Hangi Vitamin Hangi Besinlerde Mevcuttur ? Vitaminler, sıhhatli yaşamın olmazsa olmaz bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince...
Hangi Vitamin Hangi Besinlerde Mevcuttur ?
Vitaminler, sıhhatli yaşamın olmazsa olmaz bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince yaşam anlamına gelen âvitaâ sözcüğünden doğar Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır
YAÄDA ERİYEN VİTAMİNLER: A, D, E ve K vitaminleridir
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir
Viteminlerin Önemleri:
A vitamini Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır düzgüsel gelişme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir Cildin tırnakların ve saçların sıhhatli kalmasını sağlar Diş ve dişetleri için büyük ehemmiyet taşır.
Nelerde Mevcuttur:
Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates.
D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine destek sağlar, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar.
Nelerde Mevcuttur:
Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş.
E vitamini Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.
Nelerde Mevcuttur:
Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, koz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta
K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bir takım pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir
Nelerde Mevcuttur:
Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, hafıza zayıflığı ve dikkat azalması görülür
Nelerde Mevcuttur:
Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt
B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda gelişme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur
Nelerde Mevcuttur:
Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek.
B3 vitamini Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar
Nelerde Mevcuttur:
Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma
B5 vitamini Tabiatta bolca olduğundan eksikliğine rastlanmaz Bununla birlikte bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya niçin olur
Nelerde Mevcuttur:
Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler
B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenlerVücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi kafa ağrısı-sancısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adele zayıflığı ve krampları oluşur.
Nelerde Mevcuttur:
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler
B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda etken rol oynar Hücre bölünmesi için gereklidir Bu tesiri ile büyümeyi de sağlar Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, kafa ağrısı-sancısı, unutkanlık, çarpıntı benzer biçimde bir takım kalp sorunları oluşabilir
Nelerde Mevcuttur:
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz
B12 vitamini Besinlerle ya da sigara benzer biçimde alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir Eksikliğinde dilde duyarlılık, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur
Nelerde Mevcuttur:
Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta
C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bir takım hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların sıhhatli olamalarını sağlarVücudun müdafa sistemini artırıcı tesiri vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların sertliğini düşürür Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur
Nelerde Mevcuttur:
Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye.Vitamin Nedir ?
Vitaminler, enzim sistemlerinde dirimsel rol oynayarak vücudumuzun metabolik işleminin temel kısımlarından birisini oluştururlar. Bu temel beslenmenin herhangi birinde oluşacak olan herhangi bir eksiklik, sağlığımız üstünde samimi olumsuzluklar yaratabilir. Bu yüzden, sağlığımızı en üst düzeyde sürdürmek için, bu mühim maddelerin vücudumuzda kafi oranda bulunmasını sağlamalıyız.
Vücut vitaminlerin çoğunu kendi kendine üretemediğinden, bu tarz şeyleri dış kaynaklardan alabilmek zorundayız. Sıhhatli beslenme için en ideali, bu vitaminleri tabii besinler yöntemiyle almaktır. Fakat, çağdaş yaşam, bugün almakta olduğumuz yiyeceklerin standardını de bozmuştur. Son zamanlarda Kanada’da meydana getirilen bir araştırma, son 50 yılda, meyve ve sebzelerin gıda değerlerinin trajik bir biçimde azaldığını ortaya koymuştur. Londra’daki Yiyecek Politikası Merkezinde profesör olarak vazife yapmakta olan Tim Lang’in açıklamasına bakılırsa, âBüyükbabalarımızın bir tek portakaldan almış oldukları A Vitaminini alabilmemiz için, bizim bu gün sekiz portakal yememiz gerekmektedir.â Yiyeceklerimizin gıda değerlerinin düşüşü ile bir takım hastalıkların artması içinde direkt bir bağıntı vardır ve tabip toplulukları tedbir almamız gerektiği mevzusunda bizlere önerilerde bulunmaya adım atmıştır. 2002 senesinde gösterilen bir makalede, Amerikan Tıp Derneği Dergisi (JAMA), âtüm yetişkinlerin vitamin desteği almalarının zekice olduğunuâ belirtmektedir. Yetersiz ve sağlıksız bir beslenme sebebiyle oluşabilecek vitamin eksikliği sorununa karşı vitamin takviyesi kullanma eğilimi son yıllarda giderek yaygınlaşmaya adım atmıştır.Doğru Vitamin Takviyesiyle Sıhhat ve Enerjimize Kavuşmak
Amerikan Sağlığa Yararlı Yiyecekler Derneği tarafınca meydana getirilen bir araştırma (1999 Kışı), tüketicilerin bir tek % 2,5â²unun hem toksik olmayan hem de etkin olan sağlığa yararlı bir ürünü seçeceklerini ortaya koymuştur. Sağlığımızı en yüksek düzeyde sürdürebilmek için, doğru vitamin desteğini seçmek çok önemlidir. Bu yüzden, en iyi seçimi yapabilmenizi sağlayacak lüzumlu bilgiler alt tarafta verilmiştir:
â Vitaminler Hikâyenin Yalnız Bir Parçasıdırlar.
