Çilek Hakkında Bilgiler

Hem hoş kokulu hem de leziz bir meyve olan çilek ile ilgili olarak genel bilgilerin ve çileğin içinde bulunan maddeler. Hoş kokulu, pembe re...



Hem hoş kokulu hem de leziz bir meyve olan çilek ile ilgili olarak genel bilgilerin ve çileğin içinde bulunan maddeler.



Çilek



Hoş kokulu, pembe renkli bir meyvadır. Çiğ yenildiği benzer biçimde reçel ve marmelât da yapılır.



Gülgiller familyasından olan çilek senelik, otsu bir bitkidir. Yapraklarının diplerinde çıkan incecik uzantılar çileğin toprak üstü sürünücü saplarıdır. Bunların boğum yerlerinden toprağa dokunan kısımlarından ek kökler çıkar. Yazın toprak üstü kısımları kurur, toprak altı gövdesi kışın da yaşar. Bahar ulaşınca uzun ve sürünücü toprak üstü sapları tekrardan çıkar. Ak, minik çiçekler açar.



Çilek meyvası «çiçek tablası»’nın şekerli ve sulu bir gıda maddesiyle dolmasından meydana gelir. Yediğimiz, bu yalancı meyvadır. Aslolan meyva çileğin üstündeki siyah birer nokta benzer biçimde duran minik çekirdeklerdir.



Çileğin irili ufaklı, kokulu, kokusuz, yabani ya da hususi olarak yetiştirilen bir sürü türleri vardır. «Dağ çileği» minik, fakat güzel kokuludur. «Frenk çileği» ise koyu kırmızı renktedir, orta boy bir cevize yakındır, fakat pek kokusu yoktur, tadı da mayhoştur. En iyi cinsi «Osmanlı çileği»dir. İstanbul’da yetişen bu çilek hem hoş kokulu, hem de kırmızıdır. Ondan sonrasında «Ereğli çileği» gelir. Bu tür çilekler daha sert, daha kırmızıdır. «Arnavutköy çileği» denilen tür de makbul sayılan çileklerdendir. Hem güzel kokuludur, hem suludur.



Çilek çok narin bîr bitkidir, yağmurdan acele bozulur, daha çok kurak yerlerde, killi, kumlu, kırmızı topraklarda iyi yetişir. Çelikleme yolu île üretilir.



Avrupa’da çok eski zamanlardan bu zamana kadar yabani çilek biliniyordu. Fakat bu çileğin yetiştirilip ıslah edilmesi ama XVI. yüzyılın sonlarına rastlar. Bununla birlikte en iyi çilekler memleketimizde yetiştirilir.



Çilek- % 90 su, % 6 şeker, % 3 selüloz ve yağlar, % 1 de proteinli maddelerden meydana gelmiştir. 100 gr. çilekte 41 kalori vardır.



Çileğin başlıca özelliği de şeker hastaları tarafınca korkusuzca yenilebilmesidir. Fakat böbreklerinde taş ve kum olanlara çok oranda çilek yememeleri tavsiye edilir.



Çilekte bolca oranda A, Bı, B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, magnezyum, sodyum ve demir de vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çilek Hakkında Bilgiler
Çilek Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cilek.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cilek-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cilek-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content