VY Canis Major (Büyük Köpek Takımyıldızı)

VY Canis Majoris / Kızıl üstündev Yıldız Çoklu yıldız sistemlerinde bulunan çoğu yıldızın aksine bu yıldız yalnız bir yıldızdır çevr...

VY Canis Majoris / Kızıl üstündev Yıldız


Çoklu yıldız sistemlerinde bulunan çoğu yıldızın aksine bu yıldız yalnız bir yıldızdır çevresinde dolanan herhangi bir gezegen veya herhangi bir yıldız bulunmamaktadır vy canis majoris büyüklüğünden dolayı evrenin en sıcak yıldızıdır.Güneşin yüzey sıcaklığı 12 milyondan milyarlarca yüksektir.VY Canis Majorisin yüzey sıcaklığı bilinene göre ortalama 15 milyardır.





VY Canis Majoris'in bilinen ilk kaydı Fransız astronom Jeröme Lalande'ın 7 Mart 1801 tarihli yıldız kataloğundadır. Bu katalog VY CMa'nın kadrini 7. derece olarak vermektedir. 19. yüzyılda sürdürülen çalışmalar 1850'den bu yana yıldızın kadrinin giderek azaldığını ortaya çıkarmıştır. VY CMa, 1847'den beri bir kızıl yıldız olarak bilinmektedir.


19. yüzyıl boyunca gözlemciler VY CMa'ya 6 ayrı tamamlayıcı ölçmüşlerdir ve bu bulgularından hareketle VY CMa'nın bir çoklu yıldız sistemine ait olabileceğini belirtmişlerdir. Ama artık biliniyor ki bu ayrı tamamlayıcı olarak tanımlanan elementler, yıldızı saran bulutsunun parlak alanlarıdır. 1957'deki gözlemler ve 1998'deki yüksek çözünürlüklü resimlemeler VY CMa'nın herhangi bir yoldaş yıldızı olmadığını göstermiştir.


VY Canis Majoris, yaklaşık 3,000 K olan etkili ısısı ile aydınlatma gücü yüksek bir M yıldızıdır. Bu durum onu Hertzsprung-Russell diyagramında sağ üst köşeye yerleştirir ve onun evrim geçirdiğine bir işaret olabilir. VY Canis Majoris veya kısa adıyla VY CMa, Büyük Köpek Takımyıldızı'nın içinde bulunan bir kızıl üstündev yıldızdır. Yarıçapı 2100 Güneş yarıçapı genişliğine varan bu yıldız bilinen en büyük yıldız olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca aydınlatma gücü en yüksek yıldızlardan biri olan VY CMa, Dünya'dan yaklaşık 4,900 ışık yılı uzaktadır. Çift veya çoklu yıldız sistemlerinde bulunan çoğu yıldızın aksine, VY CMa tekil bir yıldızdır ve herhangi bir yıldızsal yoldaşı bulunmamaktadır. Bu yıldız yarıdüzenli değişen olarak kategorilendirilmiştir ve 2,000 günlük bir yörünge süresi vardır.

Boyutu


Minnesota üniversitesi profesörü Roberta M. Humphreys, VY CMa'nın yarıçapının 1800-2100 Güneş yarıçapı genişliğinde olduğunu ileri sürüyor. Boyutunun daha iyi anlaşılabilmesi için, eğer VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CMa yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar. Yarıçapı için üst limit olan 2100 Güneş yarıçapını kabul edersek, ışığın yıldızın yüzeyinde tam bir tur atması için 8 saat gerekir; bu süre Güneş'te 14.5 saniyedir. VY Canis Majoris'in içini doldurmak için 7,000,000,000,000,000 (7 Katrilyon)'dan fazla Dünya gerekir. VY CMa'nın çapı yaklaşık 3,063,500,000 kilometredir. VY CMa, Güneş'in yerine konulunca Jüpiter'in yörüngesine ulaşan boyutuyla VV Cephei A'dan %15 daha büyüktür.

Aydınlatma Gücü


2006'da Profesör Humphreys VY CMa'nın izgesel enerji dağılımını ve uzaklığını kullanarak yıldızın aydınlatma gücünü ölçmeyi denedi. Yıldızdan yayılan radyasyonun çoğu, yıldızı çevreleyen bulut tarafından yeniden işlendiğinden dolayı Profesör Humphreys tüm bulutsunun üzerindeki toplam akıntıyı bütünleştirdi ve VY CMa'nın aydınlatma gücünü buldu. 2 farklı teori var .1. si çok büyük ve çok parlak bir kırmızı hypergiant olacağı . Karşıt bir görüş olaraksa sadece kırmızı bir dev olabileceği ve bu durumda yarıçapının 600 Güneş yarıçapında olabileceği ve bununda Güneş'in yerinde olursa sadece Mars ın yörüngesine kadar bir alan kaplayabileceği yönünde.

Kaynak: Bilgidostu





  • Ursa Maior (Büyük Ayı Takımyıldızı)


  • Büyük Baştankara (Parus major)


  • Köpek (Canis familiaris)










İnsanoğlunun bilgisi ve teknolojik yeterliliği dahilinde keşfedilen en büyük yıldız olan "VY Canis Majoris" yıldızı ile Güneş yıldızının ve diğer yıldızların karşılaştırılması.


VY Canis Majoris yıldızı hakkında bilinenler:





- Dünyada 7 milyar insan yaşadığını varsayarsak ve her insana bu gezegenden eşit toprak vermek gerekseydi kişi başı 7 dünya yüzölçümünde toprak verilmesi gerekirdi.


- VY Canis Majoris yıldızı Güneş'in yerine konulsaydı Jüpiter'in bulunduğu konuma kadar olan bütün alanı kaplardı.


- Eğer saatte 980 km hızla giden bir uzay mekiği VY Canis Majoris'in etrafında bir tur atmak isteseydi bu tur yaklaşık 1100 yıl sürerdi.


- Eğer Dünya'dan VY CMa'ya 2000 KM hız yapan bir uzay mekiği ile gitmek istesek bu yaklaşık 10 bin trilyon yıl sürerdi.


Kaynak:




Ad: VY Canis Major.jpg





  • Ursa Maior (Büyük Ayı Takımyıldızı)


  • Büyük Baştankara (Parus major)


  • Köpek (Canis familiaris)


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: VY Canis Major (Büyük Köpek Takımyıldızı)
VY Canis Major (Büyük Köpek Takımyıldızı)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/54799d1472971161-vy-canis-major-buyuk-kopek-takimyildizi-vy-canis-major.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vy-canis-major-buyuk-kopek-takmyldz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vy-canis-major-buyuk-kopek-takmyldz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content