Magnezyum Nasıl Elde Edilir?

Magnezyum elementi ile ilgili bilgiler. Magnezyum iyi mi elde edilir? Magnezyum nerelerde kullanılır mevzuları hakkında bilgilerin yer almış...



Magnezyum elementi ile ilgili bilgiler. Magnezyum iyi mi elde edilir? Magnezyum nerelerde kullanılır mevzuları hakkında bilgilerin yer almış olduğu sayfamız.



«Toprak alkali metalleri» denilen madenlerin kalsiyumdan sonrasında gelen ikinci üyesidir. Tabiatta bulunuş şekilleri pek çoktur. Bunlardan biride mühimleri «Eskişehir taşı» (deniz köpüğü, lületaşı), talk, olivin, serpentin (asbest )tir. Deniz suyunda da mühim oranda bulunmaktadır, denizlerin kurumasından meydana gelen kalınca tuz yataklarında potasyum ve kalsiyumla çifte tuz meydana getirerek yan yana bulunmaktadır. Tabiatta bulunan asbest filizinden de amyant yapılır. Toz ya da levha halinde ısı geçirmeme, süzme işlemlerinde kullanılır.



Magnezyum Iyi mi Elde Edilir



Maden halinde magnezyum elde etmek için magnezyum oksit oldukça yüksek sıcaklıkta karbonla indirgenir; şu demek oluyor ki, magnezyum oksidin oksijeni karbonla birleşerek karbon diok-sit halinde ortamdan ayrılırken, magnezyum da özgür kalır, eleman halinde ele geçer.



Magnezyum elektrik akımı ile, elektroliz yolu ile de elde edilebilir. Ama, bu işlem için çok elektrik akımı ister, onun için, ama elektriğin ucuz olduğu yerlerde yapılabilir. 1 kilogram. magnezyum için 20 Kw-saat elektrik enerjisi gerekir.



Magnezyum gümüş benzer biçimde ak, oldukça sert bir metaldir. Kuru havada bozulmazsa da nemli havada, suda bozulur.



Magnezyum Nerelerde Kullanılır



Magnezyum güçlü bir indirgendir. Meselâ, katılaştırılmış, kar haline getirilmiş karbon dioksit içinde magnezyum yakılırsa, karbon dioksidin oksijenini alıp karbonu açığa çıkarır. Kemik külü olan «kalsiyum fosfat» içinde yakılırsa fosfatın tüm oksijenini alıp kendisi «magnezyum oksit» haline geçerken geride de yalnız, kalsiyumla fosforun birleşmesinden meydana gelen «kalsiyum fosfür»ü bırakır.



Magnezyum metal halinde dış etkilere dayanıklı değildir. Dış kısmı bîr oksit tabakası ile örtüldükten sonrasında daha etken hale geçerek pek çok bileşikleri parçalar, kendi bileşiklerini meydana getirir. Bundan en fazlaca organik kimya endüstrisinde faydalanılır. Magnezyum metal halinde, vida, bağ, iğne şeklinde, insan organlarının bağlanmasında kullanılır.



Magnezyum alaşımlar halinde tayyare ve otomobil endüstrisinde, hafifçe olması ihtiyaç duyulan bir takım makine parçalarının yapımında kullanılır. «Alüminotermi» denilen işlemde karışımı ateşleyici olarak da magnezyumdan faydalanılır. Böyle elde edilmiş oldukça yüksek ısı ile demir dahi eritilebilir.



Magnezyumun bileşiklerinden «magnezyum oksit» (MgO) mühim bir bileşiktir. «Samot tuğlası» denilen, yüksek fırın benzer biçimde oldukça yüksek ısılı fırınların, ocakların içine döşenen tuğlalarda, sıvalarda %90 MgO kullanılır, bu şekilde, 2000 derecede dahi erimeyen ocaklar yapılabilir. Güçlü asitlerle olan zehirlenmelerde MgO panzehir olarak kullanılır.



Magnezyumun başka mühim bir bileşiği de «magnezyum klorür» (displaystyle MgC)dür. Magnezyum klorür buzla karıştırılarak soğutma işlerinde kullanılır. Dokuma fabrikalarında pamuk liflerini nemli, yumuşak tutmak için de bundan faydalanılır. İçine belli bir miktar MgO karıştırılarak, su etkisiyle, kısa bir süre içinde çok sert, parlatılabilen bir cisim elde edilir. Buna «sorel» (magnesia çimentosu) denir. Bunun içine odun talaşı, ya da mantar tozu katılarak meydana getirilen şekline de «ksilolit» denir, döşemelerde kullanılır. Odun talaşı yerine pamuk, ya da benzeri karıştırılırsa oldukça güzel sanat eşyası, düğme, bilardo topu benzer biçimde fildişine benzer eşya yapılabilir.



Bunlardan biride başka magnezyumun türlü bileşikleri de tıpta ilâç olarak kullanılmaktadır.



Magnezit. — Ak renkli kristal yapılı «magnezyum karbonat» bileşiğidir. «Geobertit» de denir. Tabiatta Alp Dağları’nda çok oranda, yurdumuzun da pek çok yerlerinde bulunmaktadır. 450° ısıtılmakla «karbondioksit» verir, «magnezyum oksit» haline döner. Bundan dolayı, karbondioksit ve magnezyum elde etmede kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Magnezyum Nasıl Elde Edilir?
Magnezyum Nasıl Elde Edilir?
http://www.muhteva.com//s0.wp.com/latex.php?latex=%5Cdisplaystyle+MgC%7B%7Bl%7D_%7B2%7D%7D&bg=ffffff&fg=000&s=0
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/magnezyum-nasl-elde-edilir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/magnezyum-nasl-elde-edilir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content