Arpa : Hayvan yemi olarak tüketilen, bira ve ekmek yapımında da kullanılan mühim bir tahıl. Arpa Arpanın proteini az (yüzde 9-14) ve kalites...
Arpa: Hayvan yemi olarak tüketilen, bira ve ekmek yapımında da kullanılan mühim bir tahıl.
Arpa
Arpanın proteini az (yüzde 9-14) ve kalitesiz, nişastası çok (yüzde 6585) ve kabadır. Bu sebeple arpa ekmeği kaba ve tatsız olur. Buna karşılık arpa en iyi hayvan yemidir.
arpa
arpa
Arpa çok kuru ya da çok sulak olmayan her toprakta yetişir. Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır.
Türkiye’de buğdaydan sonrasında en fazlaca üretilen tahıl arpadır. Dünya arpa üretimi 150 milyon ton, Türkiye üretimi ise 4 milyon ton kadardır (1972). Türkiye’nin derhal her bölgesinde arpa yetişir. Anadolu’nun şimal, orta ve şark kesimlerinde, yetişme süresi 2,5-3 ay olan yazlık arpalar, garp, cenup ve güneydoğu kesimlerinde yetişme süresi 6,5-7 ay olan kışlık arpalar ekilir.
Arpa bitkisi üç türe ayrılır: altı ya da çok sıralı arpa, iki sıralı arpa ve düzensiz sıralı arpa. Türkiye’de yaygın arpalar çok sıralı ve iki sıralı arpa türlerinin değişik çeşitleridir.
YORUMLAR