Ettirgen Eylem Nedir? Örnekleri

Ettirgen eylem nedir? Ettirgen eylemlerin özellikleri nelerdir? Ettirgen eyleme örnek cümleler, kullanım şekli hakkında bilgi. ETTİRGEN EYLE...



Ettirgen eylem nedir? Ettirgen eylemlerin özellikleri nelerdir? Ettirgen eyleme örnek cümleler, kullanım şekli hakkında bilgi.



ETTİRGEN EYLEM



Ettirgen eylemle oluşmuş bir tümcede öznenin yaptığı ya da yaptırdığı işten doğrudan doğruya bir nesnenin etkilendiği görülür. Özne de çoğunlukla işi yapan değil yaptırandır. Ettirgen eylemlerin tümü, bir nesne ile kullanıldıklarından, geçişli eylemlerdir: yat-, yat-ır-, düş-, düş-ür-, düş-ür-t-, koş-, koş-tur- gibi.



Geçişli ve geçişsiz eylem kök ya da gövdelerine -ir-, -t-, -tir eklerinden birinin ya da ikisinin getirilmesiyle ettirgen çatılı eylem oluşur: iç-ir-, piş-ir-, geç-ir-t-, ye-dir-, bin-dir-, ağla-t-, söyle-t-, yat-ır-t-, söyle-t-tir-, konuş-tur-t- gibi.



Geçişsiz eylem, bu çatı eklerinden birini alarak hem ettirgen, hem de geçişli olur. Böyle tümcelerde, öznenin yaptığı ya da yaptırdığı işten, nesne etkilenmektedir. Ettirgen çatı eklerinin, kimi zaman üst üste kullanıldığı, eylemin geçişlilik derecesinin arttığı da görülür: gül-dür-, ağla-t-, ağla-t-tır-, düş-ür-t-tür-gibi.



Geçişli eylemler de bu eklerden bir ya da birkaçını alarak ettirgen eylem olur: sev-dir-, kır-dır-t-, yap-tır-, yap-tır-t-tır- gibi.



Ettirgen eylemle kurulmuş tümce örnekleri:



♦”Zaten, eskiden bile güçlükle yönelebildiği bu sokaklarda, şimdi, büsbütün şaşırıyordu.”



♦”…..mektepte imtihana girerken duyduğu heyecana benzer bir ürperme kalbimi biraz fazla çarptırıyordu.”



♦”Şiirler, romanlar, hikâyeler, masallar bana bu ilmi tahsil ettirmişlerdi.”



♦”Yasak! Diye sert bir emir çıkacak zannettiriyordu.”



♦”Dereden kum buldurup elettiler, yıkattılar.”



Edilgen eylem yapan -n- ve -l- çatı ekleri, kimi zaman dönüşlü eylem de yapar. Aynı çatı eklerinin değişik görevler yaptığı görülür: Sınıf süs-le-n-di (edilgen); Kız süs-le-n-di (dönüşlü) örneklerinde olduğu gibi. Bu tür iki görevde de kullanılabilen çatılara ikili çatı denir.



Eylemlerin kimi zaman, aynı görevi yapan birkaç çatı ekini üst üste aldığı görülür. Böyle eylemlere çift çatılı eylem diyebiliriz. Bir eylem iki edilgen (ye-n-il-, boya-n-ıl-) ya da birden çok ettirgen çatı eklerini (söyle-t-tir-, konuş-tur-t-) üst üste alabilir.



Değişik çatı eklerinin aynı eylemi oluşturduğu da olur. Bu eylemlere çok çatılı eylem diyebiliriz. Çok çatılı eylemlerdeki çatı ekleri ayrı ayrı görevler yaparlar: gör-üş-tür-ül-, tanı-ş-tır-ıl yap-tır-ıl-, ara-ş-tır-ıl- gibi.



Yardımcı eylemler ve bunların oluşturdukları bileşik eylemler çatı eklerini alırlar

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ettirgen Eylem Nedir? Örnekleri
Ettirgen Eylem Nedir? Örnekleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/ettirgen-eylem-nedir-ornekleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/ettirgen-eylem-nedir-ornekleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content