Azot Döngüsü Nedir Kısaca Nasıl Gerçekleşir?

Azot döngüsü nedir? Azot döngüsü kaç çeşit şekil ile oluşmaktadır. Azot neden canlılar için önemlidir sorularının yanıt bulduğu sayfamız. Dü...



Azot döngüsü nedir? Azot döngüsü kaç çeşit şekil ile oluşmaktadır. Azot neden canlılar için önemlidir sorularının yanıt bulduğu sayfamız.





Dünyamız , çevremiz belkide tüm kozmos doğal bir denge ve döngüler oranında bir uyum içinde yaşamaya var olmaya devam etmektedir. Doğada var olan tüm dengeler ve döngüler canlılığın bir şekilde devam etmesini sağlar. Dünyamız üzerinde canlıların hayatta kalabilmeleri için birbirinden farklı pek çok döngü yer alır. Karbon, su, oksijen, azot, kükürt döngüleri bunlardan bir kaç adetitne örnek teşkil edebilir.



Atmosferimizde %1 oranında Karbondioksit, %21 oranında Oksijen, %78 oranında ise Azot bulunmaktadır. Doğal canlılığın devam edebilmesi için aynı zamanda protein oldukça önemli bir rol oynar. Protein sentezi yapabilmek tüm canlıların ortak bir özelliğidir. İşte bu kadar önemli olan proteinin yapısında da azot yer alır. Azot doğada serbest halde bulunurken ise toprağa karışır.



Azotun toprağa iki farklı yol ile karışmaktadır. Bunlardan ilki yıldırım, şimşek, yağış şekilleri ile Azot, nitrik ve nitrat olarak toprağa karışır. Toprağa bu yolla kolayca ve zahmetsizce karışan Azot bitkilerle buluşur ve onları besler.



İkinci yol ise toprakta yaşayan Azot tutucu bakteriler sayesinde olmaktadır. Bu bakteriler atmosferde yani hava da serbest halde bulunan azotları tutma işlemini gerçekleştirerek toprak ile azotun birleşmesini sağlar.



Azot döngüsü, yağış ve bakterilerin yardımı ile toprağa karışan azotun, canlıların ölmesi ile tekrar doğaya salınması ile meydana gelmektedir. Azot döngüsü doğadaki en hayati ve en önemli döngülerden birisidir. Azot döngüsünde azot tükenmeden bir devridaim bir loop içinde hareket eder.



Azot döngüsü canlılık faaliyetlerinin devam etmesi için hayati öneme sahiptir. Azot, proteinin yapısında bulunduğu için hayati önem arz etmektedir. Azot döngüsünde en önemli unsurlar ikinci yol olarak bahsettiğimiz Azot tutucu bakterilerdir. Atmosferde Azot miktarının fazla olmasının sebebi ise canlılığın temelinin Azot elementinden kaynaklanmasındandır.



Azot döngüsü, insan eli ile çeşitli sanayi hareketleri sebebi ile bozulabilir. Bu nedenle çevre sorunlarının ve kirliliklerinin giderilmesi gerekir. Aksi halde doğanın bozulan dengesinin yeniden yerine gelmesi çok uzun yıllar alabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Azot Döngüsü Nedir Kısaca Nasıl Gerçekleşir?
Azot Döngüsü Nedir Kısaca Nasıl Gerçekleşir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/Azot-DC3B6ngC3BCsC3BC.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/azot-dongusu-nedir-ksaca-nasl.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/azot-dongusu-nedir-ksaca-nasl.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content