Cinsel Ayrımcılık

Cinsel Ayrımcılık Cinsel ayrımcılık, insanların başka insanoğlu hakkında yargıları, şahsi değerlerden çok cinsiyete dayandığınd...



Cinsel Ayrımcılık






Cinsel ayrımcılık, insanların başka insanoğlu hakkında yargıları, şahsi değerlerden çok cinsiyete dayandığında ortaya çıkan ve kimi vakit nefret içeren çatışmalı durumdur. Daha genel olarak, cinsiyete dayanan her tür fark cinsel ayrımcılık olarak tanımlanabilir.
Başlıca fikir şekilleri ve inanışlar şu şekildedir:

  • Bir cinsiyet diğerine bakılırsa (hanım adama bakılırsa ya da adam hanıma bakılırsa) daha üstündür ya da daha değerlidir.
  • Hanımlar nefret edilesidir, erkekler nefret edilesidir.
  • Kadınlık belirgin sınırları olan bir kavramdır, erkeklik belirgin sınırları olan bir kavramdır.

Genellemeler ve Bölümlendirmeler
Cinsel ayrımcılık temel olarak belirgin bir varlığın karakteristik özelliklerinin daima kendine özgü sınırlar içinde kalmaya mahkûm olduğu düşüncesine dayanır. Kendi içinde ise; adama, hanıma, çift cinsiyetli olana ve cinsiyet değiştirene karşı ayrımcılık olarak bölümlendirilebilir. Bu türlerden her birisi faklı bir zamanı gelişime haizdir ve değişik davranış biçimleriyle kendini gösterir.
Her karakteristik özelliğin kendine ait kati sınırları olduğu düşüncesi, erkeği ve hanımı mensup oldukları sınıflara kati bir biçimde ayırdığı şeklinde, her iki cinsiyete ait özellikleri gösteren bireyi de reddeder. Böylelikle bu fikir; bir adamın başka erkeklerden, bir kadınınsa başka kadınlardan mühim bir değişik olabileceği ihtimalini de yok sayar.
Cinsel ayrımcılığın belli başlı türleri pek çok ülkede yasa dışı olması durumunda; bireylere, cinsiyete dayanan bir takım hususi haklar, öncelikler ya da sorumluluklar verilmesi oldukça yaygındır.

Bayanlara karşı
Cinsel Ayrımcılık
Cinsel ayrımcılık terimi aslına bakarsak çoğu zaman hanımefendilere karşı olan ayrımcılıklarla eş tutulur. Bunun sebebi hanımefendilere karşı ayrımcılığın ortaya çıkan ilk form olmasıdır. Şovenizm terimi, en geniş haliyle bu ayrımcılığı da kapsar.
Adam egemen, ailedeki baba figürünün ağırlık basmış olduğu toplumlarda söz konusu ayrımcılık, kadının zayıf olduğu yaygın kanısı ile kendini belirgin eder; bir takım toplumlarda hanım kanunen bir kişi olarak dahi görülmemiştir. Feminist bir takım oluşumlar; kanun önünde eşitlik, politik alanda kadının temsil edilmesi, hanıma karşı şiddetin önlenmesi, eğitim ve iş fırsatları şeklinde mevzular üstüne giderek hanım haklarını gözetmektedirler.

Erkeklere karşı Cinsel Ayrımcılık
Erkeklere karşı cinsel ayrımcılık içinde adam düşmanlığı ve androfobiden bahsedilebilir. Adam düşmanlığı adından da anlaşılabileceği şeklinde nefret duygusunu ihtiva eder. Androfobi ise "erkeklere karşı korku" anlamına gelir ve ruhsal bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Kadının kendini erkekten üstün hissetmesi de bir cinsel ayrımcılık türü olmasına karşın, kavram kısa sürede yaygınlaşmıştır.







  • Cinsel Sıhhat


  • Cinsel Yönelim


  • Pozitif Ayrımcılık



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cinsel Ayrımcılık
Cinsel Ayrımcılık
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cinsel-ayrmclk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cinsel-ayrmclk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content