Bafa Gölü Hakkında Bilgi

Özellikle Bodrum’a tatile gitmeyi sevenlerin her zaman yanından geçtikleri Ege bölgesinde yer alan Bafa Gölü ile ilgili bilgiler. Ege bölges...



Özellikle Bodrum’a tatile gitmeyi sevenlerin her zaman yanından geçtikleri Ege bölgesinde yer alan Bafa Gölü ile ilgili bilgiler.



Bafa Gölü



Ege bölgesinde, Aydın ili toprakları içinde Büyük Menderes nehrinin Ege Denizi’ne döküldüğü yerin, yakınındadır, nehrin sol kıyısına düşer. Denizden yüksekliği 10 metredir. Çevresi 50 km., yüzölçümü 65,2 displaystyle k{{m}^{2}}‘dir. Göl, adını doğu kıyısında bulunan Bafa köyünden alır.



Denize 17 kilometre uzaklıkta bulunan Bafa Gölü’nün bulunduğu yerde eskiden büyük bir körfez vardı. Büyük Menderes nehrinin taşıdığı topraklarla körfezin dolduğu, Bafa Gölü’nün böylece denizden ayrılarak meydana geldiği anlaşılmaktadır. Koyun güney ağzına yakın bir yerde, şimdiki Balat köyünün bulunduğu alanda eski Miletos şehri vardı. VIII. yüzyılda Miletos’un büyük ve işlek bir deniz limanı olduğu bilinmektedir. Bafa Gölü’nün çevresi şehir yıkıntıları ve eski eserlerle doludur.



Gölün kuzey-doğusunda Beşparmak dağı yükselir. Güneyinde ise Labada dağı uzanır.



Bafa Gölü’nde irili ufaklı birkaç ada vardır. Bunların bazıları kayalıktır ve üzerlerinde tarihî değer taşıyan harabeler bulunur.



En ünlülerinden Menet adası gölün kuzey kıyısındadır. Yassı bir toprak parçasını andıran adada eski bir Bizans köyünün ve yonca yaprağını andıran bir kilisenin yıkıntıları görülmektedir. Gene kuzey kıyısında yân yana iki ada bulunmaktadır. Bunlardan küçüğündeki kilise Meryem Ana’ya ithaf edilmiştir. Büyüğünde ise bir kale vardır.



Eski Herekleia şehri yıkıntılarının karşısına düşen adada da bir manastır, bir dış sûr, birkaç kayadan ibaret bir kale vardır. Kahve Adası adını taşıyan bir başka adada da gene manastır ve kale sûrları vardır. Eski limandan kalma mendirek şimdi gölün içinde bulunmaktadır. İlk zamanlar hafif tuzlu olan göl suları zamanla tamamen tatlılaşmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bafa Gölü Hakkında Bilgi
Bafa Gölü Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/bafa-golu.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bafa-golu-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bafa-golu-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content