Yamaç Nedir?

Yamaç -cı isim 1 . Dağın ya da tepenin herhangi bir yanı: "Ay ışığında düz yolda yürümek iyi fakat dik yamaçlardan iyi mi ine...

Yamaç -cı

isim




1 . Dağın ya da tepenin herhangi bir yanı:

"Ay ışığında düz yolda yürümek iyi fakat dik yamaçlardan iyi mi inecektik aşağıya?"- A. Erhat.


2 . halk ağzında Ön, kat, rahatlık:

"Kız, hele beri gel yamacıma."- H. Taner.


Birleşik Sözler

  • yamaç paraşütü (bak: )









  • Yamaç Paraşütü Nedir? Yamaç Paraşütü


  • Yamaç paraşütü hakkında bilgi verir misiniz?










Dağın iki yanından her biri.





YAMAÇ a.

1. Bir tepenin, platonun ya da bir engebenin eğimli yan yüzeyi: Dağa şimal yamacından tırmanmak.

2. Bir kimsenin, bir şeyin yanı, yakını: Gel bakalım yamacıma da konuşalım.


—Coğ. Kıta yamacı ya da şevi, kıta (ya da ada) platformunun dış kenarından, kıta kenarının alt sınırına kadar uzanan oldukça sarp (eğimi birkaç aşama ile birkaç on aşama arasındadır) denizaltı yamacı. (Kıta yamacı, kenar platolarıyla kesintiye uğrayabilir; çoğunlukla denizaltı kanyonlarıyla yarılmıştır. Bazı durumlarda yamaçtaki engebeler, diyapirli yapıların ve çok geniş alanlı yerçekimsel süreçlerin etkisiyle daha sarp hale gelir.)


—Dağc. Sarp yamaç, bir dağın yalçın yamacı. (Kalker dağlar [Dolomitler, Vercors] haricinde, sarp yamaçlar, seyrek olarak diktir [Grandes-Jorasses'ın kuzey yamacının eğimi yaklaşık 60°^]. Geniş eğimleri belirtmek için “yamaç†sözcüğü "yüz" sözcüğü yerine kullanılır. Nanga Parbat'ın 4 500 m genişliğindeki Rupal yamacı, dünyanın en büyük yamaçlanndan biridir.)


—Jeomorfol. Bir talweg ile bir zirve çizgisi içinde kalan topografik yüzey. || To- pografik yüzeyin, vadilerin varlığına bağlı olan ya da olmayan bölümlerinin tümü (aklan [eski maile] ile anlamdaş). [Yamaçların biçimlenmesi gerçekte yalnızca çizgisel aşınmaya bağımlı değildir, çünkü hemen hemen bakışımlı basit vadi yamaçları olmayan diklikler de vardır.] (Bk. an- sikl. böl.) || Döküntü yamacı, bir dirseğin dibindeki döküntü birikimi.


—Mad. oc. Yamaç galerisi, yamaçtan başlayarak arazi içine doğru sürülen galeri.


—Spor. Yamaç kayma, kayakta, en büyük iniş çizgisini keser halde bir dönüş gerçekleştirme


—AnsIkl. Jeomorfol. Büyük engebe tipleri arasındaki aynmı belirleyen eğim ve yamaçların biçimidir (sivri tepeler halinde kesişen dik yamaçları birleştiren yüksek dağ; üst kesimlerinde yamaçları dışbükey olan orta yükseklikte dağ ve yayla; giderek hafifçe eğimli talveglerle birleşen ova). Yamaçların görünümü hem eğim derecesine ve litolojiye hem de, iklimin ve nebat örtüsünün tesiri altındaki şekillenme süreçlerine bağlıdır. Bazı kolay örnekler bu parametrelerin ortak etkilerini açıklayacaktır. Benzeşik kayaçlarla kaplı yamaçların en yaygın biçiminde dışbükey bir üst kesim (bu kesim, creep ya da sürünme alanıdır ve ayrışma ürünlerinden oluşan manto aşağıya doğru yavaş bir halde göç eder), yoğun sellenmeyle şekillenmiş ve yamaç molozlarının birikmesiyle oluşmuş içbükey bir alt bölümle birleşir. İklim ne seviyede nemliyse, dışbükeylik o aşama gelişmiştir. En uç durum, dışbükeyliğin aşırı gelişmesidir ve dışbükeylik, tropikal orman alanlarındaki ayrışma mantosunda biçimlenen kubbemsi tepelerin yamaçlarının tabanına kadar ulaşır: malzemenin geçirgenliği, yamaçların üst kesiminde ve 25°'ye ulaşan eğimlerde sızmanın ehemmiyet kazanması sebebiyle sollenme yi azaltır; böylece alt yamaçta içbükeyli- ğin önemsiz oluşu yamaç molozu birikiminin azlığını gösterir. Yukarı kesiminde kayalık bir korniş bulunan yamaçlar, yapının belirlediği kolay şekillerdir (yatay yapılarda gelişen aşınım diklikleri): iklim ne kadar kuraksa, pekleşmiş kayaçları etkileyen atmosfer vakaları gevşek kayaçları etkileyen mekanik aşınmayı pek değiştirmediği için (yaygın sollenme, rüzgâr süpürmesi), litolojik farklar o denli çok belirtilir. Bu durum nemli ülkelerin, sürünme ve akma tesirindeki sırtları ve cuestaları ile tam bir karşıtlık oluşturur. Buna karşılık, bilhassa buzulçevresi bölgelerde ve buzulçevresi yükselti katında, dik yamaçlardan mekanik parçalanmayla koparılan malzemeler, denge açısının aşılmaması koşuluyla, dikliklerin eteklerinde koni ya da yığın halindeki birikintilerden oluşan bir yamaç oluşturur. Bu birikim şekli, bu yolla dengelenen yamaçlann yukarı kesimine doğru yavaş yavaş gerileyebilir: doğrusal enine profil kayalık yamaçları, korelatif döküntüler uzantısında 30° dolayında bir eğimle keser. Dirençsiz kayaçlar yeterince kalınca olduğunda ve yaygın bir sellenmenin tesiri altında kaldığında meydana gelen aşın içbükeylik, şevleri karakterize eder (bunların eğimi aşağı doğru azalır).

Vadi yamaçlarında, yamaçlann şekillenmesini sadece hidrografik ağın gömüldüğü ilksel evrede talvveg belirler. Doğrusu, yamacın yarılma evresine denk düşen oluşum aşamasıyla, yamacın çeşitli biçimler oluşturduğu gelişme aşamasını birbirine karıştırmamak gerekir (insan etkisiyle mor- fojenez de bu biçimlenmelere dahildir; zira yamaçların yaşı, eğimlerin kıymetini daima etkilemez ve nebat örtüsü bu eğimlerdeki aşınma dinamiğini alt üst edebilir).

Kaynak: Büyük Larousse


yamaç

(tür.) er.


1. dağın ya da tepenin herhangi bir yanı. karşı. yan.

2. yakın.

3. karşılık, karşılık.


yamaç ingilizcesi


1. side.

2. slope (of a hill); side (of a mountain).

3. slope, hillside





  • Yamaç Paraşütü Nedir? Yamaç Paraşütü


  • Yamaç paraşütü hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yamaç Nedir?
Yamaç Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yamac-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yamac-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content