Kuyucu Murat Paşa Kimdir? (Kısaca)

Osmanlı sadrazamlarından birisi olan ve Osmanlı tarihinin ünlü sadrazamlarından olan kuyucu Murat Paşa ve dönemi ile ilgili kısaca bilgiler ...



Osmanlı sadrazamlarından birisi olan ve Osmanlı tarihinin ünlü sadrazamlarından olan kuyucu Murat Paşa ve dönemi ile ilgili kısaca bilgiler veren sayfamız.



Kuyucu Murat Paşa
KUYUCU MURAT PAŞA ( 1535? – 1611)



Ünlü Osmanlı vezirlerden biridir. 1560’tan 1565’e kadar Yemen Beylerbeyi (genel valisi) Mahmut Paşa’nın kethüdası (başyaveri) oldu. Aynı yıl rütbesi sancakbeyliğine (tümgeneralliğe) yükseltilerek Mısır’da bir valiliğe atandı. 1576’da Yemen işlerindeki bilgisi dolayısı ile beylerbeylik (orgenerallik) rütbesiyle bu eyalete genel vali oldu.



Çeşitli görevlerden sonra 1603’te Rumeli Beylerbeyi oldu. Gene o yıl 4. vezir rütbesiyle «kubbe-nişîn» (devlet bakanı), 1606’da «Engürûs Serdârı» (Almanya cephesi başkomutanı) oldu; Zitvatorok Barış Antlaşmasını sağlayarak uzun süren Türk Alman Savaşı’ na son verdi.



Ünlü Budin Beylerbeyi (Macaristan genel valisi) Kâdızade Alî Paşa, Murat Paşa’nın damadı idi. Çok nüfuz kazanan Kuyucu Murat Paşa, 1606’da I. Ahmet tarafından vezir-i âzamlığa (başbakanlığa) getirildi.



Kuyucu Murat Paşa’nın asıl ünü, Anadolu’ da «Celâlî İsyanları» denen ayaklanmaları bastırmasıdır. Bunun için bir hayli kan dökmüştür. Celâlîler, Türk devlet adamlarının bazıları tarafından şiddetle tutuldukları, düzenli orduları olduğu için, onları ezmek hem güç, hem de, yeni isyanlara yol açacağı için, nazik, tehlikeli bir meseleydi.



5 yıl iktidarda kalan Murat Paşa, 80 yaşına yakın ölmüştür. O sırada İran savaşına son vermek üzere hazırlıklar yapıyordu. Vezneciler’deki sarayının karşısında yaptırmış olduğu medresenin yanındaki türbeye gömülmüştür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kuyucu Murat Paşa Kimdir? (Kısaca)
Kuyucu Murat Paşa Kimdir? (Kısaca)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kuyucu-murat-pasa.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kuyucu-murat-pasa-kimdir-ksaca.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kuyucu-murat-pasa-kimdir-ksaca.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content