Baklagiller: Hem bir nebat takımını, hem de bir nebat familyasını ifade eden sözcük. Ekip olarak çiçek şartları baklaya çok benzeyen 12 000...
Baklagiller: Hem bir nebat takımını, hem de bir nebat familyasını ifade eden sözcük.
Ekip olarak çiçek şartları baklaya çok benzeyen 12 000 kadar bitkiyi kapsar (leguminosae). Takımın mimozagiller, erguvangiller ve baklagiller diye üç familyası vardır. Bunların en kalabalığı sekiz altfamilyaya ayrılan baklagiller familyasıdır. Sebzelerden bakla, bezelye, börülce, fasulye, nohut, mercimek; yem bitkilerinden fiğ, burçak, yonca, tirfil, korunga, acıbakla; endüstri bitkilerinden soya, yerfıstığı, geven, çivitotu; süs bitkilerinden sarısalkım, katırtırnağı, mısırfulü, beyazsalkım, morsalkım, ıtırşahi bu familyaya girer.
Baklagillerin bitkisel özelliği: çalı, ağaççık ya da ağaç şeklinde bulunan bu bitkiler kökleriyle toprakta azot biriktirirler ve çiçekleri kelebeği çağrıştırır. Çiçeğinde birleşik 5 çanakyaprağı, 3’ü özgür, 2’si bitişik olmak suretiyle 5 taçyaprağı vardır. Dişiorgan tek yumurtalıklı, meyve çoğu zaman badıç şeklinde, uzuncadır.
Baklagillerin
Gıda Kıymeti
Baklagillerin gıda kıymeti çok yüksektir. Tanelerinde nişasta, yağ ve protein halinde türlü besinler depo edilmiştir. Nişastası boldur. Baklagiller proteince varlıklı olduğundan yoksul sofralarında etin yerini meblağ.
YORUMLAR