Ulusal Egemenlik Nedir

Ulusal egemenlik, Egemenliğin, kısaca devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere ya da belli zümrelere değil, direkt doğruya millete il...

Ulusal egemenlik, Egemenliğin, kısaca devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere ya da belli zümrelere değil, direkt doğruya millete ilişik olmasıdır. Cumhuriyetçilik ilkesini bütünler. Gerçek cumhuriyet egemenliğin millete ilişik olduğu cumhuriyettir. Mustafa Kemal Atatürk, TBMM'nin toplanmaya başladığı ilk günden başlayarak sırası geldikçe tüm gücün millette bulunduğunu belirtmiştir. O'na gore, millet her türlü isteğini yerine getirme gücüne haizdir. Millet girişimlerinin önüne geçebilecek hiçbir kuvvet yoktur. Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti'nin egemenliğini kendi eliyle kullanmasından doğup gelişmiştir. Egemenliği milletinin elinden almak artık düşünülemez.


Ulusal Egemenlik Nedir



bir milletin kendi kaderine hakim olarak, kendi geleceğini belirleme etme enerjisini elinde bulundurması anlamına gelir. Şu demek oluyor ki bir milletin kendini yönetim etmesi, kendine hükümet edecek heyeti seçmesi anlamına gelir. İç görünüşü itibarıyla demokratik rejimi, kısaca egemenliğin kayıtsız şartsız millete ilişik bulunduğunu ortaya koyarken, dış görünüşü ile de milletin özgür ve bağımsız yaşamasını, kısaca dışa karşı millet birliğini ve bütünlüğünü ifade eder.

Ulusal Egemenlik, bir şahıs ya da sınıfın egemenliğinden uzak olarak, milletin kendi yönetiminde söz sahibi olması anlamına geldiğinden, milletin genel iradesinin ortaya konulmasını sağlar ve iktidarın, kayıtsız şartsız millete ilişik olmasını ifade eder. Ulusal Egemenlik anlayışında millet, kendisini oluşturan fertlerden ayrı, onların üstünde bir kişiliğe, bir iradeye haizdir ve egemenlik bu kolektif kişiliğe aittir.

Ulusal Egemenlik, millet iradesini hakim kılması münasebetiyle demokrasinin temel şartıdır. Bu sebeple, tüm demokratik rejimlerde en üstün kuvvet ve devlet yönetimi mevzusunda belirleyici unsur olarak, devlete yön verirken, hem de devlet fonksiyonlarının oluşmasını da sağlar.

Ulusal Egemenlik, insanlık tarihinde başlı başına kuvvet membaı olan ve kuvvet doğuran fikirlerden birisi olarak, devletlerin yapısını değiştirebilecek ve tarihin akışını etkileyebilecek kadar etkilidir. Dolayısıyla, insanlık zamanı açısından büyük önemi haizdir.

Atatürke Gore Ulusal Egemenlik



A) Mustafa Kemal Atatürk’e gore Millî İrade tüm millet bireylerinin arzu, emel ve beklentilerinin bir bileşkesidir. Millî İrade Devletimizin ve Milletimizin yazgısında ve geleceğinde tek egemen olandır, tek fiil koyandır. Sadece mânevî olan irade ortaya çıkıp görünmek, somutlaşmak ister. İşte bu eylemleşme (eyleme dönüşme) iradeye bir vasıta gerektirir ki, ona da Millî Egemenlik denir. Egemenlik iradenin hem tecellî yeridir, hem de uygulanma aracıdır.

Egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinindir, onun olarak kalacaktır.

Siyasî kuvvet, Millî İrade ve Egemenlik, milletin birlik halinde ortak kişiliğine aittir. Milletin her şeyine, yazgısına yalnız ve sadece gene millet egemendir. Devletimizin ve Milletimizin başlangıcında yalnızca tek bir makam vardır, o da milletimizin kalbi, vicdanı ve varlığıdır.

B) Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin sorumluluğunda kalabilmesi için, halkın kendi yazgısını bizzat yönetim etmesi esastır; aksi halde Millet şunun bunun oyuncağı olur. Sadece Millî İrade ve Egemenlik ne olursa olsun bir arada gerçekleşmelidir. Egemenlik yoksa, irade bir hiçtir. Türk Milleti kendi iradesini, kendi vicdanının eğilimini yerine getirmek, uygulamak istiyorsa, egemenliğini ne olursa olsun kendi elinde tutmalıdır. Ilke şudur: Millet, egemenliğini elinde meblağ. Sadece Millet Meclisi’ni, yalnızca Millet Meclisi’ni egemenliğinden gereği kadarını kullanmak suretiyle görevlendirir. Bu yetki asla tek bir adama ya da bir gruba verilemez.

