Yetki Nedir?

Yetki isim Bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara bakılırsa, belli şartlarla yürütmeyi elde eden hak, salahiyet, mezuniyet:...

Yetki

isim




Bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara bakılırsa, belli şartlarla yürütmeyi elde eden hak, salahiyet, mezuniyet:

"Büyük Millet Meclisi Başkumandanlık yetkilerini Mustafa Kemal Paşa'ya devretmişti."- T. Buğra.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • yetkisini kullanmak
  • yetki vermek
Birleşik Sözler

  • yetki belgesi
  • yetki devri
  • yetki gasbı
  • sınırsız yetki
  • takdir yetkisi
  • yargı yetkisi
  • yasama yetkisi






  • Yetki, merkezi yönetim, mahalli yönetim nedir?


  • A1 yetki belgesi ile çalışan firmalar hangileridir?


  • Önlem nafakasında yetki nedir?



YETKİ a.

1. Bir kimseyi herhangi bir alanda söz sahibi kılan, bir görevi, bir işi yaparken kendi görüşleri doğrultusunda davranabilme, karar verebilme ya da bu- yurabilme olanağı elde eden hak; selahiyet: Yetkileri genişletilerek yeni bir göreve atandı. Emek verme saatlerini değişiklik yapma yetkiniz var mı? Bu iş benim yetkim haricinde kalıyor.

2. Bir makamın, bir kurulun vb. bazı edimleri yerine getirebilme hakkı: il trafik komisyonu'nun yetkileri artırıldı. Yasama yetkisi Büyük Millet Meclisi'hindir.





—Antik Rom. Tribunusyetkisi(lat. tribuni- da potestas), pleb tribunuslarının imparatora verdikleri ve her yıl (çoğu zaman 10 aralıkta) yenilenen yetkiler.


—Ask. Sevk ve yönetim ile çeşitli askeri hizmetleri yürütmek amacıyla kararlar almak, lüzumlu emirleri vermek ve yayımlamak suretiyle bir askeri görevliye sağlanan hak. (Yönetimle ilgili tüm etkinliklere ilişkin kararlar alması ve emirler yayımlaması için bir kişiye tanınan yetkiye tam yetki; vakit ve yer bakımından sınırı olan kararlar alması ve bu kararlara bağlı emirler vermesi için tanınan yetkiye sınırı olan yetki denir.)


—Bilş. Kesinti yetkisi, bir merkezi birim için, önceliği yürütülen programınkinden daha büyük bir kesintiyle durdurulabilme olanağı. (Kesinti yetkisi, örneksiz bir kütüğün hususi bitlerini yerlenne koyan örneksiz komutların yürütülmesiyle verilir.)


—Huk. Coğrafi bölge açısından bir mahkemenin davaya bakma hakkı. (Eşanl. SE LAHİYET.) [Bk. ansikl. böl ] || Yetki anlaşması, bir anlaşmazlığın giderilmesi için tarafların öncesinden belirli yerdeki mahkeme ve icra dairelerim belirlemeleri || Yetki devri, bir makam ya da organın haiz olduğu kimi yetkileri başka bir makam ya da organa devretmesi. (Mesela, Anayasa ya bakılırsa TBMM, Bakanlar kurıılu'na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir [md. 91].) || Yetki tecavüzü, bir makamın yetkisi dışındaki bir işlemi yapması. (Bk. ansıkl. böl.)|| Yetki uyuşmazlığı, belirli bir dava dölayısıyla iki mahkeme içinde yetki bakımından çıkan uyuşmazlık. (Yetki uyuşmazlığı iki mahkemenin de kendisini yetkili sayması [ölümlü yetki uyuşmazlığı] ya da yetkili saymaması [ölümsüz yetki uyuşmazlığı] biçimlerinde ortaya çıkar. Bu durumlarda yargı yeri üst mahkeme tarafınca belirlenir) (Eşanl. SE LAHİYET İHTİLAFI.]


—ida. huk. Yetki gaspı, bir hukuksal işlemin, hiçbir yetkisi almayan bir makam tarafınca yapılması; ağır derecedeki yetki tecavüzü. (Bu durumda meydana getirilen işlem, hukuksal netice doğurmaz; işlem yapılmamış sayılır. Yetki gaspında bulunan şahıs görevli olur.)


—Kamu mal. Yetki devri, birinci derecede ita amiri olan bakanın, kendisine verilen harcama yetkisinin bir bölümünü "ödeme emri†göndererek ikinci derecede ita amirine devir ve havale etmesi.


—ANSİKL. Huk. Mahkemelerin yetkileri, yasayla belirlenir (Anayasa md. 142). Asla kimse yasal olarak bağlı olduğu mahkemeden başka bir mahkemede yargılana- maz (Anayasa md. 37). Her mahkemenin yargı yetkisi belirli bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. Bu bölgeye, o mahkemenin yargı çevresi denir. Genel olarak bu çevre, ilçe sınırlarına bakılırsa belirlenir. Yetki mevzusunda ana kaide, davalının ikametgâhıdır. Yasada aksine bir kaide bulunmadıkça, her dava davalının ikametgâhı olan yer mahkemesinde açılır (Huk. us. muh. k. md. 9). Sadece yasa, kimi davalar için hususi yetki kuralları getirmiştir. Mesela, taşınmaz mallara ilişkin davalar taşınmazın bulunmuş olduğu yer mahkemesinde açılır. Türkiye' de ikametgâhı bulunmayanlara karşı açılacak davalar için yetkili mahkeme bun- jların Türkiye'de sen olarak oturdukları yer Imahkemesidir. Taraflar, aralarında yapacakları bir sözleşmeyle, yasal olarak yetkili olmayan bir mahkemeyi yetkili kılabilirler Sadece yetkinin kamu düzenine ilişkin olduğu durumlarda (mesela boşanma) bu şekilde bir antak kalma yapılamaz. Yetkisiz bir mahkemede oluşturulan davaya davalı itiraz edebilir. Yetkinin kamu düzenine ilişkin olmadığı durumlarda, mahkeme kendiliğinden yetki konusunu incelemez; davalının bir itirazı yoksa, bu tür bir davayı inceleyerek karara bağlar Davalı, yetki itirazını davanın başlangıcında yapar; yetkiye ilişkin itiraz, ilk itirazlardan sayılır. Yetkinin kamu düzenine ilişkin olduğu durumlarda, mahkeme yetki konusunu inceleyeceği şeklinde, davalı da devamlı yetki itirazında bulunabilir.

Kaynak: Büyük Larousse




yetki ingilizcesi


1. authority, delegated power, authorization, warrant.

2. competence, sufficiency of knowledge, judgment, or skill (in a particular field).

- aþýmý law exceeding the authority delegated to one.





  • Yetki, merkezi yönetim, mahalli yönetim nedir?


  • A1 yetki belgesi ile çalışan firmalar hangileridir?


  • Önlem nafakasında yetki nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yetki Nedir?
Yetki Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yetki-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yetki-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content