Telsiz Nedir?

Telsiz ( I ) ödat Teli olmayan. telsiz (II) isim Türlerine bakılırsa belirli bir kapsama alanı içinde belirli kişilerin iletişimin...


Telsiz (I )
ödat




Teli olmayan.

telsiz (II)
isim

Türlerine bakılırsa belirli bir kapsama alanı içinde belirli kişilerin iletişimini elde eden, elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan vasıta:
"Telsiz dediğimiz de nihayet sonunda gene tele dayanıyor."- R. H. Karay.

Birleşik Sözler
  • telsiz bağlantısı
  • telsiz telefon
  • telsiz telgraf
  • el telsizi







  • Counter Strike 1.6 oyununda telsiz sesleri çıkmıyor, iyi mi düzeltebilirim?


  • Telsiz dönem şemaları ve arıza notları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Virtual Wire ile Telsiz İletişimi



TELSİZ sıf.

1. Teli olmayan.

2. Telsiz telefon ve telsiz telgrafın kısa adı.




3. Telsiz bağlantısı, telsizle iki şahıs ya da alıcı içinde kurulan haberleşme-iletişim: Denetim kulesiyle telsiz bağlantısı kuran pilot.


—Denize. Telsiz almak, herhangi bir telsiz istasyonunun verdiği telsiz mesajını, vapur alıcısını o istasyonun frekansına ayarlayarak almak. || Telsiz kamarası, gemilerde telsiz alıcısının, radyo telefon aygıtı ile öteki haberleşme-iletişim aygıtlarının bulunmuş olduğu hususi kamara. || Telsiz okumak, bir telsiz istasyonunun, telsiz vericisiyle mors kodları halinde yapmış olduğu yayını alarak düzgüsel abeceye çevirmek.


—Radiletiş. Bir çok kez hareketli ya da ta şınabilir, düşük kuvvetli telsiz haberleşme-iletişim veri ci ve alıcı bütünü. || Telsiz haberleşme-iletişim, radyoelektrikse! dalgalarla kurulan ses iletişimi.


—Telekom. Telsiz telefon, şebekeye bağlı bir telefon aleti çevresinde, sınırı olan bir uzaklığa dek telli bir bağlantı olmadan kullanılabilen telefon aleti.

Kaynak: Büyük Larousse




TELSİZ


220px Motorola HT1000


Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya gerek kalmadan, radyo sinyalleri ile iletişim yapılmasına olanak veren cihazlardır. Düzgüsel radyo alıcılarından farkı, cihazın bununla beraber gösterim yapma kapasitesine haiz olmasıdır. Bu yüzden bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

Tarihçe
Radyo ışınlarının varlığı ilk olarak 1864 senesinde James Cemlerk Maxwell tarafınca teoretik olarak söylenmiş ve 1888 senesinde Heinrich Hertz tarafınca deneysel olarak onaylanmıştır. İlk telsiz bağlantısı 1896 senesinde meşhur bilim adamı Guglielmo Marconi tarafınca gerçekleştirilmiştir.Marconi bunu gerçekleştirmek için, radyo ışınlarının varlığını kanıtlayan Heinrich Hertz tarafınca meydana getirilen, bir telsiz vericisi ve alıcısı, anten telleri ve elekro manyetik dalgalar için bir göstergeç kullanmıştır.

Emek harcama Prensibi

Her telsiz belirli bir frekans aralığında çalışır. Bağlantıya geçmek istediğiniz kişiyle aynı frekansta bulunmanız gerekmektedir. Her ülkede frekans aralıklarını belirleyen kurumlar vardır.Türkiye'de bu kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'dur.