Millî egemenlik esasına dayalı ve bilhassa cumhuriyet yönetimine haiz ülkelerde siyasî partiler olur. Milletin huzurunda ülke idaresi için güvenoyu talep edecek olan parti, ülkenin varlık ve yükselişinin temeli olan Millî Egemenlik İlkesi’ni ilerletme ve geliştirme prensibinin takip edeni olmakla yükümlüdür.

C) Türkiye’de, egemenlik hakkını milletin adına kullanan kuruluşa Türkiye Büyük Millet Meclisi denir. Bu kurum yüce kudretin tecelli yeridir, milletimizin biricik ve hakikî temsilcisidir. Meclis yalnızca milletimizin emrine itaat etmekle yükümlüdür.

Sadece meclislerin de bir sakıncası vardır ki o da şudur: Meclis, milletten emanet almış olduğu egemenliği millet iradesine aykırı şekilde kullanabilir.

Mustafa Kemal Atatürk bu büyük tehlikeyi şöyleki haber veriyor bizlere: Ey Milletim, egemenliğini geçici de olsa tevdi edeceğin meclislere bile gereğinden fazla güvenme. Şu sebeple meclisler de doğru yoldan sapabilir, despotluk yapabilir. Üstelik bu, şahsî despotluktan daha tehlikeli olabilir. O şekilde kararları olabilir ki meclislerin, milletin hayatına giderilmesi imkânsız zararlar verebilir. Millet her olasılığa karşı egemenliğini korumaya mecburdur.

Kendilerine milletimizin kaderi emanet edilmiş insanoğlu, Meclis, cumhurbaşkanı ve hükümet bilmeliler ki kendilerini iktidara ve yetkili makamlara getiren irade ve egemenliğin sahibi, Türk milletidir. İktidar mevkiine saltanat sürmek için değil, millete hizmet için getirilmişlerdir. Milletin kudretini yalnız ve sadece gene milletin hakikî ve sağlanabilir çıkarları yolunda kullanmakla yükümlüdürler.

Atatürkün Ulusal Egemenlik ile İlgili Sözleri



Egemenlik (egemenlik) en genel anlamıyla devletin ülke toprakları üstünde siyasal yönetim yetkisini kullanma hakkıdır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal egemenlik (egemenlik) ile ilgili özdeyişleri:
Egemenlik, hiçbir mâna, hiçbir biçim ve hiçbir renkte ve işarette ortaklık kabul etmez. 1922 (Söylev II, S. 700)

Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin sürekli şekilde sağlanması ve korunması sadece ve sadece tam ve kat’î mânasiyle millî egemenliğin kurulmuş olmasına bağlıdır. Bundan dolayı hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası millî egemenliktir. Toplumumuzda, devletimizde özgürlük sonsuzdur. Sadece onun hududu, onu sonsuz meydana getiren esasın korunmasıyla mevcut ve çevrilidir.

Bir insan, bir ihtimal kendi arzusiyle şahsî hürriyetini yok etmek ister, fakat bu girişim koca bir milletin hayatına ve hürriyetine zarar verecekse, çok büyük ve şerefle dolu bir millet yaşamı, bu yüzden sönecekse ve o milletin evlatları ve torunları bu yüzden yok olacaksa bu teşebbüsler hiçbir zaman meşru ve kabule kıymet olması imkansız. Ve hele bu şekilde bir hareket hiçbir zaman özgürlük namına hoşgörme ile telâkki edilemez.

