Korsika Adası Hakkında Bilgiler

Akdenizdeki adaların en büyüklerinden biri olan ve Fransa’ya ait olan Korsika Adası ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazı...



Akdenizdeki adaların en büyüklerinden biri olan ve Fransa’ya ait olan Korsika Adası ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



korsika



Akdeniz’de Fransa’ya ait bir adadır. Doğusunda Tiren Denizi ve Elba Adası, kuzeyinde Ligurya Denizi, batısında Akdeniz, güneyinde talibi Sardinya’dan ayrıştıran Bonifacio Boğazı vardır. Sardinya’dan uzaklığı 15, Elba’dan 50, İtalya’dan (Toskana) 90, Fransa’dan (Nice ve Cannes) 165 km.’dir. Akdeniz adaları içinde büyüklük bakımından 5., nüfus bakımından 8.’dir.



Yüzölçümü: 8.722 displaystyle k
Başkenti: Ajaccio



Doğudaki dar şerit hariç, ada tamamen dağlıktır. Kuzeye doğru Monte Cinto 2.710 metreye yükselir. Bunun az kuzeyinde Monte Rotondo 2.625 metredir. Minik çayların suladığı ada, kuzeye doğru Corso Burnu ile biten bir uzantı yapar. Yağmurlar azdır; senelik ısı averajı 17°’dir (en güneydeki Bonifacio limanı, İstanbul ile aynı enlemdedir). Ülkede Akdeniz iklimi, iç bölmede Orta Avrupa iklimi yargı sürer. Tipik nebat örtüsü Akdeniz bitkileri, içerilerde yapraklarını kışın düşüren ormanlardır. Kuzeyde bağlar vardır. Ormanlar iç bölgededir. Güneyde zeytinlikler mevcuttur. Yer yer portakal ve limon bahçelerine rastlanır.



displaystyle k‘ye 30 şahıs düşer. Fransız azdır. Ahalinin pek çok İtalyan’dır; İtalyanca’nın Korsika lehçesini konuşur; fakat pek çok Fransızca’ dan da anlamış olur. Hepsi Katolik olan halk, çok sert tabiatlı, muhafazakâr ve kıskançtır. «Vandetta» dedikleri kan dâvaları ünlüdür. Başkent Ajaccio, Akdeniz üstünde bîr limandır. Başka şehirler kuzeydoğuda Elba karşısında Bastia, güneyde aynı ismi taşıyan boğaz üstünde Bonifacio, kuzeybatıda Caivi limanlarıdır. Ajaccio – Bastia – Bonifacio demiryolları vardır. Ülkenin tabii durumuna bakılırsa yollar iyi ve boldur.



Korsika, Ceneviz Cumhuriyeti’ne aitken, XVIII. yüzyılda XV. Louis zamanında Fransa tarafınca satın alınmış, bundan böyle İtalyanlar’ın tüm talepleri sonuçsuz kalmıştır. Mussolini, Korsika’yı İkinci Dünya Savaşı’nda İtalya’ya katmıştı. Ada, ırkan İtalyan olan Napolyon Bonaparte’ın vatanı olmakla meşhurdur. Bugün Fransa’nın bir vilayetidir.



Araplar tarafınca fethedilen ve Fatımî imparatorluğuna dahil olan Ada, XVI. yüzyılda Türk donanması tarafınca birden fazla kere alındı. Bir keresinde Amiral Turgut Paşa, talibi Charles-Qunt’in idaresinden baştan başa fethetti ve Kanunî’nin direktifiyle Fransa’ya verdi. Fakat Tükler çekilir çekilmez, Charles-Quint, Korsika’yı Fransa’dan geri aldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Korsika Adası Hakkında Bilgiler
Korsika Adası Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/korsika.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/korsika-adas-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/korsika-adas-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content