Uzay Aracı Messenger'dan Merkür'e Dair Yeni Veriler

Messenger Yardımıyla Merkür Analizi NASA'nın Messenger uzay aracı yedi yıl süren Merkür serüvenine noktayı koydu. Son yakıtını 2...

Messenger Yardımıyla Merkür Analizi

NASA'nın Messenger uzay aracı yedi yıl süren Merkür serüvenine noktayı koydu. Son yakıtını 24 Nisan'da kullanan araç gezegene düşürüldü. Düştüğü noktada yeni bir krater oluştu.Messenger yardımıyla Merkür hakkında çok önemli bilgiler elde edildi. Aracın yolladığı verilerin işlenmesi devam ediyor. Yakın gelecekte bu veriler yeni keşiflere neden olabilir.




Messenger Uzay Aracının En Önemli Bulguları
  • Merkür'ün Gizli Yüzü: 1970'lerin ortalarında Mariner 10 aracı Merkür yakınından üç kez geçti. Ancak gezegeni tam olarak görüntüleyemedi. Messenger göreve başlayıncaya kadar Merkür'ün gizli yüzü olarak nitelenen kısmı gizemini sürdürdü. Messenger Güneş Sistemi'ndeki en büyük ve en genç havzası olan meteor ve kuyruklu yıldız çarpışmalarıyla oluşmuş Caloris havzasını gören ilk uzay aracı oldu. üstelik havza ağzının kenarlarında volkanik delikler olduğunu belirledi.
  • Kutupta Su: Su aranılacak son yerlerden olan Merkür'ün kutuplarında bir sürprizle karşılaşıldı. Dönme ekseninin eğimi neredeyse sıfır derece olan gezegenin kutuplarındaki krater tabanları Güneş ışığı göremiyor. Bilim insanları on yıl önce bu krater diplerinde buz olabileceğine işaret etmişti. 1991 yılında Porto Riko'daki Arecibo Radyo Teleskobu ve Kaliforniya'daki Goldstone anteni Merkür kutuplarında buz yansımasını andıran olağandışı parlak radar yansımaları tespit etti. O zamandan bu yana hiçbir araç kraterlere doğrudan bakamadı. Messenger kraterleri ve -173 C derece sıcaklığındaki karanlık dipleri görüntüleyerek bu kısımlarda su-buzu olduğunu doğruladı. Bazı araştırmacılara göre bu buz gizemli bir organik malzemeyle kaplanmış olabilir.
  • Küçülen Gezegen: Messenger'dan önce Merkür üzerindeki çeşitli tektonik şekiller adı verilen derin uçurumlar ve dikliklerin küresel bir küçülmeyi gösterdiği düşünülüyordu. Merkür neden küçülüyor? Çekirdek gezegen kütlesinin % 60-70'ini oluşturur. Çekirdeğin soğuması gezegenin boyutlarında gözle görülür bir azalmaya neden olmaktadır. Messenger verileriyle yapılan hesaplamalar küçülmenin önceki hesaplara göre 2 ile 7 kat daha hızlı gerçekleştiğini gösterdi.
  • Merkür'de Manyetik Alan Var: Mariner 10 verileri Dünya gibi karasal gezegenleri küresel olarak saran manyetik alanın Merkür'de de olduğunu belirlemişti. Dünya'nın manyetik alanı çalkalanan sıvı demir çekirdeği tarafından oluşturulur. Merkür'deki demir çekirdeğin uzun süre önce soğuduğunu düşünen araştırmacılar bu bilgiye şaşırmıştı. Bazı araştırmacılar bu alanın donmuş dış kabuktan lı olduğunu düşündü. Messenger ise bunun tersini gösterdi: Merkür'deki alan hareketli çekirdeği tarafından üretiliyor. Yüzeyden değil.
  • Merkür'ün Kuyruğu Var: Merkür yörüngesinde dolanan Messenger gezegen atmosferinin ekzosfer katmanını gözledi. Atom ve moleküllerin yüzeye çarptığı Merkür'de çok ince bir atmosfer bulunuyor. Bu parçacıklar Güneş rüzgârı, Güneş ışınımı ve meteoroid çarpışmalarıyla yüzeyden koparılarak üretiliyor. Güneş'in etkisiyle 2 milyon km uzunluğunda kuyruğu oluşan kuyruklu yıldızlar gibi Merkür'ün de kuyruğu olduğu belirlendi. Bu kuyruk ekzosferden yayılan hidrojen, helyum, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi bileşenler içeriyor. Bu kuyruğun dışında gezegenin Güneş etkinlikleri dönemlerinde oldukça sarsılmakta olduğu da belirlendi.Bu keşiflerin yanı sıra Messenger'ın şiddetli Güneş ışımasından korunması için seramik bez güneşliği de olmak üzere birçok ileri teknoloji ürünü geliştirildi. Bu şemsiye 20 C derece ile 300 C derece arasındaki büyük sıcaklık farklılığını karşılayacak ve aracı bu değişimlerden koruyacak niteliğe sahiptir.

Kaynak: NASA / Science (1 Mayıs 2015)





  • Sağlığa Dair A'dan Z'ye Öğütler


  • Yeni yüklemeler dışında saklanan tüm veriler bilgisayardan nasıl kaldırılır?


  • Opera Dragonfly - Opera'dan Yeni Bir Web Aracı


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uzay Aracı Messenger'dan Merkür'e Dair Yeni Veriler
Uzay Aracı Messenger'dan Merkür'e Dair Yeni Veriler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzay-arac-messengerdan-merkure-dair.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzay-arac-messengerdan-merkure-dair.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content