Latin Amerika Ne Demek?

Latin ABD ne demek? Latin ABD hangi ülkelerden oluşur ve hangi bölge Latin ABD’ya dahildir. Özetlemek gerekirse Latin ABD hakkında bilgiler....



Latin ABD ne demek? Latin ABD hangi ülkelerden oluşur ve hangi bölge Latin ABD’ya dahildir. Özetlemek gerekirse Latin ABD hakkında bilgiler.



Latin Amerika HaritaHer iki (Şimal ve Cenup) ABD kıtasının Latin ırkından gelme milletlerine, daha doğrusu, İspanyolca, Portekizce, Fransızca konuşan devletlerine verilen isimdir. Kanada’nın Fransızca konuşan eyaletleri bu kavramın içine girmez.



«Lâtin ABD» denince, A.B.D. ve Kanada şeklinde, kıtanın kuzeyini kaplayan 2 büyük devlet haricinde tüm ABD devletleri akla gelir. Bunlardan biride tek büyük devlet olan Brezilya’da Portekizce konuşulur; ABD devletleri içinde tek Haiti’de de Fransızca konuşulur. Ötekilerin hepsinde İspanyolca esastır. İspanyolca konuşan devletlerin en mühimleri Şimal’de Meksika, Cenup’de Arjantin’dir. Cenup ABD’daki başka Lâtin devletleri nüfus sırasıyla şunlardır :



Kolombiya, Peru, Şili, Venezuela, minik devletlerden sayılan Ekvador, Bolivya, Uruguay, Paraguay. Şimal ABD’da ise Meksika, Küba’dan sonrakiler, minik devletlerdir. Guatemala, Haiti, Dominika, El Salvador, Honduras, Jamaika, Nikaragua, Kosta Rika, Panama ve Trinidad.



Kuzeyden güneye doğru Guatemala, Honduras, Salvador, Nikaragua, Kosta Rika ve Fanama’ya «6 Orta ABD Devleti» denir. Bunlardan biride Panama’nın yarısı, Cenup ABD kıtasında kalır; Panama Kanalı, iki kıtayı ayırır. Küba, Jamaika, Trinidad, Haiti ve Dominikan ise, ada üstünde kurulmuş devletlerdir. Son ikisi, aynı talibi aralarında paylaşırlar.



Şimal ABD kıtasının A.B.D. ve Kanada haricinde kalan cenup kısmına, doğrusu Meksika, 6 Orta ABD devleti ve Antiller’e «Orta ABD» denir. Bu şekilde, Lâtin ABD terimi, Cenup ABD ile Orta ABD’yı içine almaktadır.



Lâtin ABD’daki sâf kan İspanyollar, bir sürü devletlerde yüzde 50’yi dahi bulmazlar. Afrika kökenliler, Kızılderililer, Afro-İspanyol ve Kızılderili-İspanyol Melezleri, nüfusun esaslı kısmını teşkil eder. Yalnız, milyon Kızılderili haricinde, bu tür durumlar İspanyolca’yı (Brezilya’da Portekizce’yi), ana dili olarak kabul etmişlerdir. Afrika kökenliler, ABD’nın keşfinden sonrasında (A.B.D.’nde olduğu şeklinde) yüzyıllarca Afrika’nın Gine (Guinea) ülkelerinden buralara taşınmış esirlerin torunlarıdır. Kızılderililer ise, kıtanın Beyazlar tarafınca keşfinden evvel bu ülkelerin sahibi ve yerleşik halkıdır; İspanyollar ve Portekizliler ile İngilizler tarafınca müthiş katliâmlara uğrayarak şimdiki azınlık durumuna düşmüşlerdir.



Lâtin ABD, yeryüzünde nüfus yoğunluğunun minimum olduğu bölgelerden biridir. Daha bir çok nüfusu barındırması mümkündür. Onun için mesela İtalya şeklinde ülkelerden, Lâtin ABD’ya, hele Brezilya ve Arjantin şeklinde büyük imkânlara haiz memleketlere, göçmen akınları kesiksiz son dönemlere kadar devam etmiştir.




Latin ABD Ülkelerinin Sıralaması



Antigua ve Barbuda
Arjantin
Bahamalar
Barbados
Belize
Bolivya
Brezilya
Kolombiya
Kosta Rika
Küba
Dominika
Dominik Cumhuriyeti
Ekvador
El Salvador
Granada
Guatemala
Guyana
Haiti
Honduras
Jamaika
Meksika
Nikaragua
Panama
Paraguay
Peru
Porto Riko
Saint Kitts ve Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent ve Granada
Surinam
Şili
Trinidad ve Tobago
Uruguay
Venezuela.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Latin Amerika Ne Demek?
Latin Amerika Ne Demek?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/latin-amerika.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/latin-amerika-ne-demek.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/latin-amerika-ne-demek.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content