Seramik Nedir? Seramik Nasıl Yapılır?

Seramik nedir? Seramiğin özellikleri ve çeşitleri nelerdir? Seramik nasıl yapılır? Seramik hakkında ansiklopedik bilgiler. Kilden yapılan, ç...



Seramik nedir? Seramiğin özellikleri ve çeşitleri nelerdir? Seramik nasıl yapılır? Seramik hakkında ansiklopedik bilgiler.



seramik
Kilden yapılan, çini, tabak, çanak, kase, fincan, testi, vazo… gibi şeylere, genel olarak, «seramik» denir. Bu ev eşyasında güzel biçimler arandığı için, seramik, ayrıca, güzel sanatların da bir kolu olmuştur.



Seramik eşya kullanılan toprağın cinsine, yapılışına göre başlıca üçe ayrılır:



1 — Pişmiş toprak eşya: Bunlar, daha çok, çanak, çömlek, testi, vazo gibi şeylerdir.



2 — Çini işleri: Duvarları süslemek için özel bir teknikle tabakalar halinde yapıldığı gibi, aynı teknikle vazolar da yapılır.



3 — Porselen işleri: Beyaz, yarı saydam kaseler, fincanlar vs.’dir.



Seramiğin ham maddesi kildir. Killer volkanik kütlelerin çeşitli tabiat olayları sonucu ayrışıp, suların etkisiyle sürüklenerek belirli yerlerde birikmesinden meydana gelir Bunlar kimyasal yönden «sulu alüminyum» silikatlardır. Sâf olanları beyazdır, bu rengi daima içinde bulunabilen demir oksitlerden alırlar. Kaolin oldukça saf bir kil çeşididir. İçinde çok az oranda demir oksit bulunabilir.



Killer plastik (biçim verilebilir) özelliktedir. En iyi cinsleri de açık kurşuni, mavimtırak, sarımtırak olanlarıdır. Piştikleri zaman da bu renklerini kaybetmezler, ateşe dayanıklıdırlar. İyi cins killerle ateşe dayanıklı eşya, çini, kâse, fincan; orta cinsleriyle de testi, çömlek, tuğla yapılır.



Seramik Nasıl YapılırSeramik Nasıl Yapılır



Kurutulmuş bir kil %20-40 oranında su ile karıştırılınca özel bir koku çıkararak koyu bir hamur meydana getirir. Bu hamur yoğurularak istenilen biçime sokulur. Biçim verilmiş killer havada kurutulurken hacimleri biraz küçülür; buna «kuruma eksilmesi» denir. Fırında pişerken de hacimlerinde biraz küçülme olur ki buna da «pişme eksilmesi» denir. Her iki eksilme %25 oranına kadar çıkabilir. Bundan dolayı killere biçim verilirken hacimleri biraz büyük tutulur.



Plastik killerde bu küçülmeler, eksilmeler eşya üzerinde çatlaklar meydana getirir, pişirme sırasında kırılma olabilir. Bunu önlemek için hamura çok az «zayıflatıcı maddeler» denilen bazı katıklar katılır. Bunlar şamot tozu, feldspat, kum, tebeşir, grafit, kok tozudur.



Seramik eşya, killerin işlenmesi bakımından, genel olarak, ikiye ayrılır: 1) Gözenekli; 2) Gözeneksiz.



1. — Gözenekli Seramik: Tuğla, kiremit, ateş tuğlası (şamot taşı), çanak, çömlek başlıca gözenekli seramik işleridir.



2. — Gözeneksiz Seramik: Çiniler, porselen eşya bunların başlıcalarıdır. Çini aslında gözenekli ise de dış yüzeyleri ikinci bir pişirmeyle sırlanır. Porselen eşyada ise 1.400°’de pişirildiği için, yüzeyde bir erime olur, gözenekler kapanır, sonra tuz katılarak sırlanır. Böylece, aside dayanıklı kaplar elde edilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Seramik Nedir? Seramik Nasıl Yapılır?
Seramik Nedir? Seramik Nasıl Yapılır?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/seramik1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/seramik-nedir-seramik-nasl-yaplr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/seramik-nedir-seramik-nasl-yaplr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content