İsmail Habip Sevük Kimdir?

Türk edebiyatının kıymetli bir yazarı olarak kabul edilmiş olan İsmail Habip Sevük kimdir? İsmail Habip Sevük’ün yaşamı ve eserleri hakkında...



Türk edebiyatının kıymetli bir yazarı olarak kabul edilmiş olan İsmail Habip Sevük kimdir? İsmail Habip Sevük’ün yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler.



İsmail habip Sevükİsmail Habip SEVÜK (1892 Edremit – 17 Ocak 1954, İstanbul)



Türk edebiyatının hem ilim, hem sanat yönlerinden kıymetli bir yazarıdır. Edremit’te hayata merhaba dedi. Şimdiki ortaokullara eşit olan «rüştiye»yi bitirdikten sonrasında Bursa İdadi (Lise )sine yazıldı. Servetifünun yazarlarından ozan Hüseyin Siret (Ozsever) o sıralarda, yarı sürgün, yarı görevli olarak, Bursa İdadisi edebiyat öğretmeni bulunuyordu. İsmail Habip Sevük, ilk edebiyat zevkini, güzel, düzgün, düşünce bakımından sağlam yazmak yollarını ondan öğrendi, yazarın kendine hususi üslubunda bu öğretmeninin büyük tesiri olmuştur.



İsmail Habip Sevük, idadiyi bitirdikten sonrasında İstanbul Hukuk Fakültesi’ne girdi. Yalnız hukuktan çok edebiyat mevzuları ile ilgileniyordu. Bununla beraber fakülteyi başarıyla tamamladı, 1914’te Kastamonu Lisesi’ne edebiyat öğretmeni oldu.



Yurt sevgisiyle dolu alev ateş bir gençti. İzmir’in işgali esnasında Balıkesir’de bulunuyordu. Kurtuluş Savaşı ile beraber o da kaleme sarıldı. Savaşın içten gönüllülerinden birisi oldu. İzmir’in işgalini protesto etmek, ulusal itimatı daha da çoğaltmak için Balıkesir’de büyük zorluklarla yayınlanmaya başlyan «İzmir’e Doğru» adlı gazetede coşkun bir üslupla yazılar yazdı. Balıkesir’in de düşman eline düşmesi üstüne Kastamonu’ya gitti. Orada da, Kurtuluş Savaşı’nın en kıymetli organlarından birisi olan «Açık Söz»ü, gene dostu ile beraber, kurdu. Bir süre sonrasında Kastamonu’ dan Ankara Adam Lisesi edebiyat öğretmenliğine alınınca orada da, Yunus Nadi’nin çıkarmakta olduğu «Yenigün» gazetesinde yazmaya başladı.



İsmail Habip Sevük, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonrasında, Mustafa kemal atatürk’ün yurt içinde yapmış olduğu ilk gezilerden birisi olan Adana Seyahati’ne görevli olarak katıldı. O zamanlar Ankara’da çıkan «Hâkimiyet-i Milliye» gazetesinde, bu seyahatle ilgili olarak yayınladığı yazılarla ilk büyük şöhretini kazanmıştır. Bundan sonrasında daha başka liselerde edebiyat öğretmenliklerinde, millî eğitim hizmetlerinde bulunan İsmail Habip Sevük Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmeni oldu. Yedinci devrede dört yıl yapmış olduğu milletvekilliği haricinde, ömrünün son yıllarına kadar, bu görevde kaldı. Bu uzun öğretmenlik süresi içinde, durmaksızın olarak, edebiyat, sanat ve tarih üstüne bir çok yazılar yayınladı.



İsmail Habip Sevük’ün ilk büyük eseri, 1925’te gösterilen «Türk Teceddüt Edebiyatı Zamanı»dir. Bu yapıt dolayısı ile Cenap Şahabettin’le yapmış olduğu münakaşa edebiyat tarihimizde bu yoldaki tartışmaların en güzeli, ilmisi ve temizi olarak şöhret bulmuştur. İsmail Habip Sevük, edebiyat zamanı mevzusunda daha sonraları «Tanzimattan bu yana», «Avrupa Edebiyatı ve Bizler», «Edebi Yeniliğimiz», «Edebiyat Detayları» benzer biçimde pek çok yapıt daha vücuda getirmiştir. Öte taraftan, yurt içinde, yurt haricinde pek çok araştırma gezileri yapmış, bu gezilerden edindiği izlenimleri «Yurttan Yazılar», «Tuna’dan Garp’ya» adlı kitaplarında toplamıştır.



Kurtuluş Savaşı ile bunun derhal ardındaki yıllarda yayınlanmış yazılarından seçtikleri, «Mustafa kemal atatürk İçin» ve «O Zamanlar» adlarındaki kitaplarında toplanmıştır. Yazarın zamanı ve ulusal mevzular üstüne yazdığı çok sayıdaki yazıları, sohbetleri türlü gazete ve dergilerin sayfalarında kalmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İsmail Habip Sevük Kimdir?
İsmail Habip Sevük Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Ismail-Habip-Sevuk-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/ismail-habip-sevuk-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/ismail-habip-sevuk-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content