Çocuklarda kas bozukluğunun emareleri ve sebepleri nedir? Kas bozukluğunda neler yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi. Çocuklarda Kas Bozuk...
Çocuklarda kas bozukluğunun emareleri ve sebepleri nedir? Kas bozukluğunda neler yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi.
Çocuklarda Kas Bozukluğu (Kas Distrofisi)
Çoğu zaman kalıtımın niçin olduğu bu hastalık kas liflerinin giderek zayıflamasıdır. Çocuklarda en fazlaca rastlanan tipi Duchenne kas distrofisidir. Hastalık bir tek adam çocuklarda görülür. Bu rahatsızlığı olan çocuklarda kas gelişmesi geç olur. Çocuk oturmayı, yürümeyi ve koşmayı yaşına gore geç öğrenir. Yalnız yüzde yirmi beşinde zekâ eksikliği görülür. Bu hastalığın teşhisi çocuk üç yaşına gelmeden evvel mümkün olmaz. Hareket kabiliyeti yok oldukça çocuk giderek paytak paytak ve kambur bir biçimde yürümeye başlar. Merdiven çıkmakta güçlük çeker. Baldır adaleleri ve pazuları fazlasıyla gelişmiş bir görünümde olmasına karşın giderek enerjisini kaybeder. Çocuk 12 yaşına vardığında yürüyememeye başlar. Bu hastalığın tedavisi hemen hemen bilinmediğinden bu şekilde rahatsızlığı olan evlatların yüzde yetmiş beşi 20 yaşına gelmeden yaşamlarını yitirirler. Bu hastalığa yakalananlarda kalp adaleleri de zayıflamış olduğundan mikrobik göğüs hastalıklarına sık rastlanır.
Emareler
• Adım atma, oturma ve konuşma kabiliyetinin gecikmesi
• Paytak adım atma
• Ayağa kalkmak ve dik durmakta güçlük çekmek
• Merdiven çıkmakta güçlük çekmek
• Bilhassa baldırlarda fazla gelişmiş görünümünde adaleler.
• Omurga kemiğinde deformasyon
Ne yapılabilir?
Bu hastalık için etkin bir tedavi yoktur. Bu şekilde hastalığı olan çocuklar 12 yaşına kadar tekerlekli iskemleye mahkûm olurlar. Bundan dolayı sakatlar için açılan hususi okullar var ise oraya yollanmalıdırlar. Bu zamana kadar evladı mümkün olmasıyla birlikte çok yürütmeli, pek yorucu olmayan egzersizler yaptırmalıdır. Ama bu da adalelerin tahrip olmasını önlemeyecektir. Yatak istirahatinin fazlası adalelerin gevşemesine niçin olacağından kaçınılmalıdır. Fiziki yetersizlik fizyoterapi uygulayarak azaltılabilir. Hastalık anne tarafınca geliyorsa, çocuk sahibi olmadan ailenin bu hastalıkla ilgili geçmişini kesinlikle incelemek gerekir.”Aile fertlerinin birinde bu hastalığa rastlanırsa annenin adam çocuğa bu hastalığı geçirmesi, kız çocuğun ise “taşıyıcı” olması ihtimali yüzde ellidir. Hamileliğin erken aylarında çocuğun cinsiyetini oluşturmak mümkündür.
Bebeğin adam olduğu anlaşılırsa yüzde elli ihtimalle bu hastalığa haiz olacak bir evladı doğurmakla aldırtmak içinde kararlı bir seçim yapmak gerekir. Yakın gelecekte, hamilelik esnasında bu hastalıkla ilgili daha geçerli testlerin yapılabileceğine inanıyoruz.
YORUMLAR