Zenci Nedir?

ZENCİ a Bilhassa deri pigmentlerinin koyu renkte olmasıyla (fakat yalnız bununla değil) ayırt edilen insan (BEYAZ'a, SA- Rl'...

ZENCİ a Bilhassa deri pigmentlerinin koyu renkte olmasıyla (fakat yalnız bununla değil) ayırt edilen insan (BEYAZ'a, SA- Rl'ya karşıt olarak).


—Kur. tar. Zenci hadımlar, osmanlı saraylarında harem dairesinde ve padişah hizmetinde vazife icra eden zenci hanım ağalar.





—Zootekn. Yeleli zenci, süs güvercini ırkı. (Tüylerinin parlak beyazlığına karşılık başı siyahtır.)


♦ a. (Tamlayan olarak) zencilere özgü bir şeyi belirtir: Zenci müziği.


—Sant. Zenci sanatı, XX. yy.'da Batı sanatının kimi akımlarını (fovizm, kübizm, anlatımcılık) esinleyen afrika zenci sanatı. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. XIX. yy.'ın sonunda ve XX. yy.'ın ilk otuz senesinde zenci sanatı, “zenci ırk'Tn beşiği Afrika kıtasından gelen plastik ürünleri belirtiyordu. O dönemde "zenci" sıfatı daha çok, Avrupa'daki bilimsel nitelikli sanatın savunucularına “garipâ€, hatta “barbar'' görünen nesneleri küçümsemek için kullanılıyordu. Akademicilerden kendilerini ayırmak için çağdaş sanatın yaratıcıları (kübistler, anlatımcılar, arkasından gerçeküstücüler) tersine, afrika sanatı ürünlerinin plastik niteliğini ya da simgesel kıymetini vurguladılar. Nihayet "zencilik†hareketi düşünürleri ve şairleri, Afrika'daki her türlü sanatla alakalı anlatımı vasıflandırmak ve değerlendirmek için bu sıfatı kendilerine mal ettiler. "Zenci" terimi artık afrika kültürlerinin saygınlıklarına tekrardan kavuşmalarının simgesi olmuştu. 1966'da Dakar'da, Löopold Sâdar Seng- hor'un öncülüğünde “birinci zenci sanatları festivali†düzenlendi.

Ad: zenci.jpgGösterim: 36
Boyut: 32.3 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Kaynak: Büyük Larousse







  • Zenci evlatların yaşamı nasıldır?


  • Rüyada Zenci Görmek


  • On Minik Zenci - Agatha Christie



ZENCİLİK a. Zencilerin kültürel ve tinsel değerlerinin tümü; bu hususi kültüre bağlı olma bilinci.


—ANSİKL. "Zencilik†terimi 1935'ten azca ilkin, Löopold Södar Senghor, Aimâ Câ- saire ve Alioune Diop'un yazılarında kullanılmaya başlandı. Senghor'un “Afrika zenci kültür mirası, değerleri ve bilhassa uygarlık anlayışı†olarak görmüş olduğu zencilik terimi, Cösaire'e nazaran “zenci yazgısını, geçmişini, kültürünü benimseme ve kabullenme olgusu" olarak tanımlandı. Alioune Diop ise zenciliği "zenci özelliği ve bu özelliğin saygınlığını izah etme istemi" olarak görmüş oldu. 1969 Cezayir tüm Afrika kongresi'nden bu yana bir çok yazar ve kuramcı, zencilik teriminin bugünkü dünyanın sorunlarının anlaşılmasında yetersiz kalan ve “doğruyu görmek gerektiğinde zenci gözüyle bakmaya yönelten" ve geçmişe bağlılığı dile getiren bir kavram bulunduğunu ileri sürdü. (-» ZENCİ AFRİKA' edebiyatı.)



Kaynak: Büyük Larousse




zenci
isim Arapça zenci


1 . Siyah ırktan olan kimse, siyahî:

"Avrupalılar içinde, bizi zenci şeklinde kara zannedenler varmış."- F. R. Atay.

2 . mecaz Fellâh, Arap.


zenci ingilizcesi


1. (a) Black, Black person.

2. Black, of or relating to Black people





  • Zenci evlatların yaşamı nasıldır?


  • Rüyada Zenci Görmek


  • On Minik Zenci - Agatha Christie


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zenci Nedir?
Zenci Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/45790d1458324681-zenci-nedir-zenci.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zenci-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zenci-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content