Mudanya Ateşkes Antlaşması Maddeleri ve Önemi

Mudanya Ateşkes Antlaşması ile ilgili bilgiler, antlaşmanın maddeleri ve önemi ile ilgili maddeler halinde bilgiler. MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞM...



Mudanya Ateşkes Antlaşması ile ilgili bilgiler, antlaşmanın maddeleri ve önemi ile ilgili maddeler halinde bilgiler.



MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)



• Batı Anadolu’nun düşmandan temizlenmesinden sonra sıra Boğazlara, İstanbul’a ve Trakya’ya gelmişti.



• Ordularımızın bir yandan Çanakkale bir yandan İstanbul üzerine yürümesi Anlaşma Devletleri arasında şaşkınlık uyandırdı.



• İngilizler, Boğazlar ve İstanbul’u Türklere karşı silahla savunmayı düşünüyorlardı. Fransa ve italya aynı görüşte değildi. Bunun üzerine yalnız kalan İngiltere, Türkiye ile yeni bir savaşı göze alamadı, İngiliz dominyonlarının, savaştan bıkmış olması ve Mustafa Kemal’in Boğazlara saldırılması halinde Sovyetler Birliği’nin Türklerin yanında yer alacağını dünya kamuoyuna açıklaması ve diplomatik çabaları da İngilizleri caydırmada etkili oldu.



• Sonunda Mudanya’da bir konferans toplanması kararma varıldı.



Mudanya Mütarekesi görüşmelerine katılan heyete ismet Paşa başkanlık etti. Konferansta karşı tarafı, Fransız, İngiliz ve İtalyan generalleri temsil ettiler. Yunanistan ise, görüşmelere katılmadı.



Konferans’ın sonunda şu koşullarla mütareke imzalandı :



1. Doğu Trakya (Edirne dahil) Meriç ırmağının sol sahiline kadar on beş gün içinde Yunan ordusu tarafından boşaltılacak.



2. Boşaltılmanın bitmesinden sonra otuz gün içinde, Doğu Trakya, Yunan Hükümeti tarafından, müttefik memurlar aracılığıyla Türk memurlarına devir teslim edilecek.



3. Lozan Konferansı’nın bitmesine kadar, Doğu Trakya’da Türkler ancak 8.000 jandarma bulunduracaklar.



4. Mütarekenin imzalanmasından sonra İstanbul ve Boğazlar TBMM yönetimine bırakılacak, İtilaf kuvvetleri barışın imzalanmasına kadar istanbul’da kalacak.



Antlaşmanın önemi



a. Bu antlaşma ile Edirne, Dogu Trakya ve İstanbul yeni bir çarpışmaya gerek kalmaksızın kurtarıldı.



b. Boğazlar ve İstanbul Türkiye Büyük Millet Meclisi yönetimine geçti. Bu suretle Misak-ı Milli’nin toprakla ilgili hükümleri gerçekleşmiş oldu.



c. İstanbul ve Boğazlar’ın TBMM Hükümeti yönetimine bırakılması Osmanlı Devleti’nin hukuken sona ermesi anlamına geliyordu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mudanya Ateşkes Antlaşması Maddeleri ve Önemi
Mudanya Ateşkes Antlaşması Maddeleri ve Önemi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/mudanya-ateskes-antlasmas-maddeleri-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/mudanya-ateskes-antlasmas-maddeleri-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content