Kaftan Nedir?

kaftan isim, tarih 1 . Bir çok ipekten meydana getirilen, bir çeşit uzun, süslü üst giysisi: "Başkasına ilişkin sırmalı ka...


kaftan
isim, tarih

1 . Bir çok ipekten meydana getirilen, bir çeşit uzun, süslü üst giysisi:



"Başkasına ilişkin sırmalı kaftanı giymektense kendi malım olan eski hırkayı yeğlerim."- Ö. Seyfettin.

2 . Padişahların gönül almak, ödüllendirmek için birine giydirdikleri kıymetli kumaş ya da kürkten yapılmış kıyafet, hilat.





  • Kaftan Hotel - İstanbul


  • Rüyada Kaftan Görmek



Kaftan
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Çoğu zaman ipekli kumaştan meydana getirilen uzun, süslü ve hafifçe kıyafet. 19. yüzyılın ortalarına dek kullanılan kaftanların üstüne cübbe, kürk ya da kapaniça giyilirdi. Kaftanlar, giyen kişilerin toplumsal konumunu gösterir ve bunu renk, aşama ve şeritleriyle belli ederlerdi. Ağır, kıymetli kumaşlardan yapılanları, gümüş ve altın telli şeritlerle süslenir, altın ve elmas takılar takılırdı. Vezir kaftanları kadifeden yapılır ve kışın samur kürkle giyilirdi. Padişahtan ayrıcalık alan kumandanlara bunun bir emaresi olarak kaftan ve kılıç verilirdi. Kaftanın murabba, çuha ve keçe benzer biçimde çeşitleri vardır.


KAFTAN a. (esk. türkç.).

1. Eskiden giyilen kolsuz, önden açık, uzun ve geniş kesimli bir tür üstlük. (Bk. ansikl. böl.)

2: Kaftan kalıbı, aptal, bilgisiz, boş adam (arg.). || Biçilmiş kaftan - BİÇMEK.


—Esk. giy. Ağır kaftan, osmanlı saray giyiminde sırma işlemeli kumaştan meydana getirilen ve hususi günlerde giyilen kaftanlara verilen ad. || Kaba kaftan, adamların dışarı çıkarken giyindikleri mütevazi ve gösterişsiz kaftan. || Murassa kaftan, üstü kıymetli taşlar ve işlemelerle bezeli kaftan.


—Folk. Minarelerin külah kısımlarını kandil ya da ampullerle donatarak meydana getirilen süsleme. || Kaftan giydirmek, minarenin külah kısmını ışıklarla donatmak, süslemek.


—Hat. Kaftan giydirmek, hat meşkeden öğrencinin yazıları hocası tarafınca be- ğenildiğinde, yazısının üzerine beğenme (pesent) işareti koyarak ödüllendirmek.


—Kur. tar. Kaftan baha, sadrazamla vezirlerden sonrasında gelen ikinci dereceden memurlara kaftan giydirme yerine ödenen para. (Tanzimat'tan sonrasında bu uygulamaya son verildi.) || Kaftan giydirme HİLAT.


—ANSİKL Kaftan Doğu devletlerinde yaygın olarak kullanılan bir üstlüktü. İran'da, arap devletlerinde de kullanılıyordu ve osmanlı fetihleriyle K. Afrika'ya değin yayılmıştı. Suriye'de bedevi komut ve şeyhleri kaftanı kışlık kıyafet olarak kullanıyorlardı. Fas'ta bilhassa bayanlar tarafınca yaygın bir şekilde kullanılan bir kıyafet türüydü.

Osmanlılar'da da 1828'deki giyim düzenlemelerine değin, bilhassa adam üstlüğü olarak en yaygın kullanımı olan giysilerdendi. Saray ve konak çevrelerinde en kıymetli kumaşlardan yapılır, üstü çeşitli biçimlerde bezeli olurdu. Uzun ve bolca kesimli olan kaftanların kimisi tamamen kolsuz olur, kimisinde de kol oyuğu açılmaz, kollar omuz üstüne düşerdi. Önü, göğsü ve kollarının kenarları şeritler, kıymetli taşlardan yapılmış düğmeler, kürkler ve işlemelerle bezenir, giysiye zenginlik vermek için kimi vakit kol altından, aşağıya doğru genişleyen bir parça eklenirdi. Bazılarının içi, yüzüyle uyum sağlayacak kumaşlarla astarlanır, kışın içine kürk geçirildiği de olurdu. Keçeden, çuhadan yapılanları da vardı.

Mühim hizmet görenlere ya da bir ayrıcalık verilen kumandanlara kaftan ya da kaftan ve kılıç armağan etme, osmanlı saray geleneklerindendi. Armağan edilecek kaftanın rengi, biçimi, şeritleri ve düğmeleri verilen kişinin rütbesine ve görmüş olduğu hizmete göre farklılık gösterir, bunlar bayramlarda sadrazamın huzurunda kaftancıbaşı tarafınca dağıtılırdı. (HİLAT.)

İstanbul Topkapı sarayı müzesi'nde sergilenen padişah ve şehzade kaftanları bu giyim biçiminin en kıymetli örnekleri olmasının yanı sıra, o devrin dokumacılık ve işleme sanatını yansıtması bakımından da ilginçtir.

Kaynak: Büyük Larousse


kaftan ingilizcesi


1. hist. robe of honor, caftan.

2. decorating (the spire of a minaret) with lights.


- giydirmek /a/

1. hist. to invest (someone) with a robe of honor.

2. to decorate (the spire of a minaret) with lights.


- giymek hist. to receive a robe of honor.





  • Kaftan Hotel - İstanbul


  • Rüyada Kaftan Görmek


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaftan Nedir?
Kaftan Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaftan-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaftan-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content