Darwin Nedir

charles robert darwin (12 şubat 1809 - 19 nisan 1882) ingiliz doğabilimci. zengin bir ailenin evladı olarak ingiltere shrewsbury'de düny...


charles robert darwin (12 şubat 1809 - 19 nisan 1882) ingiliz doğabilimci.

zengin bir ailenin evladı olarak ingiltere shrewsbury'de dünyaya gelen charles darwin sekiz yaşına vardığında annesini yitirir. büyükbabası erasmus darwin ozan, hekim ve evrim mevzusuyla ilgilenmiş bir tabiat bilimcidir.

tıpkı einstein benzer biçimde darwin'inde okul yaşamı pek başarı göstermiş değildir. öyleki hocaları içinde ona aptal gözüyle bakanlarda vardır. oysa bu başarısızlık, darwinin okul müfredatıyla örtüşmeyen ilgi alanlarıyla ilgilidir.

darwin aynı şekilde üniversitenin ilk iki yılındada yalnız canlıların kökeni mevzusuyla ilgilendiğinden başarasızlığı devam eder. bu nedenle babası tarafınan din adamı olmaya ikna edilir ve edinburg'dan cambridge üniversitesine geçer. burada teoloji öğreniminin yanı sıra böcek toplama etkinliğini sürdürür ve oluşturduğu koleksiyonuyla ilim çevrelerinin takdirini kazanır. ayrıca botanik ve yerbilim derslerine katılır. botanik profesörü john stevens henslow ile yakın dostluk kuran darwin tüm ilgisini tabiat evveliyatına verir. henslow'un desteğiyle, 1831'de beş senelik bir bilimsel araştırma gezisine çıkan beagle adlı gemide tabiat bilimci olarak vazife alır.bu darwin'in yaşamında bir dönüm noktası olmuştur. seyahat süresince dünyanın bir çok yerinden türlere ilişkin fosil ve örnekler toplar; gözlemsel bilgiler edinir, notlar alır. bilhassa galapagos adaları'ndaki dev kaplumbağalar ile kuşlar üstündeki gözlemleri, canlıların arasındaki akrabalık ilişkilerin kavramasında etkili olmuş ve pek çok canlının aynı atadan gelip evrim geçirerek farklılaştığına inanmıştır.


beagle gemisinin rotası görüşlerinin tepki toplayacağı endişesi ile çalışmalarını yalnızca yakın çevresiyle paylaşmış ve uzun süre yayınlamamıştır.1858'de evrim mevzusunda kendisiyle aynı fikirleri paylaşan alfred russel wallace'ın da mektuplarını ilave ederek görüşlerini bir bildirgeyle açıkladı. 1859'da da çalışmalarını türlerin kökeni (the origin of species) adlı kitapta topladı.

geniş yankılar uyandıran kuram tüm bütün ülkelerde tepkiyle karşılanmıştır. darwin tüm saldırılara rağmen 1871'de insanoğlunun türeyişi kitabınıda ilim yaşamına kazandırmıştır. darwin bu yapıtında insanoğlunun, maymunla ortak atadan türediğini anlatmasından dolayı tartışmalrı iyice arttı.

bugün darwin'in evrim kuramı, ayrıntılarında bir takım değişikler olmakla beraber, ilim dünyasındaki yerini gelişin fosil ilim, genetik benzer biçimde bilimlerin yardımıyla geçerliliğini her gün daha sağlam temellere oturtmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Darwin Nedir
Darwin Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/darwin-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/darwin-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content