Telsiz cihazları, genel olarak, bir istasyonun gönderme yapması esnasında ötekinin dinlemede bulunması esasına dayanarak çalışır. Simplex iletişim olarak tanımlanan bu yöntemde, her iki istasyon aynı frekansı kullanır. Aynı anda iki istasyonun hitabı ise, iki değişik frekansın kullanılmasıyla ihtimaller içindedir ve "duplex iletişim" olarak anılır.
Çoğunlukla kolay bir lisans gerektiren ve 27 MHz bandında kullanılan "halk Bandı" (citizen band) telsizlerde, bir istasyonun konuşmasını tamamladığında "roger beep" olarak adlandırılan tiz bir ses yayınlanır ya da görüşmesini bitiren istasyon, mesajının bittiğini bildirir. Radyo amatörleri içinde "roger beep" kullanılmaz, zira görüşme sonunda Q koldarından mesela "mesajım alınmış oldu mu?" kullanılır.
Radyo amatörleri, uzun dalga olarak adlanırılan çok düşük frekanslardan başlayarak, kısa dalga ağırlıklı olmak suretiyle, oldukça yüksek frenkanslarda emek verme olanağına haizdir.
Amatör Telsiz kullanmak için her ülkede olduğu şeklinde Türkiye'de de yeterlik almanız zorunludur. CB ve PMR Telsiz kullanmak için , Yeni Telsiz Kanununa ve KMT yönetmeliğine bakılırsa Ruhsat ya da Yeterlik'e gereksinim yoktur.
Belgesiz iletişim yapmak çeşitli cezalar içeren yaptırımlara haizdir.Bunların temel amacı iletişim güvenliğini ve standardını korumaktır.
Telsiz ehliyeti almak için KEGM'nın her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak suretiyle iki kez RADYO AMATÖRü Belgesi için Imtihan düzenlenir.


TELSİZ NEDİR?

Telsiz


haberleşmesi, elektromanyetik dalgalar yardımıyla bilgilerin bir noktadan diğerine gönderilmesi işlemine verilen genel tanımdır. Elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan telefonlara telsiz telefon; benzer şekilde, elektromanyetik dalgalarla çalışan telgraflara da telsiz telgraf denilmektedir. Telsiz sözcüğü yaygın olarak, kara, hava ve deniz haberleşmesinde kullanılan sistem ve cihazlar için kullanılır. Telsizler, cihazlara bakılırsa; el, vasıta ve durağan(durgun) telsiz cihazları olarak gruplandırılabilirler. Telsizler ek olarak, emek verme frekanslarına bakılırsa, HF, VHF UHF olarak üçe ayrılabilir. Tüm bu gruplandırmalardan ayrı olarak hususi kullanım amaçlarına yönelik telsiz aygıt ve sistemleri de vardır. Telsiz cihazlarının kullanılacağı arazi şekilleri ve iletişim mesafesi, frekans bantlarının seçiminde etkili olmaktadır. Buna bakılırsa UHF bandında çalışan bir telsiz sisteminde iletişim mesafesi birkaç km ile sınırlıyken, HF bandında kıt'alar arası haberleşmeden anlatmak mümkündür. Telsiz cihazları, telsizin kendisi, besleme ünitesi, anten, anten kablosu ve mikrofon şeklinde bazı parçalardan oluşur. Bir telsiz aleti temel olarak şu bölümlerden oluşur:

- Alıcı kısmı

- Verici kısmı

- Çıkış ya da Güç katı

- Denetim kısmı

- Sentezör

- Ses çıkış katı

- Ara frekans kısmı


Telsiz cihazları, emek verme frekanslarının belirlenmesinde kullanılan teknikler, modülasyon tipleri, bant genişlikleri şeklinde bazı teknik özellikler yönünden de değişik özellikler gösterirler. Bir telsiz haberleşmesinin varlığından söz edebilmek için, aynı frekanslarda çalışabilen, teknik özellikleri birbirinin aynı olan minimum iki aygıt gereklidir. Iletişim, verici konumundaki (gönderme icra eden) cihazdan çıkarak kablo ve anten vesilesiyle boşluğa yayılan elektromanyetik dalgaların, alıcı durumundaki cihazın anteni ve kablosu kanalıyla alıcı cihaza (dinleme icra eden) erişmesi şeklinde olur.







telsiz ingilizcesi


1. (something) which does not contain a wire or wires, which özgü not been strung with a wire or wires, which özgü not been strung around with wire, or which does not have wire strung along it; not bound with or reinforced with wire, not wired.

2. radio (used in radiotelegraphy).

3. radiotelephone, radiophone; walkie-talkie; citizens´ band radio, CB.

- telefon radiotelephone, radiophone; walkie-talkie.

- telgraf radio (used in radiotelegraphy).





  • Counter Strike 1.6 oyununda telsiz sesleri çıkmıyor, iyi mi düzeltebilirim?


  • Telsiz dönem şemaları ve arıza notları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Virtual Wire ile Telsiz İletişimi


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Telsiz Nedir?
Telsiz Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/220px-Motorola_HT1000.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/telsiz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/telsiz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content