karborundum'dan büyük bileğitaşı.


—Hidr. bağl. Bir betonun görünen yüzeyini sulu ortamda aşındırmaya dayanan işlem. (Bu teknik, bilhassa önüretimli öğelere taneli bir görünüm vermek için uygulanır.)


—işlem. Bir parçayı, aşındırıcı bir taşlama taşıyla, talaş kaldırarak işleme. (Taşlama, sulu ya da kuru yolla yapılır.)


—Mak. san. işlenmiş bir yüzeyi taşlama taşında bitirmeye dayanan işlem. (Bk. ansikl. böl.) || Taşlama tezgâhı, bir ya da birçok taşlama taşıyla donatılmış ve taşlama işleri halletmeye yarayan ekip tezgâhı. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Aşındc. Taşlama taşı. Başlangıçta taşlama taşları organik bir kayaçtan (kumtaşı vb.) oluşuyordu. Günümüzde ise, organik aşındırıcıların (zımpara, organik korindon vb.) yerini almış olan suni aşındırıcı taneleri (korindon, silisyum karbür, elmas vb) kullanılmaktadır. Taneler, aşağıdaki türleri ayırt edilen bağlayıcılarla topaklaştırılır:

—soğukta (magnezya) ya da yüksek sıcaklıkta (bilhassa kil ve feldispat karışımları) hazırlanan anorganik bağlayıcılar;

—organik reçineler (gomalak), kauçuk ya da bileşik reçineler ve bilhassa fenol -formol ve üre-formol şeklinde organik bağlayıcılar;

—hususi durumlarda tane (elmas, bor nitrür) taşıyıcı olarak metal bağlayıcılar.

Bir taşlama taşının ayırtedici niteliği, türü, iriliği, aşındırıcı tanelerinin sıklığı ve sertlikte belirleyici bir rol oynayan topak- laştırıcı tür ve miktarıdır. Aşındırıcı taneleri, aşındıklarında ya da taşlama taşı kirlendiğinde yerlerini yeni tanelere bırakmak suretiyle topar; bu vaka emek verme biçimine, taşlama taşının sertliğine ve parçanın ve taşlama taşının göreli hızlarına bağlıdır. Taş'fakat taşlan silindirsel, konik, düzlemsel, tabak, künk ya da çubuk biçiminde olabilir. Biçme işlemleri için çok ince taşlama taşları kullanılır.


—Camc. Bir düz camın yüzeyinin taşlanması, camın alt ve üst yüzeylerinde aynı anda çalışan ve hamdemirden iki taşlama taşından oluşan twin ile sağlanır. Kum ve su çamuru aşındırıcı görevi yapar. Taşlama taşlarının altından her geçişte camın yüzeyi aşınırken kum da öğütülür. Bu çamurlar sonrasında geri alınır, sınıflandırılır ve gitgide daha ince bir emek verme yapmak suretiyle daha sonraki cam yüzeylerinde kullanılır. Tvvinden çıkışta düz camın iki yüzeyi tamamen taşlanmış olur, fakat hemen hemen perdahlanmamıştır.


—Mak. san. Taşlama, çoğu zaman bir ısılişlemden sonrasında, bir bölüme, sıkı toleranslara (0,01-0,001 mm arası) uyarak, boyutlarını vermeye olanak sağlar. Taşlama işi, yüksek nitelikli taşlama taşlarının ve “toplama tezgâhı" adında olan son aşama duyarlı makinelerin kullanımını gerektirir.


—Silindirsel dış taşlama. Döner iki punta arasına yerleştirilen parça, taşlama taşıyla aynı yönde döner; temas noktasında, 30 m/sn düzeyinde olması ihtiyaç duyulan göreli emek verme hızı, iki çevresel hızın toplamıdır. Tüm yüzeyi işlemek amacıyla, parça, görece hafifse, taşlama taşı önünde, bunun eksenine koşut olarak hareket eder; ağırsa (mesela hadde silindiri), bu hareketi taşlama taşı yapar. Bir koni, parçayı taşıyan otomobile ya da taşlama taşını taşıyan bölüme istenen eğim verilerek işlenebilir.


—Puntasız taşlama. Bu yöntem oyuk bir parçanın dışı (mesela piston mili) ya da puntalar arasına yerleştirilemeyecek kadar uzun parçalar için kullanılır Parça, aynı yönde dönen ve çapları değişik, koşut eksenli iki taşlama taşı üstüne konur; minik taşlama taşı, parçayı tarik eder, büyüğü ise taşlama işini yerine getirir. Silindirsel parçalar için "sıralı" ya da faturalı parçalar için "daldırmalı†(bu durumda taşlama taşı, işlenecek profilin biçiminde yontulmuştur ve bölüme bakılırsa yanlamasına hareket eder) adını alan bu yöntem, çok süratli ve çok yaygındır.


