Yedi Nedir?

YEDİ as. say. sıf. 1. Altı artı bir; Haftanın yedi günü. Aradan yedi ay geçti. 2. (Addan sonrasında) "yedinci" anlamında b...

YEDİ as. say. sıf.

1. Altı artı bir; Haftanın yedi günü. Aradan yedi ay geçti.

2. (Addan sonrasında) "yedinci" anlamında bir numaralama, sıralama belirtir; Bölüm yedi.




3. Yedi diri, bir sürü kez ölecek duruma geldiği halde iyileşip sağlığına kavuşan kimse. Jj Yedi denizin dışarı attığı, her insanın kendisinden tiksindiği, hiçbir çevrede kendisine yer verilmemiş kimse için söylenir. || Yedi düvel, hepimiz, tüm dünya. || Yedi iklim dört nahiye, dünyanın her yanında, her yerde. || Yedi kat yabancı, hiçbir yakınlığı ya da tanışıklığı bulunmayan. || Yedi kubbeli hamam oluşturmak, gerçekleşmesi güç, büyük hayaller ardında koşmak. || Yedi mahalle, hepimiz, tüm çevre.


—Tasav. Yedi yüce, aleviler ve bektaşiler tarafınca mukaddes sayılan yedi ozan. (Nesimi, Hatayi, Fuzuli, Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, Virani ve Yemini mahlaslı türk şairleri alevi ve bektaşılerce büyük saygı görür, bektaşı tekkelerindeki törenlerde ve diğeri toplantılarda bu şairlerin şiirleri okunması mümkün.)


♦ a.

1. 7 rakamı, sayısı (yerine nazaran ayın günlerini, ev, oda, numarasını, saati, yüzde yi vb. belirtir); Ayın yedisi Soruların yalnız ca yüzde yedisini yanıtlayamamış.

2. Yedisinden yetmişine, en gencinden en yaşlısına değin hepimiz; Bu yörede yedisinden yetmişine değin beni tanımayan yoktur.


—Tasav. Mukaddes olduğuna inanılan sayılardan birisi. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Tasavvufta yedi sayısının kutsallığı ile ilgili inancın temeli eski Sümer, ba- bil, yunan ve roma uygarlıklarına ve bilhassa bu uygarlıklardaki astrolojik bilgilere dayanır. Bu bilgilerin ışığı altında gökte Ay ve Güneş ile beraber yedi gezegen (felek) bulunmuş olduğu kabul edildi. Buradan da yedi kat gök inancı ortaya çıktı. Böylesı inançlar tasavvufa da geçerek yedi feleğin yeryüzündeki insanlarla ilişkisi ye onların kaderlerine tesirleri düşünüldü, ibnül Arabi'nin de içinde bulunmuş olduğu bir takım sufilere nazaran yedi felekten her birinde bir büyük peygamber bulunmaktadır Bununla birlikte kutup (ya da gavs), abdal benzer biçimde gayb erenleri bu yedi felek ve oradaki peygamberlerle ilişki kurarak dünya ve yeryüzündeki varlıkların kaderleri üstüne tesir ederler. Şii ve bektaşı tarikatlarında da yedi sayısına büyük ehemmiyet ve kutsallık verilir Bilhassa hurufiler, arap harflerinin yedinin dört katı (28) bulunduğunu ve bu harflerden her birinin insandaki bir sırrı gösteren gizli saklı bir mana taşıdığını düşünürler Yedi alimler, türkçe masalsı öyküler.


* Dekametrelik dalgalar (3-30 MHz). Bu frekanslarda yüzey dalgalarıyla yayılma hızla zayıfladığı için yayılma temelde lyonos- ışık yayılması şeklinde gerçekleşir ve görece zayıf güçlerle 20 000 km'lik uzaklıklara erişmesi sağlanabilir Fakat uzayda ve zamanda çok değişken özellikler gösteren bu yayılma bayılmaların ve başka bozucu engellerin tesiri altında kalır Belli başlı bir bağlantının hangi frekans üzBhnden gerçekleştirileceği, iyonosferdeki değişiklik tahminlerine nazaran saatte bir tekrardan kararlaştınlma- lıdır çünkü frekansın yüksek olması halinde dalgalar iyonosferden yansımayabilecekleri benzer biçimde frekansın az olması da dalgaların iyonosfer tarafınca çok fazla oranda soğurulmasına niçin olabilir.


