Artvin Hakkında Bilgiler

Artvin ili, doğuda Kars, avrupada Rize, kuzeyde Sovyetler Birliği sınırı, güneyde Erzurum, kuzeybatıda da Karadeniz ile çevrilidir. 6 ilçesi...

Artvin ili, doğuda Kars, avrupada Rize, kuzeyde Sovyetler Birliği sınırı, güneyde Erzurum, kuzeybatıda da Karadeniz ile çevrilidir. 6 ilçesi, 291 köyü vardır.


Yüzey şekilleri


Karadeniz Bölgesi’nin en dağlık kesiminde ve engebeli bir arazi üstünde bulunan Artvin ilinin, yalnız kıyı kesiminde ve Çoruh Vâdisi’nde düzlüklere rastlanır. Avrupada kıyı süresince uzanan sıradağlar, büyük yükseltilere ulaşır: Kaçkar Dağı (3 605 m), Bulut Dağı (3 510 m), Şaval Dağı (3 348 m). Bu yükselti, kuzeydoğuda azalırsa da (Tiryal Dağı 2 600 m) Yalnızçam Geçidi’nden sonrasında tekrardan artar: Kartal Dağı (3 000 m), Karyol Dağı (2 750 m), Bulanık Dağı (3 110 m).


İklim, nebat örtüsü, akarsular


Dağlar ve vâdiler içinde kalan Artvin’de iklim büyük değişimler gösterir. Karadeniz kıyısında iklim bolca yağışlı ve ılık, dağlık kesimde ise kışın bolca karlı ve soğuktur. Çoruh Vâdisi’ne inilince yağış azalır. İl topraklarının büyük bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Denize yakın yerlerde kızılağaç, gürgen, ıhlamur, kayın, meşe; yüksek kesimlerde ladin, köknar vb. iğneyapraklı ağaçlar hâkimdir.


Artvin’de başlıca mısır, arpa, buğday, çavdar, pirinç, yem bitkileri, tütün ve çay ekilir. Türlü meyve, zeytin, fındık ve turunçgillerin üretimi de mühim yer meblağ.


Tarih


Artvin’in zamanı eski çağlara kadar uzanır. Buraya ilk yerleşen kavim olarak kabul edilen İskit Türklerinden sonrasında Artvin sıra ile Pontus Krallığı’nI, Roma İmparatorluğu’nun ve Bizanslıların eline geçti. 1537’de Osmanlı ülkesine katıldı. Berlin Antlaşmasıyla başka şark illeriyle beraber Rusya’ya verildi. Birinci Dünya Savaşı’nda geri alındı, fakat 1915’te yeniden Ruslara geçti. Artvin’in kesinlikle Türkiye’ye alınması 7 mart 1921’de gerçekleşti.


Artvin İlçeleri:  Ardanuç Ar havİ Borçka Hopa Şavşat Yusufeli


Endüstri


Artvin ilinde, tabii kaynakları işletmek suretiyle kurulmuş, bakır, sülfürik asit, çay ve kereste fabrikaları var. İlin mühim maden membaı bakırdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Artvin Hakkında Bilgiler
Artvin Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/artvin-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/artvin-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/artvin-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content