Kore Savaşı Tarihi

Türkiye’nin de bir tugay göndererek katılmış olduğu Kore Savaşı tarihi ve Kore Savaşı ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı yazımız. II. D...



Türkiye’nin de bir tugay göndererek katılmış olduğu Kore Savaşı tarihi ve Kore Savaşı ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı yazımız.



II. Dünya Savaşı’nın sonunda Japonya’nın teslim olması üzerine, Kore’deki Japon askerleri Amerikan ve Rus kuvvetlerine teslim olmaya başladılar. A.B.D. kuvvetleri hemen hemen Kore Yarımadası’nın tam yarısından geçen 38. paralelin güneyini, Ruslar da kuzeyini işgal ettiler.



Ruslar Kuzey Kore’nin güneyle işbirliği yapmasını, ortak bir hükümet kurmasını önlediler. Bunun sonucu olarak 10 Mayıs 1948’de yapılan seçimlere Kuzey Koreliler katılmadı. Seçimlerin sonunda Güney Kore’de normal hükümet kurulunca, sayısı 50.000’i bulan A.B.D. askeri Kore’den ayrılmaya başladı. Öte yandan, Kuzey Kore’de de bir kukla hükümet kurulmuştu. Amerikan askerlerinin çekilmesi üzerine Kuzey Koreliler 38. paralelin güneyindeki birliklere karşı saldırıya başladılar. Durum Birleşmiş Milletler Teşkilâtına aksettirildi.



SAVAŞ BAŞLIYOR



25 haziran 1950’de Kuzey Kore ordusu 38. paraleli geçerek Güney Kore’yi işgale başladı. Derhal harekete geçen Birleşmiş Milletler Teşkilâtı, bütün üye devletlerin katılması ile hazırlanacak bir ordunun Güney Kore’nin yardımına koşmasını kararlaştırdı.



Kore Savaşı’nın en büyük önemi dünya tarihinde ilk olarak bütün devletlerin katıldığı bir teşkilatın bir işgale karşı koyması, onu yenmesidir. Birleşmiş Milletler Teşkilâtı Güney Kore’yi düşman işgalinden kurtarmak için çok büyük hızla harekete geçti. Güney Kore ve A.B.D. nden başka 15 devlet fiilen Kore’ye asker gönderdiler. Ayrıca 5 devlet de sağlık malzemesi ve para yardımında bulundu.



Türkiye de Birleşmiş Milletler’in çağırışına uyarak, Kore’ye bir tugay gönderdi. Kore Savaşı’nda Türk tugayının kahramanca çarpışmaları bütün dünyaya ün saldı. Kore’ye asker gönderen devletler şunlardı: A. B. D., İngiltere, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan, Belçika, Filipinler, Kanada, Avustralya, Lüksemburg, Habeşistan, Fransa, Güney Afrika Birliği, Siyam, Hollanda, Kolombiya.



KUNURİ SAVAŞI



Çok kısa bir süre içinde Kore’ye gelen B. M. askerleri 16 eylül 1950’de, yani saldırının başlamasından iki buçuk ay kadar sonra, genel taarruza geçtiler. Taarruz büyük bir hızla gelişti. Bir ay içinde bütün Güney Kore düşmandan temizlenmiş, B. M. kuvvetleri 38. paralelin kuzeyine geçmişti. Müttefikler bununla da kalmadılar, daha kuzeye doğru ilerlemelerine devam ettiler. 19 ekim 1950’de Kuzey Kore’nin başkenti Pyonyang işgal edildi. İleri hareketlerine devam eden birlikler Mançurya sınırlarına kadar geldiler.



Öte yandan, durumun ciddiyetini gören Çin, fena halde sıkışan Kuzey Koreli komünistlere yardıma hazırlanıyordu. Çin birlikleri, yığınak yaparak 26 kasımda çok şiddetli bir hücuma geçtiler. Kunuri Savaşı diye adlandırdığımız kanlı çarpışmalara Türk tugayı da katılmıştı. Şiddetli Çin hücumu karşısında B. M. kuvvetleri Kuzey Kore’nin Hung-nam limanından gemilerle geriye çekildi, çekilenler arasında 105.000 B. M. askeri, 98.000 Koreli sivil vardı.



ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ



8 haziran 1951’de ateşkes görüşmeleri için ilk hazırlık temasları başladı. Çeşitli sebeplerle sık sık kesintiye uğrayan görüşmeler 2 yıl sürdü. Nihayet iki taraf arasında, 27 haziran 1953’te mütareke imzalandı. Bu mütarekeye göre 38. paralel sınır oluyor, arada 4 km. lik, silâhtan yalıtılmış bir bölge bırakılıyordu.



Kore Savaşı’nda B. M. ordusunun kaybı, ölü, yaralı, kayıp, esir olarak, 450.000 kişidir. Aynı süre içindeki Kuzey Kore tarafının kayıpları 1.500.000’i geçmiştir.



KUNURİ SAVAŞINDA TÜRK TUGAYI



5.000 kişiyi geçen Türk Tugayı 1950 eylülünde başlıyan büyük karşı hücuma katılarak Mançurya sınırı yakınlarına kadar ilerlemişti. Çinliler’in 26 kasımdaki büyük taarruzu başladığı sırada tugay Karil-yong çeşitleri yakınındaydı. Düşman arazinin en sarp, geçit vermez yerinde, baskın tarzında hücuma geçti. Hücumun başlamasından kısa bir süre sonra sağ kanadı tutan Kore Kolordusu bozuldu, düşmanlar orada açılan gedikten sızarak B. M. kuvvetlerini kuşatmaya teşebbüs ettiler. Hareket büyük bir hızla gelişiyordu. Çin ordusunun plânlarının başarıya ulaşması yüz binlerce kişinin imhası demekti. Bunun için 1. ve IX. Amerikan kolorduları vakit kaybetmeden geri çekilmeye başladılar. Tugayımıza artçılık görevi verildi.



Birliklerimiz 28 kasım sabahı erken saatlerde düşmanla temasa geçtiler. Artçılarımız düşmanı oyalarken tugay Wovonu geçerek o kesimdeki Sinnimni köyüne vardı.



Artçı olarak Amerikan birliklerinin gerisini koruyan Türk Tugayı Sinnimni’de korkunç bir baskına uğradı. Tugaya bağlı bütün birlikler birbirbiri ardınca ateş hattına giriyor, göğüs göğse kanlı çarpışmalar yapıyordu. Süngü hücumları ile püskürtülen düşmanlar bir türlü bitmek bilmiyor, ardı arkası kesilmeyen dalgalar halinde yenileri cepheye sürülüyordu. Türk Tugayı’nın karşısında iki Çin tümeni vardı. Tugayımız gırtlak gırtlağa savaşarak Kunuri’ye vardı. Amerikalılar buradaki ileri sahra hastanelerinin boşaltılmasını bitirmişlerdi. Düşmanlar Kunuri’de birliğimizi çevirip tamamen yok etmeye çalıştılarsa da Türk süngüsü, çok ağır kayıplar pahasına düşmanın saldırışlarını durdurmasını bildi. Tugayımız verdiği kanlı savaşlarla hem kendisi düşmandan kurtulmuş, hem de B. M. ordusunun dev çekiliş hareketini korumuştu. Tugayımızın Kore savaşlarındaki kaybı 750 – 800 kişi kadardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kore Savaşı Tarihi
Kore Savaşı Tarihi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kore-savas-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kore-savas-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content