—Silindirsel iç taşlama. Bu yöntemde taşlanacak parçanın içine dalan iş millerine bağlı minik çaplı taşlama taşlarından yararlanılır. işlenecek parça çapının çok büyük olması durumunda, iş mili, çok süratli bir dönme hareketinden başka, taşlama taşının tüm iç yüzeye temas edebilmesi için, yavaş bir planet hareketi de yapar. Bir çok kez, silindirsel delikler sözkonusudur, fakat konik ya da herhangi bir profili olan yüzeyler, boyunlar (bilyalı rulmanlar) ya da iç oluklar da işlenebilir. "üniversal" denen makineler, iç ve dış taşlama halletmeye olanak verir.


—Düzlemsel yüzey taşlama. Bu yöntem bir çok kez, frezelenmiş bir yüzeyin bitirilmesi için uygulanır. Duyarlı bir işleme ya da sıkı toleranslara uyulmadan, büyük miktarlarda seri işleme istenmesine bağlı olarak, ekseni yatay ya da düşey olabilen taşlama taşının kenarı ya da yüzeyiyle çalışılır ("künk" tipi denen taşlama taşı). Parça, makine tablası üstünde, çoğu zaman manyetik bir yayla yardımıyla sabitlenir.


—Vida kaytanı taşlama. Bu işlem çok büyük bir incelik ve duyarlık gerektirir: belli bir büyüklükteki adımlar ve çok duyarlı vida yivleri durumunda (mastarlar, mikrometrik vidalar vb.), vida yivleri, bir biçim taşlama taşıyla, tek tek taşlanır; ince adımlar ve seri işleme durumunda, aynı anda birçok vida yivini taşlayan kalıcı bir taşlama taşı kullanılır.


—Profil taşlama. Bir gabariyle kumanda edilen bir pantografa bağlı yassı bir taşlama taşıyla gerçekleştirilir.


—Kamalı milleri ve krank millehni taşlama. Bu işlem, uygun olarak donatılmış üniversal bir makineyle yapılabilir, fakat seri taşlamalar için hususi bir makine kullanılır.


—Dişli füzenlerini taşlama. Kesmede olduğu dibi (açan profil) "profil kalemiâ€yle çalışılır!Taşlanacak diş düzeninin böğür profiline bakılırsa kesilmiş biçim taşlama taşları kullanılır.

Taşlama esnasında çok oranda ısı açığa çıktısında, emek verme bölgesini bol miktarda sulamak gerekir. Soğutucu sıvı, metal parçacıkları ve taşlama taşının aşınmasından lanan artıkları sürükleyeceğinden, böylece taşlama taşının parlaması önlenir. Takımlar üstünde meydana getirilen çalışmalarda, takımların bilenmesinde kimi kez kuru taşlama yapılır


♦ Taşlama tezgâhı. Bir taşlama tezgâhı, bir taraftan, üstüne gerek taşlanacak parçanın bağlandığı (bir mengene, bir manyetik yayla ya da puntalar arası bir düzenek ya da bununla birlikte dönmesini de elde eden bir mandren vasıtasıyla), gerek bir puntasız taşlama tezgâhı sözkonusuysa, tahrik taşlama taşının bağlandığı bir tablayı ve diğer taraftan taşlama taşının iş milini taşıyan, masif bir gövdeden oluşur. Hidrolik kumandalı bir mekanizma, işleme düzeneğinin ilerleme hareketini, parçanın taşlama taşına bakılırsa almaşmalı ötelenme hareketini ve ilerleme hareketi yönünün her değişiminde kesikli olarak gerçekleşen, ötelenme hareketine dik, dik dalma hareketini sağlar.

Kaynak: Büyük Larousse














Taşlamalar, kesim, taşlama ve parlatma için kullanılan elektrikli el aletlerindendir. Spiral ya da canavar olarak da piyasada adlandırılmaktadır. Düzgüsel boyutta iki elle kullanıma uygundur. Rahat ve kolay kullanım için daha küçükleri ve tek el ile kullanım amacıyla tasarlananları da mevcuttur. Bunlara da avuç içi taşlama denmektedir. Su kullanmadan metal, mozaik, mermer vb. araç-gereç yüzeylerini hafifçe taşlamak, çapaklarını almak ve kesmek için üretilmiştir. Ufak boyutlarıyla dar alanlarda dahi emek verme kolaylığı sağlar. Haiz oldukları elektrik motorunun gücüne bakılırsa performans gösterirler. Temel olarak elektrik motoru mili, dişliler yardımıyla spiral makinesinin uç kısmında bulunan yuvayı oldukça yüksek devirlerde döndürmesi şeklinde çalışır. Bu yuvaya kullanım amacına uygun bir taş takılarak kullanılır. Taşlama el aletleri elektrikle ya da hava ile çalışan tipleri mevcuttur. Taşlama için yüzeye baskı halletmeye gerek kalmamıştır. Devir hızı, 115 mm çapındaki bir diskte, 12.000 devir şeklindedir. Bu yüksek devirler taş metal ve granit şeklinde en sert malzemelerin işlenmesinde kolaylık sağlar. Kullanılacak taşın ve diskin çapı arttıkça makineyi zorlamamak adına taşlamanın gücüde yüksek seçilmelidir. Sanayide ve inşaat sektöründe çoğunlukla kullanılmaktadır. Günlük hobi amaçlı işlerde kullanılacak ise 115'lik taşlama taşı takılabilecek ebatlarına haiz avuç içi taşlamalar kafi olacaktır. Daha büyük ve kapsamlı taşlama işlerinde taşlama tezgahları kullanılmaktadır.






