Francis Bacon Kimdir? (Kısaca)

Ünlü İngiliz düşünce adamı ve felsefecisi olan Francis Bacon kimdir? İngiliz felsefeci Francis Bacon yaşamı ve emekleri ile ilgili kısa bilg...



Ünlü İngiliz düşünce adamı ve felsefecisi olan Francis Bacon kimdir? İngiliz felsefeci Francis Bacon yaşamı ve emekleri ile ilgili kısa bilgilerin yer almış olduğu Sayfamız.



Francis Bacon



Francis Bacon (22 Ocak 1561, Strand, Londra, Birleşik Krallık – 9 Nisan 1626, Highgate, Birleşik Krallık)



İngiltere’nin tanınmış düşünce adamlarından biridir. Felsefeye olan merakı çok genç yaşlarda başlamıştı, on üç yaşlarında Cambridge’ deki Trinity kolejine gönderildi. Fakat öğretim plânını yetersiz bulduğundan üç yıl sonrasında okuldan ayrıldı, İngiliz Elçisinin himayesinde Fransa’ya giderek siyaset kültürü ve devlet idaresi alanlarında öğrenimine devam etti. Bu konulardaki incelemelerini, «Of the State of Europe» (Avrupa’nın Durumuna Dair) adlı eserinde toplamıştır. Bacon, 1579’da, babasının ölümü üstüne İngiltere’ye döndü. Orada, malî durumunun yetersizliğinden dolayı, ilmî oluşumlarına devam edemedi, hukukla uğraşmaya başladı.



Ayrıca İngiliz asillerinden Essex, Ba-con’a Turckenham malikânesini vermişti. Bir süre sonra Essex bîr suikast suçu ile yargılanırken Bacon, kendisine meydana getirilen iyiliği gözönünde bulundurmaksızın, onun aleyhinde çalıştı. Bu vakadan dolayı büyük ozan Pope, Bacon için, «İnsanoğlunun en zekîsi, en akıllısı, en kötüsü» demiştir.



Bacon, 1590’da Kıraliçe I. Elizabeth’in konseyine katıldı. Middlessex Parlâmentosu üyeliğine seçildi. 1603’te Şövalye unvanını kazanmıştır, dâvavekilliğine getirildi. İki yıl sonrasında ela Lord unvanını aldı.



Bacon, yaşam seviyesinin yükselmesiyle başlıyan israftan dolayı bir süre sonra büyük borçlara girmiş, armağan mahiyetinde rüşvet almaya -başlamıştı. Bir şikâyet üstüne mahkemeye verildi. Bu şekilde, kıymetli filozofun adına ilk kir sürülmüş oluyordu, âacon, hapis ve para cezalarına çarptırılarak işinden çıkarıldı. Kısa bir süre sonrasında cezası affedildiyse de, iş hayatındaki bu sarsıntıdan dolayı Bacon, vaktini ilmî araştırmalara, edebiyata hasretti.



Bilimsel sonuçların fakat deneyle elde edilebileceğini ileri devam eden Bacon, soruşturmada çağdaş «tümevarım» metodunun kurucularından sayılır.



Bilhassa felsefe kendi alanında parlamış olan bu düşünce adamının en mühim eseri 1597 senesinde basılan «Essays» (Denemeler) dir. Ötekileri : «The Advancement of Learning» (Öğrenimin Gelişmesi); «Novum Organum»; «History of the Reign of Henry VII.» (VII. Henry Devri Zamanı) dir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Francis Bacon Kimdir? (Kısaca)
Francis Bacon Kimdir? (Kısaca)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/francis-bacon.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/francis-bacon-kimdir-ksaca.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/francis-bacon-kimdir-ksaca.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content