Zemzem Nedir?

ZEMZEM a. (ar. zemzem) 1. Kâbe yakınında bulunan bir kuyu; bu kuyunun müslümanlarca mukaddes sayılan suyu. 2. Zemzem kuyusuna işeme...

ZEMZEM a. (ar. zemzem)

1. Kâbe yakınında bulunan bir kuyu; bu kuyunun müslümanlarca mukaddes sayılan suyu.

2. Zemzem kuyusuna işemek, adının anılmasını sağlamak için herkesi kızdıracak fena bir iş yapmak (kaba). || (Bir ötekinin yanında) zemzemle yıkanmış, onunla karşılaştırıldığında, çok iyi özellikte.




—Esk. Âb-ı zemzem, zemzem suyu. || Bi -i zemzem, çah-ı zemzem, çeh-i zemzem, zemzem kuyusu.


—ANSİKL. isi. Zemzem kuyusunun hangi tarihte açıldığı belli değildir. Kimi tarihçiler suyun ilk kez eski arap kavimlerinden kabul edilen Âd kavmi tarafınca bulunduğunu ve kullanıldığını belirtirken, dinsel lar suyun İbrahim peygamber ya da karısı Hacer ile oğlu İsmail tarafınca bulunduğunu öne sürerler. Müslümanlıktan ilkin de Zemzem kuyusu vardı ve suyu mukaddes sayılıyordu. Müslümanlık bu inancı benimseyerek sürdürdü. Günümüzde de (1989) Zemzem suyu'nu hacıların bir kaba koyup yurtlarına götürmeleri, bunu ziyaretçilerine sunmaları bir gelenektir. Müslümanlar içinde ölmek suretiyle olan kişinin ağzına birkaç damla Zemzem suyu damlatma geleneği de sürmektedir.

ZEMZEM a. (ar. zemzem). Esk. Yavaşça, hafifçe sesle türkü söyleme.

ZEMZEM a. Müz. Türk müziğinde bir bileşik makam. (Günümüze örneği ulaşmamıştır.)

Kaynak: Büyük Larousse







  • Zemzem Suyunun Sırrı


  • Zemzem Suyu Hakkında Bilinmeyenler


  • Zemzem suyunun kimyasal yapısı hakkında bilgi verir misiniz?



ZEMZEMAT, -tı çoğl. a. (ar zemzeme' nin çoğl. zemzemat). Esk. Ezgiler, şarkılar: "Ne ağaçlarda zemzemal-ı riyah/Ne hadaikte ihlizaz-ı cenah" (Cenap Şaha- bettin).
Kaynak: Büyük Larousse







ZEMZEME a. (ar zemzeme). Esk.

1. Ezgili ses.

2. Şarkı, nağme: "...gözlerinin önünde yağan bu siyahlıklar, denize döküldükçe bir zemzeme-i vapesin ile boğulan bu zulmetler..." (H. Z. Uşaklıgil).

3. Zemzeme-dar, uyumlu. || Zemzeme-pira, şarkı söyleyen.


—Müz. Yanına geldiği makamda bir kürdi dörtlüsü ile karar verileceğini gösteren terim. (Sabazemzeme, hicazzemzeme, aşiranzemzeme şeklinde.)

Kaynak: Büyük Larousse


ZEMZEMEKüRDİ a Müz. Türk müziğinde bir bileşik makam. (Günümüze örneği ulaşmamıştır.)
Kaynak: Büyük Larousse


ZEMZEMLİK a. Ağzı gümüş kapaklı çin sürahisi. (Bunlara zemzem konduğu için bu adla anılırlardı. Hindistan'dan Mekke' ye, sonrasında da İstanbul'a getirilen çin sürahilerinin İstanbul'da yapılanları da vardı.)

Kaynak: Büyük Larousse


zemzem

isim Arapça zemzem


1 . Kâbe yakınında bulunan bir kuyu.

2 . Bu kuyunun Müslümanlarca mukaddes sayılan suyu:

"Yavrum, hakkını helâl et, ağzıma zemzem getir!"- S. M. Alus.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

zemzem kuyusuna işemek

(biri ötekinin yanında) zemzemle yıkanmış olmak

zemzem suyu ile yıkanmak

Birleşik Sözler

zemzem suyu


zemzem ingilizcesi


1. Zamzam (a famous well very near the Kaaba in Mecca).

2. water from Zamzam.

- kuyusuna iþemek to do something monstrous merely to acquire notoriety.

- suyu water from Zamzam. (... yanýnda)

-le yýkanmýþ olmak /ýn/ to be an angel compared to (someone else) (said when comparing two people, both of whom are scoundrels).





  • Zemzem Suyunun Sırrı


  • Zemzem Suyu Hakkında Bilinmeyenler


  • Zemzem suyunun kimyasal yapısı hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zemzem Nedir?
Zemzem Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zemzem-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zemzem-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content