Genel disk büyüklükleri 102, 114, 127, 152, 178, 229 mm'dir.


Hava basıncıyla çalışan taşlama aletlerinin diskleri oldukça küçüktür. Bu yüzden bu aletler daha hafifçe işler için daha dikkat gerektiren işler için kullanılmaktadır. Hava basınçlı taşlamaların minik disklerle kuvvetli emek harcaması mümkünken, elektrikli taşlama aletlerinde bu pek mümkün değildir. Bu yüzden elektrikli olanlar daha büyük ve daha ağır işlerde kullanılır. Havalı olan tipleri elektrikli olanlara bakılırsa daha pahalıdır. Sadece metal parçaların zımparalanması için elektrikli olanlara bakılırsa daha iyi performans sağlar. Şundan dolayı metal taşlarken kalkan talaşlar elektrikli olanlara kısa dönem yaptırıp bobinleri yakmaktadır. Havalılar için kompresör ya da hava tankı ihtiyacı bulunmaktadır.


Taşlamayı kullanmadan ilkin canavarın dönen kısmını ve takılan taşı çevreleyen başlık koruması takılı olmalıdır. Spiraller çok süratli dönme momenti elde eden cihazlar olduğundan takılı olan taşın ya da kesicinin insana değdiği anda büyük yaralanmalara niçin olacağını bilmeliyiz. Bu yüzden uygun taşlama tezgahı ve aksesuarlarının kullanılması şarttır. Kopan, fırlayan parçalardan ve gürültülü emek verme ortamından korunmak için güvenlik gözlükleri, kalınca deri eldivenler, sesi engellemiş olan kulaklıklar, yüz maskesi vb. güvenlik giysileri ne olursa olsun giyilmelidir. Çalıştığımız alanın tertipli ve kafi aydınlatılmış olması temiz olması gereklidir. Yanıcı, patlayıcı katı, sıvı ve gaz maddelerin olduğu ortamlarda çalışılmamalıdır. Çalışırken dikkatinizi dağıtabilecek kişiler ortamdan uzak tutulmalıdır.


Taşlama Makinesi Kullanımı;


Taşlama makinesi ile çalışmaya başlamadan ilkin yapılacak işe ve çalışılacak yüzeye uygun bir taş seçilmeli ve makineye sıkma anahtarı (ay anahtar) ile sıkılarak sabitlenmelidir. Spiral makinesi ile kesme işlemi yapılacaksa kesilecek yüzeyin cinsine bakılırsa metal, beton ya da mermer kesme taşı kullanılmalıdır. Paslanmaz çelik yüzeylerde çalışılacaksa kesme taşının inox olmasına dikkat edilmelidir. Ek olarak çeşitli yüzeylerde taşlama yapmak içinse çapak alma taşları ya da flap diskler kullanılabilir. Paslanmaz çelik yüzeylerde çapak alma taşlarının inox, flap disklerin ise seramik ya da zirkonyum olmasına itina gösterilmelidir.

Spiral makinesine takılacak taşın üstünde yazan devir kıymeti, spiral makinesinin devir değerinden büyük olmalıdır.

Spiral ile çalışılmadan ilkin güvenlik için spiral muhafazası ne olursa olsun takılmalıdır.

Spiral makinesinin çalıştırılması için topraklı priz kullanılmalıdır.

Çalışmaya başlamadan ilkin makinenin açma-kapama anahtarının sağlamlığı denetim edilmelidir.

Spiral makinesi çalıştırılmadan ilkin sıkma anahtarı ne olursa olsun makinenin üstünden alınmalıdır.

Spiral makinesi ile kesme işlemi yapılırken spiral dik tutulmalı, sadece kesmeyi kolaylaştırmak ya da hızlandırmak amacıyla makineye aşırı güç uygulanmamalıdır.

Taşlama işlemlerinde makine yüzeye ortalama 30 aşama açı yapılacak şekilde tutulmalı ve işlem taşın uç kısmıyla gerçekleştirilmelidir.

Taşlama ve kesme işlemlerinde üstünde çalışılacak araç-gereç ne olursa olsun sabitlenmelidir.

Spiral makinesi ile çalışılırken makinenin dirsek seviyesinden aşağıda tutulması ve baş yukarısına çıkartılmaması gerekir.

Spiral makinesiyle çalışılırken çıkan çapakların ve kıvılcımların çevredekilere gelmemesi için tedbir alınmalı ve ortamda kıvılcımlarla alev alabilecek yanıcı bir madde bulunmamalıdır.

Spiralin taşı tamamen durmadan makine yerine koyulmamalıdır.

Makine ile çalışılmadığı vakit fişi prizden çıkartılmalıdır.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Taşlama Nedir?
Taşlama Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/taslama-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/taslama-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content