Balıkların Saklanması

Balıkların saklanması ile ilgili olarak genel bilgilerin özetlemek gerekirse verildiği yazımız. Başlıca balık gizleme sistemleri,metotları h...

Balıkların saklanması ile ilgili olarak genel bilgilerin özetlemek gerekirse verildiği yazımız. Başlıca balık gizleme sistemleri,metotları hakkında kısa bilgiler.



Balıkların SaklanmasıBalıkları bozulmadan saklamanın en iyi yolu aniden — 15 derecede dondurmaktır. Böylelikle dondurulan balıklar soğuk hava depolarında saklanır, gerektikçe çıkarılır. Dondurulan balıklar soğuk hava tesisatlı vagonlarla yurdumuzun denizden uzak bölgelerine de gönderilir. Bu tür şeyler tazeliklerini olduğu şeklinde muhafaza eder, pişirildiği vakit da taze balık şeklinde olurlar.



Kutu konserveleri memleketimizde ve tüm bütün ülkelerde balıkları saklamanın en yaygın şeklidir. Kutu konservesi sardalya ve ton balığından yapılır. Balıklar iyice temizlendikten sonrasında tuzlanarak kutulara yerleştirilir, zeytinyağı konur. Sonrasında kutular, havası boşaltılarak lehimlenir.



Tuzlama, salamura, tütsülerine ve kurutma (çiroz) yolu ile de*balık konservesi yapılır.



Tuzlama. — Balıklar tuzla iyice ovulduktan sonrasında, kat kat kutulara ya da fıçılara yerleştirilir. Her katın arasına bununla birlikte tuz konur. Tuzlama konserveciliğinde kullanılan tuzun içine % 3 kadar potasyum küherçilesi, belli bir miktar da şeker karıştırılır.



Salamura. — Balıklar ilkin iyice temizlenir, sonrasında tuzlu su içine konur. Bu suya da % 2 kadar potasyum küherçilesi karıştırılır.



Çiroz. — Güneşte kurutma suretiyle meydana getirilen konservedir. Yumurtasını atarak zayıflamış uskumru balığına «çiroz» denir. Bunun kurutulmuşuna da çiroz ismi verilir. Çirozlar temizlenip tuzlanarak ipe dizilir; güneşte kurutulur.



Tütsüleme. — Balıkların meşe, artlıç ve kayın ağacı dumanı içinde bırakılmasiyle yapılır. Balıklar tuzlandıktan sonrasında kapalı bir mekanda bu odunların dumanı içinde bırakılır. Dumandaki bir takım maddeler, balıkların içine işliyerek kokmasını önler. Tütsüleme işi balıklar iyice kuruyuncaya kadar sürer.



Balıkların yumurtasından da faydalanılır. Karadeniz, Sakarya, Kızılırmak kıyılarında, Akdeniz’de de Mersin’de «kırmızı havyar» elde edilir. Siyah havyar ise mersiri balığından çıkar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Balıkların Saklanması
Balıkların Saklanması
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/baliklarin-saklanmasi.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/balklarn-saklanmas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/balklarn-saklanmas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content