Havza Genelgesi’nin İçeriği, Önemi ve Sonuçları

Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıktıktan sonra ilk gittiği yer olan Havza’da düzenlediği Havza Genelgesi’nin içeriği, önemi ve sonuçları ile...



Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıktıktan sonra ilk gittiği yer olan Havza’da düzenlediği Havza Genelgesi’nin içeriği, önemi ve sonuçları ile ilgili bilgiler.





Mustafa Kemal Paşa 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geldi. Havza’daki, hatta bundan sonra Anadolu’daki faaliyetlerinin eksenini, yurdun her köşesini bir bütün haline getirerek hep birlikte bir direnişi gerçekleştirebilme esası oluşturdu. Bu maksatla 28 Mayıs 1919’da Havza’dan, Anadolu’daki mülki ve askeri erkana gizli bir genelge yayınladı.



Havza Genelgesi’nin İçeriği



♦ Büyük ve heyecanlı mitingler düzenlenecek ve işgaller protesto edilecek,



♦ İstanbul Hükümeti’ne protesto telgrafları çekilecek,



♦ Büyük devletlerin temsilcilerine uyarı mektupları ve telgrafları çekilecek,



♦ Mitinglerde Hıristiyan halka zarar verilmeyecektir.



Havza Genelgesi’nin Önemi ve Sonuçları



♦ Bu genelge, Milli Mücadele döneminde yayınlanan ilk ulusal belgedir.



♦ Genelgenin hemen ardından mitingler düzenlenmiş, ulusal birlik ve beraberlik yolunda önemli adımlar atılmıştır.



♦ Bu genelgenin ardından Mustafa Kemal geri çağrılmış, ancak o buna uymamıştır.



Milli Mücadelemizde Havza Genelgesi olarak bilinen bu genelgeden sonra, başta İstanbul’da altı büyük miting olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinde 100’e yakın miting ve gösteri düzenlendi. Bunun üzerine Harbiye Nezareti Mustafa Kemal’e 31 Mayıs’ta bir telgraf gönderdi. Bu yazıda İngiltere Fevkalade Komiserliği’nin Harbiye nezaretine bir nota verdiği belirtilerek olup bitenler hakkında Mustafa Kemal’den açıklama yapması istendi.



Bu konuda İstanbul’a gönderdiği raporda Mustafa Kemal Paşa şunları söyledi: “…Ancak, milletin bağımsızlığı ve varlığını tehlikeye düşüren işgal, cana kıyma ve zulüm gibi İzmir bölgesinde görülmekte olan olayların ve benzerlerinin tekrarlanmasına karşı, ne milletin heyecanını ve içindeki acıları ne de bundan doğacak milli gösterileri engelleyip durdurmak için kendimde ve hiç kimsede bir güç ve kudret göremeyeceğim” diyerek milletin iradesinin önünde durulamayacağını belirtti.



Mustafa Kemal Paşa’nın Havza’daki son faaliyetleri ise, Havza’daki silah depolarını boşalttırarak, bunları evlere taşıtması ve Mondros Mütarekesi hükümlerine göre toplattırılarak istanbul’a gönderilmek üzere o bölgeye getirilmiş olan 3. Kolorduya ait 10.000 kadar sürgü kolu ve 12 kadar top kamasına el koydurmasıdır.



İtilaf Devletleri’nin baskısıyla Harbiye Nezareti Mustafa Kemal’i istanbul’a çağırdı (8 Haziran 1919) ve aynı zamanda 9. Ordu’nun adını 3. Ordu olarak değiştirdi. Mustafa Kemal çağrıya cevap vermedi ve Amasya’ya geçti (12 Haziran 1919).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Havza Genelgesi’nin İçeriği, Önemi ve Sonuçları
Havza Genelgesi’nin İçeriği, Önemi ve Sonuçları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/Havza-Genelgesi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/havza-genelgesinin-icerigi-onemi-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/havza-genelgesinin-icerigi-onemi-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content