Üretimi etkileyen beşeri faktörler nelerdir? Sermaye birikimi, işgücü kaynakları, tarımsal, teknolojik faaliyetler, sanayi ve hammaddenin et...
Üretimi etkileyen beşeri faktörler nelerdir? Sermaye birikimi, işgücü kaynakları, tarımsal, teknolojik faaliyetler, sanayi ve hammaddenin etkisi hakkında bilgi.
Üretimi Etkileyen Beşeri Faktörler
Sermaye Birikimi
Daha önceden üretilmiş ve üretime tahsis edildiğinde emeğin verimini artıran her şeye sermaye denir. Sermayenin en önemli özelliği önceden biriktirilmiş üretim vasıtası olmasıdır. Üretime tahsis edilmeyen varlıklar sermaye malı değildir.
Sermaye ekonomide her türlü mal ve hizmet üretmede kullanılabilecek kaynakların tümüdür.
Bir ülkede sermaye birikiminin fazla olması o ülkenin üretim gücünün yüksek olması demektir.
Sermaye daha kısa zamanda daha fazla, kaliteli ve ucuz üretime imkân verir.
Üretimde sermayenin hem miktarı hem de kalitesi önemlidir. Sermayenin kalitesini teknolojik seviye belirler. Yeni teknoloji üretimi verimliliği ve rekabeti artırır. Teknoloji küresel iletişimde rekabeti ve verimliliği artırır.
İşgücü Kaynakları
Üretimde kullanılan insan gücüne emek denir. Emek olmadan diğer üretim faaliyetlerini üretime dönüştürmek mümkün değildir. Ekonomik anlamda emek; faydalı mal ve hizmet üretmek için planlı bir şekilde yapılan bedensel ve zihinsel faaliyettir.
Nüfusu çok olan ve genç bir yapıda olup, iyi eğitilmiş işgücü kaynağına sahip ülkeler avantajlı ülkelerdir.
Emeğin özellikleri;
• Emek işçiden ayrı düşünülemez.
• Emeğin mal gibi seri üretimi söz konusu değildir.
• Emek mal gibi biriktirilemez.
• Emek değişik işlerle ortaya çıkar. İşgücü ikiye ayrılır:
Vasıflı İşgücü: Nitelikli, becerikli veya yetişmiş işgücüdür. Yani işinin ustasıdır.
Vasıfsız İşgücü: Niteliksiz veya belirli bir beceri gerektirmeyen işgücüdür. Bu tür işgücü, üretimde fazla verimli değildir.
Sanayi tesislerinin çalışması ve üretimin artması yönünden iş gücüne ihtiyaç vardır. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte sanayi tesislerinin büyümesiyle işyerlerinde makineleri kullanabilecek işgücü ihtiyacı artmaktadır. Sanayinin gelişebilmesi için konularında uzman nitelikli ve sürekli işgücünün olması gereklidir.
Tarımsal Faaliyetler
Tarımsal faaliyetlerin özelliği, tarımda kullanılan teknolojiler, üretim miktarları ve üretilen ürünlerin kalitesi, üretilen ürünlerin fiyatlanma durumu ve dünya piyasasına uygunluğu üretim açısından önemlidir.
Tarım Yöntemleri
İntansif (Modern-Yoğun) Tarım Metodu:
Nüfusa göre ekili dikili alanların sınırlı olduğu ülkelerde uygulanır. Tarımda verimi artıran yöntemler kullanıldığı için birim alandan alınan verim çok yüksektir.
Ekstansif (İlkel-Kaba-Yaygın) Tarım Metodu:
Nüfusa göre tarım alanlarının fazla olduğu ülkelerde uygulanan tarım metodudur. Tarım daha çok insan emeğine bağlı olduğu için birim alandan alınan verim düşüktür. Üretim miktarında doğal koşulların etkisi vardır.
YORUMLAR