Türkiye’de Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler

Türkiye’de ki nüfus dağılışını etkileyen faktörlerin neler olduğu ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin verilmiş olduğu yazımız. Nüfus...

Türkiye’de ki nüfus dağılışını etkileyen faktörlerin neler olduğu ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin verilmiş olduğu yazımız.



Nüfus dağılışı, belli başlı bir yerdeki nüfusun, seyrek ya da sık olarak bulunması durumudur. Nüfus dağılışının bilinmesi ekonomik olmasıyla birlikte toplumsal araştırmalar ve sorunların çözümü açısından çok gereklidir.



Türkiye’de nüfusun dağılışındaki en çarpıcı özellik;



• Dağılışın dağınık ve düzensiz olması;



• Mıntıkalar içinde büyük farklar bulunmasıdır.



Öyleki ki, kıyı ile iç kesimler içinde çok büyük bir fark oluşu derhal dikkati çeker. Mıntıkalar içinde olduğu benzer biçimde, bir bölümde de yöreler içinde büyük farklılıklar vardır.



Türkiye’de nüfusun coğrafi dağılışını gösteren haritalar incelendiğinde nüfus dağılışı ile yer şekilleri ve iklim arasındaki ilişki derhal dikkati çeker.



Türkiye’de nüfus dağılışı üstünde etkili olan mühim bir unsur yer şekilleri ve yükseltilerdir. Hakikaten de nüfus dağılışı haritasındaki nüfus boşlukları, dağlık alanlara rastlamaktadır. Yükseltinin fazla olduğu, çok fazla engebeli ve eğimli alanlar çok az nüfuslanmıştır.



Nüfus dağılışında,



1. yağış,



2. yükseklik ve yer şekilleri haricinde



• su kaynakları, toprağın verimi, yeraltı zenginlikleri,



• nebat örtüsü,



• savaşlar, göçler vb.



Pek çok fizikî ve toplumsal faktörün etkili olduğu söylenebilir.



Fakat, bir genelleme meydana getirecek olursak bolca yağışlı ve ılık kıyı bölgeleri ile sulak ve verimli ovaların sık nüfuslandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte endüstri merkezlerinin, nüfusun belirgin alanlarda toplanmasında çok büyük tesiri vardır.



Seyrek sözü geçen alanlar



• Dağların yüksek kısımları,



• Toprağın verimsiz, yağışın az olduğu alanlardır. Bunun sonucu olarak nüfusumuzun büyük bir kısımı kıyılarda ve kıyılara yakın yerlerde toplanmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye’de Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler
Türkiye’de Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyede-nufus-daglsn-etkileyen.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyede-nufus-daglsn-etkileyen.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content