* Metrelik, desimetrelik ve santimetrelik dalgalar (30-30 000 MHz). Bu dalgalar iyonosfer yayılmasıyla yol alıp çok uzak noktalardaki istenmeyen gösterim bozucu etkileriyle düzensiz olarak kendilerini hisset- tirseler de. aslına bakarsak temel yayılma biçimlerini troposfer yayılması oluşturur. Troposfer yayılmasında dalgalar atmosferin alt katmanlarında kırılmaya uğrayarak yere doğru eğrilen bir yol izlerler Bu yayılma 10 ile 100 km arasındaki belli başlı bir uzaklığa erişebilir. Troposfer yayılması, averaj olarak saymaca bir yer yüzeyi üstünde düz bir çizgi süresince gerçekleşen bir yayılma benzer biçimde fikir edilebilir. Fakat bu yüzeyin yarıçapı, gerçek yarıçapının dörtte üçüne eşit olmalıdır; şu demek oluyor ki yüzey 8 500 km'ye yükseltilmiştir. Fakat düzgüsel olarak nitelenen bu ortalamanın altında ve üstünde bir değerle gerçekleşen kırılmaların yanı sıra yeryüzü ile bir troposfer katmanının içinde ya da iki troposfer katmanının oluşturduğu bir koridorda meydana gelen yayılmalara da rastlanır. 400 MHz'den yüksek frekanslarda troposfer yayınımı kanalıyla bağlantı kurulmasına olanak veren tür- bülans bölgeleri de mevcuttur; fakat erişilebilecek uzaklığın bir çok yüz km'yi bulması için yüksek güçler kullanmak gerekmektedir.


* Milimetrelik ve desirrnlimetrelik dalgalar (30 GFIz'den yüksek frekanslar). Bu dalgaların atmosferdeki yayılmaları 02, H20 ve C02 gazları ile sis ve yağmur tarafınca soğurulma oranlarıyla belirlenir Bu frekanslar bilhassa uzay radyokomünikasyon sistemlerinde kullanılmaya çok elverişlidir


—Savunm, 1955'e kadar Amerikalılar ve Ruslar tarafınca gizli saklı tutulan nükleer bilgiler, bir süre sonra büyük seviyede yayıldı Bu çekince karşısında, nükleer tabanca ticaretini ya da teknik alanlarda kullanımlarını kısıtlayıcı önlemler alınarak, bu sürecin durdurulmasına çalışıldı.

1970'ten başlayarak Amerikalılar ve Ruslar'ın girişimiyle yayılmama antlaşması yürürlüğe girdi. Nükleer silahları olan devletler, askeri detayları bu silahlara haiz olmayan devletlere vermeyecek, haiz olmayan ülkelerse üretmekten .ya da almaktan vazgeçeceklerdi. Antlaşmanın uygulanması Viyana'da Internasyonal atom enerjisi ajansının denetimine verildi. 31 aralık 1981de 117 ülke tarafınca İmzalanan yayılmama antlaşması, genel silahsızlanma yolunda tam bir tedbir değildi, antlaşmayı onaylamayan bir sürü ülke tarafınca ülkeler içinde ayrıcalığa ve nükleer güçlerin tekelleşmesine niçin olduğundan eleştirildi.

1974'te Hindistan'daki nükleer denemenin peşinden Londra'da toplanan bir sürü sanayileşmiş ülke, uranyum ve plütonyum benzer biçimde askeri alanda kullanıma elverişli, çok varlıklı nükleer maddelerin sağlanmasına engellemeler getirmeyi uygun buldu. Bu şekilde, 1977 senesinde ABD bir sürü ülkeyle imzaladığı nükleer santrallarda kullanılan bölünebilir maddelerin sağlanmasıyla ilgili antlaşmaları tekrardan gündeme getirdi.

Tekelleşme olarak gördükleri bu vaziyet karşısında sayıları gittikçe artan devletlerin protestoları bu kez de çok fazla kısıtlayıcı önlemlerin fena etkilerim su yüzüne çıkardı. Ayrıca, üreticiler karteline karşı, tüketici ülkelerin haklarını tam olarak korumak amacıyla, nükleer çalışmalara aday mühim üçüncü dünya ülkelerinin güçbirliğı yapmış olduğu görüldü. (Persepolis kulübü, 1977). Bu vaziyet karşısında, amerikan yönetimi 1981'den sonrasında bu problemler karşısında daha ihtiyatlı bir tutum aldı.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Evde yedi fil bulundurmanın anlamı nedir ve filleri nasıl asmak ya da dizmek gerekir?


