Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Gösterim: 8760 Boyut: 43.0 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> Tarım Bu...

Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık




Ad: Akdeniz_Tarım_ürünleri.JPGGösterim: 8760
Boyut: 43.0 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Tarım







Bulundugu coğrafi konum nedeniyle deniz iklimine sahip olan Akdeniz bölgesi topragının tarıma elverisli olmasıyla bu bölgenin geçim kaynagı tarımdır. Gelisen tarım sektörü ve teknolojinin bizlere verdigi imkanlar dahilinde kıs aylarında sera içerisinde taze sebze yetistirmek mümkündür.

Bölgede yaşayanların büyük kısmı tarım işçiliğinde çalışır. Bu bölgede ekonomik değeri oldukça yüksek muz, kivi, çilek, turunçgiller ve tütün yetiştirilebilir. Bölgedeki tarım ihracata yönelik yapılır.


Akdeniz bölgesinde Sanayi tarıma oranla daha kısıtlıdır ve daha çok Adana - Mersin arasında ve İskenderun'da yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bölgede yazın sıcaklığın yüksek olması ve denize kıyısı olduğundan turizm de gelir kaynağı olarak önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Antalya'ya dünyanın birçok yerinden turistler akın eder. Tarım yüksek teknolojiden dolayı yüksek verim alınarak gerçekleştirilir. Burada yaşayan çiftçiler hem varlıklı hem de teknolojinin en son tarım aletlerini kullanmaktadır. Ayrıca yabancı ülkelere de ihracat yapılan tarım ürünlerimiz bu bölgede yetiştirilmektedir.


Akdeniz bölgesinin kıyı kesimi ile iç bölgelerinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilir. Çünkü iç kesimleri ile kıyı kesimleri arasında iklim farklılıkları bulunur. Kıyı kesiminin başlıca tarım ürünleri pamuk, üzüm, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir ve susamdır. Bu kesimde özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğun olarak turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır. Son 10 yıl içinde bu bölgede önemli artış göstermiştir.

Tarım ürünleri




Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzüm kıyı kesimlerinde yetişir. Antalya'da gelişmiş olan seracılık ve turfanda sebzeciliktir. Göller yöresi ve Teke'nin iç kesimlerinde iklim nedeni ile tarım farklılaşır. Burada daha çok tahıl ürünleri yetişir. Pamuk üretiminin %41'i, turunçgillerin %90'ı, muz üretiminin %100'ü, yer fıstığı üretiminin %90'ı, soya üretiminin %91'i, susamın %80'ni, gülün %100'ünü, anasonun %65'ini, karpuz üretiminin %29'u, sebzenin %26'sını, domatesin %22'si, üzümün %18'i, zeytinin %16'sı Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Pamuk; Bölgenin hemen her tarafında buğday yetişir. Çukurova'da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir. Pirinç; Hatay'da Amik ovasında, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında yetişir. Pamuk; Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %35'i bölgeden karşılanır. Tütün; Göller yöresinde ve Hatay çevresinde yetişir. Gül; özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılmaktadır. Turunçgiller; Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol da yetişir. Muz; Alanya ve Anamur çevresinde yetişir. Türkiye'de yetişen muzun tamamı bu bölgeden karşılanır. Haşhaş ve şekerpancarı; Göller yöresinde yetişir. Zeytin ve üzüm; Kıyı şeridinin tamamında yetişir. Bölge ayrıca soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde 1. sıradadır.


Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Bölgede kış sıcaklığı sıfır derecenin altına düşmediği ve turfanda sebze, meyveciliğin gelişmesine neden olmuştur. Mersin ve Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.

Hayvancılık


Ad: Kıl_Keçisi.JPGGösterim: 8146
Boyut: 39.3 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



Akdeniz bölgeside çayır ve otlaklık alanların az olmasından dolayı besicilik olarak diğer bölgelere göre geri kalmış yerlerden birisidir. Yerleşim yerleri olarak turizme yoğununlaşılması ve iş güç ihtiyacınında o yönde olması daha çok doğu tarafında olmasına sebeb olmuştur. Yaygın olarak kıl keçisi beslenmek ve koyunlarda yüksek dağlık bölgelerde bulunmaktadır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları' nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Özellikle kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması nedeniyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi' nde arıcılık önemlidir.


Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu nedenle hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok küçük baş hayvanlar beslenir. ülkedeki kıl keçilerinin ¼'ü koyunların ise %06'sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilen gelirin hayvancılıktan elde edilen gelire göre çok yüksek olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık yapılan bölgede elde edilen bal miktarının Türkiye üretimi içindeki payı %12'dir. Deniz canlıları açısından pek zengin olmayan Akdeniz'de küçük çapta balıkçılık yapılır.

Derlemedir.





Sebep: başlık ve sayfa düzeni






  • Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık


  • Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık


  • Ege Bölgesi Tarım ve Hayvancılık



Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık




Tarım


Ad: Tarım ve Hayvancılık.JPGGösterim: 8124
Boyut: 48.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>






Bölgede tarım alanları sınırlı olmasına rağmen kıyı şeridinde en önemli ekonomik etkinlik tarımdır. En önemli tarım alanları başta Çukurova olmak üzere Amik ve Antalya ovalarıdır. İklim özellikleri tarımsal yaşamı şekillendirir. Tarım alanlarından yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan bölgemizdir. Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri şunlardır:
  • Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir. Çukurova'da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.
  • Pirinç: Hatay'da Amik Ovası'nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.
  • Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33'ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller Yöresi'nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir.

    Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.
  • Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol'da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89'u bölgeden karşılanır.
  • Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye'de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.
  • Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi'nin ürünleridir.
  • Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.
Bölge soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır.

Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bölgede kış sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmemesi turfanda sebze ve meyveciliğin gelişmesine yol açmıştır. Mersin - Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.

Hayvancılık




Akdeniz Bölgesi'nde hayvancılık fazla gelişmemiştir. Sığır, koyun ve keçi Toroslar'da yaylacılık sistemiyle yetiştirilir. Hayvanlardan en yaygın olanı kılkeçisidir. Çünkü bu hayvan Toroslar'ın sarp yamaçlarında yaşamını kolayca sürdürür.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/58653d1479982318-akdeniz-bolgesi-tarim-ve-hayvancilik-akdeniz-tarim-urunleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-bolgesi-tarm-ve-hayvanclk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-bolgesi-tarm-ve-hayvanclk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content