Atina Hakkında Bilgi

Atina: Yunanistan’ın başkenti. Eskiçağ ın en meşhur sitelerinde birisi. Atina, eski çağlarda, köylerle çevrili rahat bir kasabaydı. Efsane...

Atina: Yunanistan’ın başkenti. Eskiçağ ın en meşhur sitelerinde birisi.


Atina, eski çağlarda, köylerle çevrili rahat bir kasabaydı. Efsaneye gore, bu köyler kral Thesus’un otoritesi altında birleşip gerçek bir şehir oluşturdu. Bu şehir Yunan mitolojisinde tanrıların kralı Zeus’un kızı Athena’ya adandı.


Merkezde dik bir kayalık yükselir: Akropolis. M.Ö. VI. ve V. yüzyıllarda meydana getirilen surlar kenti kuşatırdı. Güneybatıda 6 kilometre uzunluğundaki Uzun Surlar, Atina’yı Faliron’un yerini almış Pire Limanı’na bağlardı.


Eski Siteyi Gezerken


Kente girelim ve M.Ö. 450’lerde, Atinalıların yaşamış olduğu bölgeleri hayalimizde canlandıralım.


Kuzeyde, seçkinsemtler; güneyde halk mahalleleri. Bu tür şeyler, Akropolis’in görkemiyle acayip bir çelişki yaratıyordu… İnsanı yakıcı güneşten korumuş olan dar sokaklar karanlık ve dolambaçlıydı. O kadar da pisti, çünkü lağım yoktu ve taş döşeli olmadığından, yağmur yağınca balçık hayatına dönüyordu.


Atina’nın kuzeybatısında tacirlerin, boş gezenlerin ve işsizlerin buluşma yeri Agora bulunuyordu: kamu yaşamı oradaydı. Agora, ismini orada kurulmuş çömlek yapımevlerinden almış işçi mahallesindeydi.


Atina vatandaşı unvanını alabilmek için, Atina’lı ana-babadan doğmak, bir de erişkin olmak, kısaca on sekiz yaşını bitirmek gerekiyordu (M.Ö. V. yy .da 40 000 kadar). Bu safkan Atinalılardan başka, bir de metekler (40 000 kadar) vardı. Bu tür şeyler doğuştan özgür, Atina’da yerleşmiş, zanaatçı ya da tacir yabancılardı, hiçbir siyasal hakları yoktu.


Atina


Sitede nüfusun çoğunluğunu, sayıları son aşama kabarık (400 000 ?) olan köleler oluşturuyordu. Hali vakti yerinde bir Atinalının elli kadar; orta hallilerin on kadar kölesi olurdu. günümüzün Atina’sı Bugün mühim bir endüstri merkezi, üniversite kenti olan Atina, Akdeniz havzasının bir çok çağdaş kentine benzemektedir. 2 milyon nüfusu vardır ve bu, Yunanistan’ın toplam nüfusunun dörtte biridir.


Pire, Atina’nın merkezine 10 kilometre kadar uzaklıktadır; yeraltı treniyle (metro) gidilebilir. Büyük bir endüstri ve tecim merkezi ve Yunanistan’ın birinci limanıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atina Hakkında Bilgi
Atina Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/atina.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/atina-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/atina-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content