  • Yedi Uyurlar Efsanesi


  • Yedi Meşaleciler



YEDİLİ sıf. Yedi parçadan oluşan, yedi birim içeren bir şey için kullanılır: Yedili kümeler.


♦ a. Oy. üstünde yedi işareti olan iskambil kâğıdı: Kupa yedilisi.





—Ed. Bentleri 7 dizeli şiir. (Eşanl. MüSEB- BA.)


—Müz. Diyatonik ıskalanın yedinci derecesi. || Diyatonik ıskalada yer edinen yedi derecelik aralık. (Majör yedili, 5 ton ve 1 diyatonik yarım ton; minör yedili, 4 ton ve 2 diyatonik yarım ton; eksilmiş yedili, 3 ton ve 3 diyatonik yarım ton; bundan böyle yedili [ut-si diyez], 5 ton, 1 diyatonik yarımton ve 1 kromatik yarımton ihtiva eder) || Temel sesin yedilisini veren org müans ekibi. || Yedi icracıdan oluşan vokal ya da enstrümantal topluluk. || Yedi ses ya da çalgı için yapılmış beste.


—Oy. Kirli yedili, bir tür iskambil oyunu. (Tek ya da çift deste ve yedişer kâğıtla oynanır. Oyuncular yere atılan kâğıdın cinsinden ya da değerinden kâğıt oynamak zorundadır, elinde o kâğıttan yoksa yerden çeker Yere yedili atılmışsa gelecek oyuncu üç kâğıt çekmek zorunda kalır. Oyunun gayesi eldeki kâğıtları bitirmektir.)

Kaynak: Büyük Larousse




YEDİLİK sıf. Yedi birimden oluşan ya da yedi birim alabilen şey için kullanılır: Yedilik cezve.


—Ed. Yedi dizeden oluşan parça ya da kıta.

Kaynak: Büyük Larousse


yedili
ödat
1 . Yedi parçadan oluşan, kendinde herhangi bir şeyden yedi tane bulunan.
2 . isim İskambil benzer biçimde oyunlarda üstünde yedi işareti bulunan kâğıt.
3 . isim, edebiyat Divan edebiyatında her bendi yedi dizeden oluşmuş nazım birimi.


yedilik
ödat

Yedisi bir arada, yedi taneden oluşmuş, yedi tane alabilen:
"Yedilik cezve."- .


yedi

isim


1 . Altıdan sonrasında gelen sayının ismi ve bu sayıyı gösteren sayı 7, VII.

2 . ödat Altıdan bir bundan böyle.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

yedi gömlek uzak olmak

yedi iklim dört nahiye

yedi kat el

yedi kat yerin dibine geçmek

yedi kubbeli hamam oluşturmak

yedi mahalle

Birleşik Sözler

yedialtmışbeş

yedi belâ

yedi diri

yediden yetmişe

yedi düvel

yedi göbek

yedi kardeş


yedi ingilizcesi
  • seven.
  • - canlý (person, animal) who/ which özgü managed to get through a number of dangerous situations alive.
  • - düvel colloq. 1. the Great Powers, the powerful nations of the world. 2. everybody, all creation, all and sundry.
  • - mükemmel the Seven Wonders of the World.
  • - iklim dört nahiye everywhere.
  • - kat el/yabancý complete stranger, total stranger.
  • - kubbeli hamam oluşturmak to build castles in the air.
  • - mahalle everybody and his brother.
  • -sinden yetmiþine kadar (everybody) young and old alike.


yedili ingilizcesi


1. (something) which contains seven things.

2. the seven (in a suit of playing cards).


yedi bela
isim


Çok şirret, geçimsiz, küstah kimse:
"Insanın yedi bela benzer biçimde ortalığı kırıp geçirmesinden perişan oluyorlar."- Ç. Altan.


Yedi Düvel
isim

1 . Tüm devletler:
"Birinci Dünya Savaşı'nda yedi düvel karşımıza çıkmıştı."- .

2 . mecaz Hepimiz, tüm dünya:
"Bu şekilde bir iftirayı yedi düvel bir olsa, yedi hafta incelem eylese, künhüne eremez."- N. Hikmet.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

yedi düvelle barışık






  • Evde yedi fil bulundurmanın anlamı nedir ve filleri nasıl asmak ya da dizmek gerekir?


  • Yedi Uyurlar Efsanesi


  • Yedi Meşaleciler


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yedi Nedir?
Yedi Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yedi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yedi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content