En yüksek sıhhat seviyesini elde etmek için vücudumuzun gerektirdiği gıda maddeleri bir tek vitaminler değildir. Genel sağlığımız ve vücutlarımızın sıhhat problemlerine karşı direnmek için mineraller ve başka yaratı gıda maddeleri de gerekmektedir. Vitaminler de, vücudumuzda doğru fonksiyon gösterebilmek için bu minerallerin varlığına gerek duyarlar. Başka bir deyişle vitamin ve mineraller görevlerini yapabilmek için birbirlerine gereksinim duyarlar. Bu yüzden de, tüm bu gıdaları içermedikçe, alacağımız herhangi bir vitamin desteği yararsız olacaktır.Vitamin desteği alırken, vücudun sağlığını sürdürmek için ihtiyaç duyulan tüm maddeleri sağlayacak olan mineralleri, yaratı mineralleri, amino asitleri, antioksidanları biyoflavonoidleri ve nebat özlerini içeren Multivitamin desteğini araştırın.
Vitamin Türleri; Vitaminleri suda eriyen vitaminler ve yağda eriyen vitaminler olmak suretiyle 2 başlıkta inceleyebiliriz.
Yağda eriyen vitaminler; A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminler grubunda yer alırlar. Bu vitaminler pişirilmeye karşı dayanıklıdırlar. Yağda eriyen vitaminler karaciğerde depolandıkları için fazla alım toksik tesir yapar.
Suda eriyen vitaminler; C ve B vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. Vücutta depo edilmezler, fazla alındıkları vakit idrar ile dışarı atılırlar.Vitamin Eksikliği Hastalıkları
A vitamini eksikliği: A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, gözyaşının yeteri kadar salgılanamaması, gözaltı lekeleri, çocuklarda sağlıksız diş gelişimi, deride kalınlaşma, kabuklanma ve renk koyuluğu görülür. A vitamini eksikliğinde sindirim sorunları da ortaya çıkabilir.
B1 vitamini eksikliği: B1 vitamin eksikliği beriberi hastalığına sebep olur. Ruhsal sıkıntılar, iştahsızlık, bellek zayıflığı, ayakta karıncalanma benzer biçimde sorunlarda B1 vitamin eksikliğinde görülür.
B9 vitamini eksikliği: Anne karnındaki bebeğin gelişimi negatif etkilenir. Erken doğuma niçin olabilir. Depresyon, bitkinlik, kilo kaybı B9 vitamin eksikliğinin yol açabileceği problemler.
B12 vitamini eksikliği: Anemi, sinirsel rahatsızlıklar, el ve ayaklarda uyuşma, bellek bozukluğu, unutkanlık, bitkinlik B12 vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek rahatsızlıklardır.
C vitamini eksikliği: Skorbüt hastalığı, c vitamini eksikliğinde meydana gelen bir hastalıktır. Dişeti kanaması, iştahın azalması, halsizlik, enfeksiyonlara karşı direncin azalması c vitamini eksikliği ile ortaya gelebilecek sorunlardır.
E vitamini eksikliği: E vitamini eksikliği adalelerin kolay yorulmasına ve gevşek kaslara niçin olur. Ten yaşlanması hızlanır. Kısırlığa ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riski E vitamini eksikliği ile artırdığı düşünülmektedir.Tabii Vitaminler Bileşik Vitaminlere Karşı
Bileşik vitaminlerle karşılaştırıldığında, tabii vitaminlerin sentetiklere bakılırsa ne kadar daha yararlı olduklarını belirten pek çok bilgi bulunduğundan, eğer seçme şansınız var ise, tabii vitaminleri seçmenizi tavsiye ederiz.
Son araştırmalar, tabii E Vitaminin bileşik E Vitaminine bakılırsa, vücudumuz tarafınca kullanılmaya daha hazır bulunduğunu ve vücutta epey uzun süre etkin bir halde kaldığını doğrulamaktadır. Vücutlarımız vitaminleri tabii halleri ile almaya epey hazır görünmekte olup, sağlığımızı daha iyileştirmedeki etkinliklerini daha çok arttırmaktadırlar. Vaziyet böyleyken, üreticiler niçin bileşik vitaminleri üretmektedirler? Cevap kolaydır; Çünkü bileşik vitaminleri üretmek tabii olanlarını üretmekten daha az paraya mal olmaktadır. O halde, vücut sağlığınızı tabii olarak dengelemek için, tabii içeriklerle yapılmış olan Multivitamin desteklerini seçin.Tabiatın Sinerjisi
Tabiat uyum içinde işlevini sürdürmekte olduğundan, yüksek kaliteli, etkin bir desteği üretmek, ayrı ayrı içerikleri birbirine karıştırmak değildir. Etkin içerikler, tabii yollarla etkileşecekleri için, bir desteğin içinde bu tabii uyumu sağlamak, uzman ilim adamları ve beslenme uzmanları tarafınca yerine getirilmesi ihtiyaç duyulan bir iştir.Bu içeriklerin büyük bir bölümü birbirleri ile etkileşime gireceklerinden ve yanlış bir birleşim sağlığa zararı olan etkisinde bırakır oluşturabileceğinden, etkin içeriklerin birleştirilmesi çok özenle yerine getirilmelidir.Bir yardım ürünü satın almadan ilkin, üreticinin güvenli ve etkili ürünler üretmek için bilimsel bir uzman incelemesi raporu almış olduğundan güvenilir olun.
YORUMLAR