Divan Edebiyatının Özellikleri Nedir

Divan edebiyatı Türklerin İslâm dinini benimsemesinden sonrasında ortaya çıkan yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatının tesiri altında ...


Divan edebiyatı Türklerin İslâm dinini benimsemesinden sonrasında ortaya çıkan yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatının tesiri altında gelişmiştir. Bu tesir, Arapca ve Farsça kelimelerin Türkçe’ye girmesinin yanı sıra, bu dillerin ifade biçimlerinin benimsenmesiyle de kendini gösterir. Bu edebiyata Divan edebiyatı denmesinin sebebi, şâirlerin şiirlerini divan denen el yazması kitaplarda toplamış olmalarıdır.

İslâm dininin benimsenmesinden sonrasında, Kur’an’ın Arapca olmasından dolayı bir çok toplumun kültür dili değişikliklere uğradı. İranlılar 9. yüzyılda edebiyat ürünlerini, Yeni Farsça diye adlandırılan bir üslupla vermeye başladılar. İran edebiyatının bu ürünlerinden Türk edebiyatı büyük seviyede etkilenmiştir.

Öte taraftan Anadolu’da kurulan Türk devletleri, resmi yazışma dili olarak Arapca ve Farsça’yı kullandılar. Bu vaziyet edebiyat dilinin değişmesine de yol açtı. Bilhassa saray çevresindeki şairler ve yazarlar, yapıtlarını Arapca ve Farsça yazmaya başladılar. Osmanlı Devleti döneminde Arapca ve Farsça‘nın yoğun tesirinde kalmış olan Osmanlıca dili divan edebiyatında kullanılan ana dildir.

Divan Edebiyatının Genel Özellikleri



1. Nazım birimi çoğu zaman beyittir ve tümce beyitte tamamlanır. Beyit, cümleye egemendir.
2. Nazım ölçüsü “aruz“dur.
3. Dili Arapca, Farsça, Türkçe karışımı olan Osmanlıca”dır.
4. Şžiirlerde tam ve varlıklı uyak kullanılmıştır.
5. Şžiirlerin mevzuyu içeren başlıkları olmadığı için nazım biçimlerine nazaran adlandırılmışlardır.
6. Klişe bir edebiyattır. His ve düşünceler değişmez sözlerle (Mazmun) anlatılır.
7. Anlatılan şey değildir, anlatış şekli ön plandadır.
8. Soyut bir edebiyattır. İnsan ve tabiat gerçekte olduğundan değişik ele alınmıştır.
9. Aydın zümrenin edebiyatıdır. Medrese kültürü hakimdir. Çoğu zaman saraya ve çevresine seslenir.
10. Sanatlara bol miktarda yer verilmiş, sanat yapmak gaye durumuna gelmiştir.
11. Ulusal bir edebiyat olmayıp dinin etkisiyle şekillenmiştir. Arap ve İran edebiyatının tesiri çok fazladır.
12. Şžiirde daha çok sevgi, sevgili, içki, din ve kadercilik şeklinde mevzular işlenmiştir.
13. Nazım ön planda tutulmuş, nesre pek az yer verilmiştir.
14. Düzyazı faaliyetinde tezkireler (edebiyat zamanı görevini gören biyografik yaratı), münşeatlar (mektuplar), tarihler, dini metinler ve nasihatnamelere de rastlanmaktadır. Bunlarda da sanat yapma gayesi ön plandadır.
15. 13.yüzyılda gelişmeye başlamış 16. ve 17. yüzyıllarda en olgun periyodunu yaşamış, 19.yüzyılın sonlarına kadar sürmüştür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Divan Edebiyatının Özellikleri Nedir
Divan Edebiyatının Özellikleri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/divan-edebiyatnn-ozellikleri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/divan-edebiyatnn-ozellikleri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content