Asla kuşku yok, devletimizin sonsuz müddet yaşaması için, memleketimizin kuvvetlenmesi için, milletimizin refah ve mutluluğu için hayatımız, namusumuz, şerefimiz, geleceğimiz için ve tüm mukaddes kavramlarımız ve nihayet her şeyimiz için ne olursa olsun en kıskanç hislerimizle, tüm uyanıklığımızla ve tüm kuvvetimizle millî egemenliğimizi muhafaza ve savunma edeceğiz. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. I, S. 298)

Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil tüm millet fertlerinin arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. II, S. 95)

Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. II, S. 58)

Kuvvet birdir ve o milletindir. 1937 (Mustafa Kemal Atatürk’ün K.A.N., S. 41)

Millî egemenlik o şekilde bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Milletlerin esareti üstüne kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmağa mahkûmdurlar. 1929 (Mustafa Kemal Atatürk’ün B. N., S. 82-83)

Bir millet, varlığı ve hukuku için tüm gücüyle, tüm fikri ve maddî güçleriyle alâkadar eğer olmazsa, bir millet kendi kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse şunun, bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz. Millî hayatımız, tarihimiz ve son devirde yönetim tarzımız, buna pek güzel delildir. Bu sebeple teşkilâtımızda millî güçlerin etken ve millî iradenin egemen olması esası kabul edilmiştir. Bugün tüm cihanın milletleri yalnız bir egemenlik tanırlar: Millî egemenlik... 1920 (Söylev III, S. 1185)

Dünyanın belli başlı milletlerini esaretten kurtarmak için egemenliklerine kavuşturan büyük düşünce akımları, köhne müesseselere umut bağlayanların, çürümüş yönetim usullerinde kurtuluş kuvveti arayanların amansız düşmanıdır. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. I, S. 309)

Dostlar! Türkiye devletinde ve Türkiye devletini kuran Türkiye halkında tacidar yoktur, diktatör yoktur! Tacidar yoktur ve olmayacaktır. Şu sebeple olması imkansız.

Tüm cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başlangıcında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdani ve mevcudiyetidir. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. I, S. 300)

Egemenliğine direkt doğruya haiz olmanın kıymetini pek iyi anlayan ve pek iyi bilen millet, bu mukaddes egemenliğine karşı baş gösterecek her tehlikeyi kahredecektir. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. II, S. 135)

Millî egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun. 1923 (Mustafa Kemal Atatürk’ün S.D. II, S. 76)

Kendilerine bir milletin tahili bırakılan adamlar, milletin kuvvet ve kudretini yalnız ve sadece gene milletin hakikî ve elde edilmesi mümkün menfaatleri yolunda kullanmakla görevli olduklarını bir an hatırlarından çıkarmamalıdırlar. Bu adamlar düşünmelidirler ki, bir memleketi zabt ve işgal etmek o memleketin sahiplerine egemen olmak için kâfi değildir. Bir milletin ruhu zabt olunmadıkça, bir milletin azim ve iradesi kırılmadıkça, o millete egemen olmanın imkânı yoktur. Oysa asırların getirmiş olduğu bir millî ruha, hiçbir kuvvet direnme edemez.

Mahkûm olmak istemeyen bir milleti, esareti altında tutmağa gücü kafi gelecek kadar güçlü müstebitler artık dünya yüzünde kalmamıştır. 1924 (Mustafa Kemal Atatürk’ün B.N., S. 81)

Büyük Millet Meclisi Türk milletinin asırlar devam eden aramalarının özeti ve onun bizzat kendisini yönetmek şuurunun canlı bir timsalidir.

Türk milleti mukadderatını Büyük Millet Meclisinin kifayetli ve vatanperver eline tevdi etmiş olduğu günden itibaren karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve ümitle istikbale yönelmiştir.

Yeni Türkiye Hükümetinin öz cevheri millî hâkimiyettir. Milletin kayıtsız ve şartsız hâkimiyetidir. (1923)

Gerek askerlik, gerekse politika hayatımın tüm devir ve safhalarını dolduran mücadelelerimde daima hareket düsturum millî iradeye dayanarak milletin, vatanın muhtaç olduğu gayelere yürümek olmuştur. (1920)

Ulusal Egemenlik



Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin direkt doğruya ulusa ilişik olmasıdır. Millî egemenlik, millet egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.

Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici güç bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil halktadır. Ulusal egemenliğin en mühim göstergelerinden biri meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler.

Ulusal egemenlik terimi, devlet ve egemenlik kavramları oluştuğundan beri bir çok politika bilimci ve felsefeci tarafınca ele alınmıştır. Günümüz dünyasının bir çok devleti, ulusal egemenlik ilkesine dayalıdır.

Sual: Egemenlik enerjisini kullanan milletimizin hükümete tesiri nedir ?
Ileti: Bizim milletimiz egemenlik enerjisini kulllanır. Peki bu kullanımın hükümete tesiri nedir?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ulusal Egemenlik Nedir
Ulusal Egemenlik Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ulusal-egemenlik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ulusal-egemenlik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content