Zımparalamak Nedir?

ZIMPARALAMAK g. f. (Bir şeyi) zımparalamak, bir şeyin yüzeyini zımpara ile aşındırmak, parlatmak. —Deric. Başı zımparalamak, sığı...

ZIMPARALAMAK g. f. (Bir şeyi) zımparalamak, bir şeyin yüzeyini zımpara ile aşındırmak, parlatmak.


—Deric. Başı zımparalamak, sığır derilerinde boynun ve başın kalınca kısmını inceltmek.





—Kürkç. Derileri, perdahtan ilkin inceltmek.


—Tekst. Dokumalara zımparalama işlemini uygulamak.


♦ zımparalanmak edilg. f. Zımparalamak eylemine mevzu olmak.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Zımparalamak Nedir?









Yüzeylerin daha pürüzsüz işlenmesi için kullanılan talaş kaldırmaya yarayan el aletidir. Makinanın dönen ve talaş kaldıran kısmına bu makinalar için hususi üretilmiş band ya da yuvarlak zımpara kağıtları takılır. Taşınabilir ve elde kullanılanlar için havalı ve elektrikli olmak suretiyle iki çeşittir. Havalı olan tipleri elektrikli olanlara nazaran daha pahalıdır. Sadece metal parçaların zımparalanması için elektrikli olanlara nazaran daha iyi performans sağlar. Şu sebeple metal zımparalanırken kalkan talaşlar elektrikli olanlara kısa dönem yaptırıp bobinleri yakmaktadır. Zımpara makinalarının el tipi birde durağan(durgun) tipi olanları mevcuttur. El tipi olanlar hareketli taşlama ve büyük yüzeyler için idealdir.

Kullanılacak sektöre ve kullanım alanına nazaran değişik çeşitlerde zımpara makinaları mevcuttur. Dış bükey daire zımpara makinelerinin yanı sıra, iç bükey olan ve değişik özellikleri olan makinalar da geliştirilmiştir. Bant zımpara makinası, Kalibre zımpara makinası, Disk zımpara makinası, Polisaj zımpara makinası, Fırça zımpara makinası, Titreşimli zımpara makinası vb. değişik işlevleri olan zımpara makina çeşitlerindendir.





Makinalar ne kadar iyi ve gelişmiş olsalar da elle meydana getirilen zımparalar daha tercih edilir. Bu yüzden ufak zımparalama işlemleri için büyük cihazlara gerek kalmamıştır. Zımpara kağıtları, türü, büyüklüğü ve yapışma şekline nazaran değişik çeşitlerde bulunurlar. Kuru zımparalama yapmak için alüminyum oksit taneciklerinden oluşan zımpara kağıtları, sulu zımparalama işlemi için ise silisyum karbür zımpara kağıtları kullanılır.


Zımpara makinası alırken ve kullanırken;

Açılı ve rotasyonlularda fren bulunması,

Zımpara kağıdını yapıştırırken sprey ve yapıştırıcıların kullanılmaması,

Kolay temizlenebilir olması ve bakımının kolay olmasına dikkat edilmelidir.

Asla işlem görmemiş yüzeyleri zımparalamak için aleti tahta ya da metalin uzunluğunda hareket ettirmeli, öteki yüzeyler için oval hareketlerle zımparalanmalıdır.

Aynı zımpara filtreleriyle değişik malzemeleri zımparalanmamalıdır.


Yapılacak işleme ve malzemeye nazaran zımpara kum kalınlıkları seçilmelidir.


Boyaların kazınması ve asla işlenmemiş zeminler için kaba kum kalınlığı,

Tahtanın parlatılması, eski boyalı yüzeylerin yenilenmesi, işlenmemiş tahtalar için ince kum kalınlığı,

Kaba ve rahat tahtaları zımparalamak için ise ince kum kalınlığı gerekmektedir.

Zımparalama işlemleri yaparken de öteki el aletleri kullanımında olduğu şeklinde bazı güvenlik önlemlerine uymanız gereklidir.


Makinanın kullanma emirini okumalı ve bu uyarılara uymalısınız. Zımpara işlemi esnasında koruyucu gözlük ve eldiven takmalısınız. Güvenli giysiler giymelisiniz, bolca kıyafetlerden kaçınmalısınız. Zımpara disklerini tertipli olarak denetim etmelisiniz.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zımparalamak Nedir?
Zımparalamak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zmparalamak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zmparalamak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content