Kan Grubu Nedir? Kan Gruplarının Görevleri Nelerdir? Kan Grubu Nasıl Bulundu?

1 Kan Grubu Ne Anlamına gelir 3 Kan Gruplarının Görevi Kan Grubu ne anlamına gelir, Kan Grubu kim buldu, kim kime kan verebilir, kim kim...


  • 1 Kan Grubu Ne Anlamına gelir



  • 3 Kan Gruplarının Görevi


  • Kan Grubu ne anlamına gelir, Kan Grubu kim buldu, kim kime kan verebilir, kim kimden kan alabilir, hangi kan grubu hangi kan grubuna kan verebilir ve alabilir, Kan Grubu nasıl yazılır, Kan Grubu nasıl oluşur.



    Kan Grubu ne anlamına gelir, Kan Grubu kim buldu, kim kime kan verebilir, kim kimden kan alabilir, hangi kan grubu hangi kan grubuna kan verebilir ve alabilir, Kan Grubu nasıl yazılır, Kan Grubu nasıl oluşur.


    Kan Grubu ne anlamına gelir, Kan Grubu kim buldu, kim kime kan verebilir, kim kimden kan alabilir, hangi kan grubu hangi kan grubuna kan verebilir ve alabilir, Kan Grubu nasıl yazılır, Kan Grubu nasıl oluşur.


    Kan Grubu Ne Anlamına gelir



    Kan grubu, insan kanındaki antikorlara bakılarak, kanın hususi durumunu söylemek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. A, B, AB ve 0 türleri mevcuttur. Bundan bağımsız olarak, Rh kıymeti + ya da – değerinde olabilir. Bu iki sistemin kombinasyonundan 8’li kan grubu tablosu oluşmuştur. Türkiye’de iki sistem yan yana yazılarak belirtilir. Mesela; A türü kanda Rh kıymeti negatif ise, 0 kan için A Rh (-) grubu denir. Türkiye’de Kızılay’ın verilerine nazaran en fazla bulunan grup A Rh (+)’dir. RH faktörü, Rhesus (rezüs) maymunun kanındaki antikorların var olup olmaması anlamına gelir.



    kan-grupları


    Kan Grubu Uyumu – Alıcı Kan Grubu ve Verebilen Kan Grubu



    Her ne kadar aşagıdaki tablo genel olarak doğru ise de uzun dönem kan tranfüzyonu gerektiren kişilere kendi kan gruplarının aynısının verilmesi zorunludur. Çok ama çok acil durumlarda RH (-), RH (+)’ye kan verebilir.


    Kan Gruplarının Görevi



    Kan grubunu belirleyen A ve B genleri, kanımızda bulunan alyuvarların çeperinde A ve B tipi proteinlerden hangisinin yer alacağını belirlerler. Kan grubunuz A ise alyuvarlarınızın çeperinde yalnızca A tipi protein, B ise yalnızca B tipi protein, AB ise her ikisinden de, 0 ise alyuvarlarınızın çeperinde her ikisi de yoktur anlamına gelir. Alyuvar çeperinde bulunan ve kan grubunuzun belirlenmesinde rol oynayan bu proteinlere aglütinojen denir. Fakat kanda, kendinizinkinden değişik bir kan grubuna ait alyuvar hücrelerinin vücudunuza girmemesini sağlayarak sizi korumuş olan aglütinin adlı antikor lar mevcuttur. Protein yapısında olan aglütininler de tıpkı aglütinojenler şeklinde A ve B tipinde olurlar.



    Kan transfüzyonlarının, kan grupları hakkında hiçbir bilgi olmadığı halde önceleri başarıyla sürdürülmesi dikkat çekicidir. Landois 1875’de köpek kanının başka bir cinsin kanı ile karıştırıldığında 2 dk. içinde derhal daima lizise (hücre parçalanması) niçin bulunduğunu bildirmiştir. Bu emek harcamadan haberdar olan Karl Landsteiner 22 kişide yapmış olduğu çalışmada eritrosit ve serum arasındaki reaksiyonları tanım ederek 1901’de neticelerini yayınlamıştır. Landsteiner önceleri A, B, C olmak suretiyle üç kan grubu tanımladı. Sonraki yıl öğrencileri olan DeCastello ve Sturli 155 kişiyi kapsayan daha geniş bir çabalama ile kan grup sistemini A, B, O, AB olarak tanımladılar (1902). (19. yy’ın ikinci yarısında Alman bir doktorun şu sözleri şaşırtıcı değildi. Koyun kanı nakletmek için üç tane koyuna gereksinim vardır; ilki kanı alınan, ikincisi kanın nakledilmesine müsaade eden, üçüncüsü ise nakli gerçekleştiren olarak). 1922’de ABD Birleşik Devletleri’ne göç eden Landsteiner 1930 senesinde Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştür. Başka kan grup sistemleri tanımlanmadan neredeyse yarım yüzyıllık bir süre geçmiş ve 1939’da Phillip Levine tarafınca sunulan bir olgu ile Rhesus (Rh faktörünün bulunmuş olduğu maymunun ismi) faktörünün varlığına dikkat çekilmiştir. Sonraki yıl içinde meydana getirilen benzer çalışmalarla yeni antijen sistemleri tanımlanmıştır.





  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Ödeme Nereden Yapılır?


  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Sorgulama


  • Ağaç Kavunu Reçeli Malzemeleri ve Nasıl Yapılır?
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kan Grubu Nedir? Kan Gruplarının Görevleri Nelerdir? Kan Grubu Nasıl Bulundu?
    Kan Grubu Nedir? Kan Gruplarının Görevleri Nelerdir? Kan Grubu Nasıl Bulundu?
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kan-gruplarC4B1.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/kan-grubu-nedir-kan-gruplarnn-gorevleri.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/kan-grubu-nedir-kan-gruplarnn-gorevleri.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content