Ünlü İngiliz düşünce adamı ve felsefecisi olan Francis Bacon kimdir? İngiliz felsefeci Francis Bacon yaşamı ve emekleri ile ilgili kısa bilg...
Ünlü İngiliz düşünce adamı ve felsefecisi olan Francis Bacon kimdir? İngiliz felsefeci Francis Bacon yaşamı ve emekleri ile ilgili kısa bilgilerin yer almış olduğu Sayfamız.
Francis Bacon (22 Ocak 1561, Strand, Londra, Birleşik Krallık – 9 Nisan 1626, Highgate, Birleşik Krallık)
İngiltere’nin tanınmış düşünce adamlarından biridir. Felsefeye olan merakı çok genç yaşlarda başlamıştı, on üç yaşlarında Cambridge’ deki Trinity kolejine gönderildi. Fakat öğretim plânını yetersiz bulduğundan üç yıl sonrasında okuldan ayrıldı, İngiliz Elçisinin himayesinde Fransa’ya giderek siyaset kültürü ve devlet idaresi alanlarında öğrenimine devam etti. Bu konulardaki incelemelerini, «Of the State of Europe» (Avrupa’nın Durumuna Dair) adlı eserinde toplamıştır. Bacon, 1579’da, babasının ölümü üstüne İngiltere’ye döndü. Orada, malî durumunun yetersizliğinden dolayı, ilmî oluşumlarına devam edemedi, hukukla uğraşmaya başladı.
Ayrıca İngiliz asillerinden Essex, Ba-con’a Turckenham malikânesini vermişti. Bir süre sonra Essex bîr suikast suçu ile yargılanırken Bacon, kendisine meydana getirilen iyiliği gözönünde bulundurmaksızın, onun aleyhinde çalıştı. Bu vakadan dolayı büyük ozan Pope, Bacon için, «İnsanoğlunun en zekîsi, en akıllısı, en kötüsü» demiştir.
Bacon, 1590’da Kıraliçe I. Elizabeth’in konseyine katıldı. Middlessex Parlâmentosu üyeliğine seçildi. 1603’te Şövalye unvanını kazanmıştır, dâvavekilliğine getirildi. İki yıl sonrasında ela Lord unvanını aldı.
Bacon, yaşam seviyesinin yükselmesiyle başlıyan israftan dolayı bir süre sonra büyük borçlara girmiş, armağan mahiyetinde rüşvet almaya -başlamıştı. Bir şikâyet üstüne mahkemeye verildi. Bu şekilde, kıymetli filozofun adına ilk kir sürülmüş oluyordu, âacon, hapis ve para cezalarına çarptırılarak işinden çıkarıldı. Kısa bir süre sonrasında cezası affedildiyse de, iş hayatındaki bu sarsıntıdan dolayı Bacon, vaktini ilmî araştırmalara, edebiyata hasretti.
Bilimsel sonuçların fakat deneyle elde edilebileceğini ileri devam eden Bacon, soruşturmada çağdaş «tümevarım» metodunun kurucularından sayılır.
Bilhassa felsefe kendi alanında parlamış olan bu düşünce adamının en mühim eseri 1597 senesinde basılan «Essays» (Denemeler) dir. Ötekileri : «The Advancement of Learning» (Öğrenimin Gelişmesi); «Novum Organum»; «History of the Reign of Henry VII.» (VII. Henry Devri Zamanı) dir.
YORUMLAR